Soprán 635A

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Na ty MBA810 bacha, musejí mít stejnosměrně uzemněnej vstup! Samotnej oddělovací kondík nestačí, ten sice zajistí, aby přes poťák netekla stejnosměrná složka, ale ten vstup se musí uzavřít nějakým M1 ÷ M5 odporem na společnou zem!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
JirkaZ

#17 Příspěvek od JirkaZ »

Celeron píše:JirkoZ, čím ty dežaví otvíráš? Mám na to DjVu Viewer a ten toho moc neumožňuje. Chtělo by to něco co umí tisknout výřezy. Zkoušel jsem to přes print screen ale nedaří se stejný měřítko těch tří plachet.
Jinak s formátem, souhlas. U nás není moc oblíbenej, nevím proč to spousta lidí považuje za ruskou sračku (asi že to rusáci dost používaj) když to je produkt americký AT&T.
Jak je snad zde známo, používám Linux, takže stručný seznam těch programů, co mám a používám na DjVu:

DjView4 (zdaleka nejlepší, umí toho spoustu)
Okular
Qpdfview

Existuje i plugin pro GIMP, nezkoušel jsem.

Obecně řečeno: pokud chceš tisknout výřezy, je nejlepší djvu nejdřív exportovat do nějakého bezeztrátového formátu v plném rozlišení (to mj. umí onen DjView4) a teprve pak si s tím nejrůznějším způsobem "hrát" třeba v GIMPu. Tím formátem ideálně je *.png.

No a naopak, pokud třeba schéma je rozděleno na více stran dokumentu a já ho chci komplet jako "plachtu", lze ke složení opět použít GIMP (strany importovat jako vrstvy, nakonec je sloučit) a k tisku pak nějaký program, co umí ten obří obrázek rozdělit na více dostupných formátů (obvykle A4 nebo A3). U mě je to PosteRazor.

Vytváření DjVu: některé možnosti jsou popsány zde. Tam uvedený DjVu Solo je pro nekomerční použití free, je fakt dobrý, má spoustu možností a nastavení a krásně běhá v Linuxu pod Wine. Tu a tam ho ještě lze různě nalézt, úmyslně neuvádím linky, protože mám po léta pocit, že právě tento sw je kýmsi (?) z internetu důsledně odstraňován...

Spousta dalších informací o DjVu je třeba i tady.

A ano, *.dvu pochází od AT&T. Podrobně o něm viz třeba odkazovaný web pro DjView4. Mimochodem Rusové nejsou nutně špatní jako lidi, špatné jsou jejich vlády a s nimi spojené další subjekty.

Jinak tady máš servisní dokumentaci pro Synkopu (vychází z 5 let starého zdejšího příspěvku).
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 31 pro 2024, 17:55, celkem upraveno 4 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

Kluci, držte se tématu aspoň na Silvestra, prosím. Ať nemusím pořád promazávat.
Díky.
lubos1961

#19 Příspěvek od lubos1961 »

Tady to máte seskládané
Přílohy
Alegro.png
Alegro.png
JirkaZ

#20 Příspěvek od JirkaZ »

No vidíš, pěkná práce.

Zkusíš případně heslovitě popsat svůj postup?
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

lubos1961

#21 Příspěvek od lubos1961 »

Ještě z toho djvu
Přílohy
Soprán sch.png
Soprán sch.png
lubos1961

#22 Příspěvek od lubos1961 »

JirkaZ píše: Zkusíš případně heslovitě popsat postup?
Z PDFEdit popř SumatraPDF který umí i to djvu, kopíruji jednotlivé listy do Corel Photo Paintu, tam nejprve jednotlivé listy natočím do přesné roviny (většinou jsou různě úhlově natočeny). Poté u prvního zvětším formát papíru aby se mohly přidávat další části sestavy. Ty další části vkládám jako nové objekty. Ty se dají ještě eventuálně upravovat (zvětšovat, zmenšovat, natáčet, ořezávat) a až to do sebe sedí, se objekt sloučí s pozadím. Pokud je původní sken ve špatné kvalitě, dá se to poté ještě částečně různýma filtrama doupravit.
JirkaZ

#23 Příspěvek od JirkaZ »

No takže analogie s tím, co jsem popsal výše.

P.F. 2025
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

Díky za poskládaný schema. Vytisknul jsem ho přibližně ve stejným měřítku co měly ty tři plachty od JirkyZ. Návaznosti sedí ale jeden problémek je. Je to těma úpravama a spojením trochu míň čitelný než původní dežaví. Takže pro rychlej přehled dobrý, ale na detaily a hodnoty je ten původní čitelnější.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

Chvíli jsem koukal do schematu a desky Soprána. A je tam kupa nesrovnalostí jak v číslování tak hodnot součástek. Třeba ta fyziologie navíc a taky tam je na pin4 gramce zavedený přes odpor a elyt napětí asi pro napájení předzesilovače magnetodynamiky. Ale to původní zapojení s KF520 na přizpůsobení krystalky přenosky tam zůstalo beze změny. Vypadá to na kutila. :roll:
Jirka

lubos1961

#26 Příspěvek od lubos1961 »

Ještě osazovák plošného spoje. Nejhorší na těchto podkladech je, že skoro nikdy nesedí soutisk plošného spoje a součástek. U tohoto jsem to také dorovnával, i když to nebylo až tak tragické. Mírně zhoršená kvalita je zapříčiněná omezenou velikostí zde vkládaných souborů, a bohužel tyto konkrétní PNG soubory již hezčeji do 300kb nedostanu.
Přílohy
ploš spoj 1032A.png
ploš spoj 1032A.png
masar

#27 Příspěvek od masar »

I tak jsi položil laťku vysoko.
:wink:
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

Přemejšlím, jak předělat symetrickej vstup VKV Soprána na nesymerickej. Předpokládám vyhodit konektor na "místní příjem" a místo něj osadit IEC konektor. V baráku, kde by měl Soprán hrát je v STA VKV CCIR osazený. Takže klasika účastnickej kabel jako na TV, jen otočenej o 180°. To znamená, že na rádio dát IEC samce. Je to správně? Doufám, že ho v místním antéňáckým SEPO seženu, když né, tak rozkuchám nějakej starej komponent na TV rozvod.
No a pak vyhodit feritovej symerák a živej z IEC zapojit přímo do vstupu VKV dílu. Nebo se může symetrák nechat a IEC připojit až za něj "paralelně"?
Díky.
Jirka

sis2

#29 Příspěvek od sis2 »

Symetrák tam může zůstat a vstup za ním...
patrikvarga

#30 Příspěvek od patrikvarga »

Takto:
Přílohy
75.png
75.png
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“