Protizášlehový nebo otřesový sensor plynový kotel

Solární technika, tepelná čerpadla, rekuperace, vzduchotechnika, klimatizace, ohřev TUV... prostě všechno, zač platíme, ačkoli bychom třeba ani nemuseli

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TPE

#16 Příspěvek od TPE »

Tak jsem dva podpálené krajní nové hořáky "vyštěrchal" silně hruboznou NaCl v onom mezistění tubusů, následně vykoupal v horké jarové vodě dlouze, vyfoukal tlk. vzduchem. Ohnul jsem +/- zapalovací elektrody o necelý 1cm na konečnou vzdálenost od planžet-štěrbin 1. hořáku 4,5mm (ještě blíže bych vyrušil funci - elektrody, kostru by si to bralo přímo z hořáku) Po zapnutí kotele, slyšitelně, je podstatný rozdíl ve zvuku zážehu plynu, dříve bylo slyšet na 100% výkonu silné "húúúú", ted je podstatně zvukově slabší projev zážehu. Tedy nad hořáky je o něco méně hořlavé směsi v okamžiku zapálení a mohlo by to být ono, proč kotel v cca 1% příadů "bouchl." Kotel budu ručně vypínat a chodit při potřebe zapínat a uvidím, zda toto byl ten problém občasného bouchnutí. Už nechci zase čistit podpálené hořáky, lepit lisovanou ohnivzdornou směs krytu hořákového štítu atd. Kdyby někoho napadlo čím nahradit lisovanou ohnivzdornou vložku o síle cca 2cm hořákového štítu....budu rád. (autorizovaný prodejce ND dilyprokotele.cz již toto neprodává) :D

Doplnění v 21.30: Více jak hodinu byl kotel nuceně vypnutý, před chvílí jsem jej zapnul a vždy při tom poodstoupím cca 2 metry....armatura plyn pustila a cca 2 sekundy nezapálil a pak menší zášleh ven z tubusu hořáku , nečekal jsem to a popravdě se to blbě monitoruje, ani nevím zda házel jiskru od puštění plynu... a sklánět se k tryskám a začátku hořáků opravdu nebudu při zapnutí. Kdyby měl někdo nějaký nápad, co bych ještě sám mohl vyzkoušet, sem s ním....děkuji. :twisted:
Přílohy
IMG_20251023_174503.jpg
IMG_20251023_174503.jpg
IMG_20251023_174424.jpg
IMG_20251023_174424.jpg
IMG_20251023_174340.jpg
IMG_20251023_174340.jpg
Naposledy upravil(a) TPE dne 23 říj 2025, 21:37, celkem upraveno 1 x.
TPE

#18 Příspěvek od TPE »

Tak nakonec jsem po zvážení zvolil jiný způsob zabezpečení vadného cca 1% zaplálení dvou krajních hořáků. Zvukový sensor nepoužiji, protože by bylo velmi obtížené při cca 1% chybovosti zapálení jej nastavit na správnou úroven hluku, protože tato nemůže být současně téměř nulová, z důvodu normálního zapálení hořáků, které má jistě úroven někde kolem 30-40db.(nehledě na hluk běžného pozadí) Takže použiji dva PID teplotní regulátory Rex C100 (z Alíku) s odolnými K sensory ve skelné izolaci a kovu s jejich zasunutím do nasávacího směšovacího prostoru hořáků, kde právě při vadném zapálení dojede občas k nežádoucímu vnitřnímu hoření. To vše za cenu kolem 300Kč....Podtlak ve sklepě nevzniká, nasávací okénko v sousední místnosti má cca 40x80 a hustě děrovaný plech jsem ještě vyfoukával, nehledě na to, že je tam desítky let a kotel fungoval normálně vždy. Komín Al vyvložkovaný, taktéž, kotel má čidlo vnikání spalin mimo odtah a hlavně v 99% případů zapálí OK.
Odpovědět

Zpět na „Energie a energetika v domácnosti“