Výběr varikapů na souběh kapacity
Moderátor: Moderátoři
Počítá se taky s tím, že uživatel umí odečíst přesně čtvrtinu dílku (nejmenší údaj je 0,025pF nebo 0,025Ohm). Ale to tehdy bylo běžné, nebyli jsme zhýčkaní digitálama.
Měřicí napětí na rozsahu 7 uvádějí 12,5V, což varikap ovlivní velmi zásadně. Bude to nepoužitelné. Když hodláš měřit od 5-10-...V
Co jsem z textu nepochopil, je funkce zvýšení přesnosti. Jak to funguje? Vrazíš tam třeba odpor 4k7 (ať jsme uprostřed stupnice) a pak co? Jak se to projeví a co se stane když zapneš tu dekádu?
Asi jsi myslel 0,05pF, ne 0,025pF. Ale i tak ta úvaha není asi správně. Spíše, než se čtením/odhadem částí dílku, se počítá právě s použitím přepínače dekády jako desetinné čárky za přečteným údajem jednotek pF a následným přečtením prvního a druhého místa za desetinnou čárkou.PavelFF píše:Počítá se taky s tím, že uživatel umí odečíst přesně čtvrtinu dílku (nejmenší údaj je 0,025pF nebo 0,025Ohm)...
ALE mohu se mýlit, s BM509 jsem neměl nikdy "tu čest" pracovat. Celeron by to mohl objasnit.
příklad: V poloze přepínače "bez dekády"(V) přečtu údaj měřidla cca 1,5pF. Zapnu tedy dekádu na hodnotu "1" a na stupnici přečtu údaj 5,2. Naměřená hodnota je tedy 1,52pF.
Ještě k tomu měřícímu napětí. Mám kromě BM509 ještě dělanej digitál C-metr s ATmega 328P. Ten má měřící referenci pouze 1,1V, takže by neměl téměř varikapy ovlivňovat. Rozsah 0-9999 pF a 0-9999 nF. Pokud se před zapnutím na vstup nabastlí měřící přípravek, po zapnutí se zkalibruje na obou rozsazích na nulu. Sice jsem se bohužel nedostal k slíbenýmu kapacitnímu normálu na kontrolu přesnosti ale proti BM509 skoro nekecá. U porovnávacího měření na souběh varikapů je vlastně absolutní hodnota šumák, stačí časová a teplotní stabilita.
Ale jak už jsem psal, čtveřice varikapů KB109G, KB105G a nebo KB205G se dají koupit za dvacku a tak ty šuplíkový nechám dál v šuplíku.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Než tahle pakárna?!
Na druhou stranu?
Jak to vůbec dělali při výrobě varikapů ,když je párovali.Víte to někdo?
Vždycky byl sáček se 4mi 6mi nebo snad i 8smice párovaných varikapů.