Vše o nekvalitním materiálu, výrobcích, zboží. Vyslovení vlastního názoru na cokoliv a v mezích slušnosti není nijak v rozporu se zákony této země ani Pravidly EB. Vše ostatní jde automaticky směr koš.
Jistěže , běžně byly po domech rozvody olověnými trubkami . Jaké bylo moje překvapení , když jsme asi v 92? rekonstruovali restauraci na 5ce ve Vamberku . Jaké bylo mé překvapení , že celá budova byla natahána olovem . Ve sklepě byl pěkný rozvaděč . Tehdá se , škoda , ještě moc nefotilo .
Hrnce se pájely, a pájí, natvrdo. Kuchyňské nádoby a formy jsou z pocínovaného „bílého“ plechu bez olova. Stejně jako lisované plechové hračky [reklamní vsuvka] Kovap [\reklamní vsuvka].
Rozvody vody byly v olověných trubkách, s vrstvou cínu uvnitř. Také jsme na ně narazili v developerské výstavbě z roku 1896. Žádný instalatér s tím nechtěl nic dělat protože se to po těch >100 letech rozpadá.
Ale prd . Mám ještě klubo olověné trubky smotané v kůlně na památku . Zase jeden mýtus . Olověná trubka přežije svět . ALE . Specielně se vyráběly trubky cínové . Když jsem byl malý a pohyboval se pracovně v hospodě , což bylo tehdá běžné , tak jsem se odmala účastnil čištění pivních trubek . To se muselo doma dělané zařízení připojit na vedení ze sklepa , nahoře se propojily hadicí dvě pípy . Do zařízení se s vodou nalila vysetá frakce zednického písku . Uvnitř bylo míchadlo , obsah s pískem se roztočil a do zařízení se pustil vzduch , který šel normálně do sudu . Na druhý konec té vratné trubky se přišroubovala jehla a pod ní se dal prádelní hrnec . Otevřel se kohout a směs se prohnala jednou trubkou i přes chlaďák hore , přes hadici do druhé pípy a zase i přes chlaďák dolů přes jehlu do hrnce . Po vyplivnutí zbytku se voda s kvasnicemi slila a písek zase do zařízení . Dle čistoty vody se jelo 2x-3x .
No a nyní to zásadní . Tyto trubky byly cínové !!!! Od olověných se lišily jednoduše . Po celé délce bylo vytvořeno tím cínem i takové žebírko cca 1,5x1,5mm . A TYTO CÍNOVÉ trubky trpěly a trpí cínovým morem . Když se do toho stavu cín dostane , vytvoří se uvnitř materiálu krystalová struktura a když chcete trubku ohnout , tak praskne kolem těch krystalů .
A ještě pro pájení smaltovaných hrnců mosazí autogenem byla jedna zásadní finta .