Sháním - Oprava věžních-kostelních hodin

Jestliže poptáváte nebo hledáte osobu(y) k vyřešení nějakého problému, popř. nabízíte SERIÓZNÍ zaměstnání související s elektronikou.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Bastlení jiné převodovky, byť oddělené od výstupní hřídele šnekovým převodem, jde jen tehdy, když máš převodovku se stejným převodovým poměrem, jako originál.
Takže nejjistější bude vyrobit kola se stejným převodovým poměrem, jaké jsou v originálu.
Ty převodovky z Alíka jsou šnekové samosvorné, pro stejnosměné motorky s regulátorem otáček (mabušáky umí běhat i dost přes 7500 ot/min.), nikoli pro krokový motor, takže můžou mít na výstupu krouticí moment dostatečný, ale stabilitu otáček by bylo potřeba zajistit jinak. Řekl bych, že tudy cesta nevede.
mi-ro

#17 Příspěvek od mi-ro »

Jardo, tam je motorek podobný jako v gramofonech, napájený přímo 230V ale silnější. Tedy nepočítá otáčky. Tady by šel i kartáčový Mabušák s převodovkou. Zpětná vazba posunu o minutu je někde dál. Ale jaká může být životnost takovýho kartáčovýho 12V motorku? Když počítám že běží cca 5 sec každou minutu, je to celkem 10% času je to za rok 900 hodin. A to asi nedá.
..to bude jen ňákej odpůrek
samec

#18 Příspěvek od samec »

Vygeneruj si 3D model, vytlač na resinovej 3D tlačiarni, urob odtlačok, odlej z mosadze.
https://www.stlgears.com/generators/3dprint
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Jestli někdo umí ta kola vysoustružit a odvalit či jinak vyfrézovat ozuby, bude to (přinejmenším z hlediska životnosti) určitě lepší, než se dělat s nějakou formou a odlitkem. Ten úhlový převod kónickými koly je praktický, umožňuje nastavit vhodnou vůli jen posunem pastorku.
To spuštění a zastavení po minutě snímané "až dál" samozřejmě situaci zjednodušuje, pak by to spravil jakýkoli pohon s dostatečným momentem. Ale stejně bych dal přednost výrobě nového kola. Proč není ocelové, jako pastorek, mi nějak nedochází, kvůli hlučnosti to asi není a mazat se stejně musí s ostatními převody.
To, že bych dal přednost sehnání zámečníka, který to kolo umí vyrobit, je můj pohled, neber ho, jako zákon. Vycházím jen z šestileté zkušenosti s hodinami firmy Hainz z roku 1931, které jsem s pomocí nadšence z Technometry opravil a pak se o ně 5 let staral, než jsem se odstěhoval).
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Míro, znáš Tomišku ze Skřivan? Na 95% ti to udělá nový. Nástrojař, vybavení má a s tátou dělali starý hodiny. Když tak mě zavolej, dám ti kontakt.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
tiktak1953

#21 Příspěvek od tiktak1953 »

Dat komplet kolo vyrobit na specialnej freze s stejnym tvarom zubov.Z mozazi preto HILLE,lebo koli opotrebovaniu musi byt mosaz a zelezo.Nie zelezo pastorok a zelezo kolo.Kazdy strojcek musi mat udrzbu,nie aby sa don pozrelo ,az ked prestane uplne fungovat.
Zbieram hlavne nefunkčné náramkové hodinky PRIM,prípadne rôzne opravím.
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

Jano, je kupa věžních hodin, kde jsou kola železo na železo - a funguje to staletí. Příkladem budiž pražskej staromák, tam jsou na vorloji taky kola i pastorky povětšinou železo na železo - a musí se to často mazat, protože mosaz je moc měkká, aby vydržela ty tlaky v převodech bez vyžvejkání. Holt je to něco za něco.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#23 Příspěvek od mi-ro »

Mám pocit že to kolo už někdo měnil. Připadá mi nějaký novější oproti ostatním částem soukolí. A tak kdo ví, co tam původně bylo.
EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

Jistě, je úplně klidně možný, že někdo ve snaze omezit potřebu denního nebo skoro denního servisu v podobě pár kapek voleje na zuby tam v době dneska dávno minulý vrazil kolo z materiálu, zajišťujícího aspoň částečnou samomaznost kontaktních ploch - z mosazi. Možná že šlo o nově vyrobenou náhradu za původně zrekvírovaný kolo z měděný slitiny - který hodinář nouzově za nějaký války udělal ocelový a pak, když válka pominula a už se ouředně nezabavovalo všecko, co i jen zdálky smrdělo měděnkou na roztavení do děloviny, znovu nahradil kolem ze slitiny. Možnejch variant je bambilión, důležitý je, čím to nahradit dneska. Šel bych do tvrdšího bronzu, ne do úplně sračkový mosazi, ale je to taky o ceně a o možnostech nechat někde na odvalovací frézce vyrobit, obzvlášť pokud to nemá jen přímý (i když kuželový) ozubení, ale mělo by to byť i jen náznak evolventy (takový zuby najdeš na všech lepších diferenciálech, jsou díky tomu mnohem tišší při záběru, než přímý).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

Karle, poslal jsem fotku nástrojařovi a to velký kolo na odvalovajdě nejde, musí se to dělat tvarovou kudlou na šťouchačce s děličkou, protože jak zub, tak mezera se zužuje a musí směřovat do středu kola. Tohle je postaru, po novu by to šlo na CNC pidifrézou a opravdu vyjezdit správný tvary zubů a mezer. Vše ostatní nebude zabírat celou plochou zubu ale jen v jednom místě a proto se ty kola rychle odrbou.
Jirka

martinkopp

#26 Příspěvek od martinkopp »

Nebude jednodušší koupit velikostně obdobný převod někde na alíku a jen nechat upravit díry? https://vi.aliexpress.com/item/1005008268824963.html Případně celý ten blok s motorem a převodem vyhodit a dát tam krokový motor který má moment už od nízkých otáček.
mi-ro

#27 Příspěvek od mi-ro »

Jak už jsem psal výše, poměr převodu není kritický. Motor prostě točí tak dlouho až dojde k posunu o jednu minutu, pak se přeruší napájení motoru. Kola jsou na hřídelích fixovaný imbusovým červem. Jirko, zítra ti zavolám.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od jova1 »

Mohl by jsi prosím ještě změřit ty dva rozměry?
Přílohy
kolo.jpg
kolo.jpg
Celeron

#29 Příspěvek od Celeron »

Míro, poptal jsem se a Tomiška šťouchačku nemá, jen strojní hoblík a na ten děličku nedá. Ale šťouchačku má Leden, naproti cukrářovi Jiránkovi asi 50 metrů dál na Vysočany.
Jirka

mi-ro

#30 Příspěvek od mi-ro »

Ok, vnější průměr je 38,6mm vnitřní 31mm. Otvor pro hřídel 5mm.
Odpovědět

Zpět na „Poptávka služeb, nabídky zaměstnání“