Střídač 12V DC na 12V AC plný sinus 2A

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Robert18

#16 Příspěvek od Robert18 »

Ještě jsem udělal jedem pokus a to sice modifikovaný sinus při 20-24 V.
Běh je čistší a jen o kousek výkonově lepší než 8:2 na 13,7V.
Takže se nabízí to nechat tak. Jen tedy toho Arduina za 38 Kč z Číny mi je trošku na takové použití líto.
Artaban001

#17 Příspěvek od Artaban001 »

Kdysi jsem experimentoval s obyčejným střídačem, který byl tvořem klasickým astabilním klopákem, který budil přes výkonový tranzistory transformátor 220V/2x15V. Zátěž byl ventilátor z mikrovlnné trouby (asynchronní motorek ze stíněnými póly). Při přímém zapojení na výstup střídače se motor neroztočil, nebo jen velmi neochotně. Připojil jsem tedy do série kondenzátor, který nejspíš s idukčností statoru vytvořil rezonanční obvod a motorek se roztočil na jmenovité otáčky a ani se nehřál. Bohužel si už nepamatuju hodnotu kapacity. Motorek je tuším že 20W.
HF_Tech

#18 Příspěvek od HF_Tech »

Robert18 píše:Ahoj,

motor je opravdu asynchronní. V DC motor s můstkem jsem doufal marně.
Zapojení funguje, ale je dost nevhodné. Můstek budím Arduinem (klonem).
Takže jsem měl možnost zkusit různé nastavení. Spíchnul jsem to jen z toho co bylo po ruce, abych věděl zda by motor šel roztočit, nebo jestli mám shánět DC motor.
PWM bych mohl zkusit, ale to by ještě chtělo zvednout napětí, čili nějaký měnič.V první řadě má motor nejlepší chod na frekvenci 50 Hz.
Pokud použiju modifikovaný sinus, tak při Uef 9V je chod opravdu slabý, ale pokud zvednu střídu tak motor běží obstojně. Při plném obdélníku bez nulové mezery to začne dost topit nejlepší mi vyšel poměr 8 ms +12V, 2ms 0; 8 ms -12V, 2 ms 0.
Nějaký LC článek mě taky napadl.
Jesli nepotřebuješ plné otáčky, tak stačí snížit frekvenci v poměru o kolik je nižší napájecí napětí proti jmenovitému. To by bylo těch cca 40Hz. Dead time kolem 2ms bude OK.
Takhle pracují frekvenční měniče pro asynchronní motory.
Mahoney

#19 Příspěvek od Mahoney »

rnbw má pravdu, nechat tak. U synchronních to vadí, u asynchronních je to jedno, víceméně.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“