Anténa pro DAB+

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lumca

#16 Příspěvek od lumca »

Hill píše:Kdyby Alcad nabízel vložku z řady ZG6xx pro celé III. pásmo, asi by mi to prošlo, rozšířit STA o DAB+ až do účastnických zásuvek. Anténu máme.
Ale rozšířit STA o kanálové vložky (nejméně čtyři), to už by bylo moc.
Ze 48 bytů byl zájem jen ze dvou, a ještě v jednom z nich poslouchají rádio jen v kuchyni, jedna FM stanice celoročně naladěná jaksi jaro nedělá.
A zrovna v těch bytech by to znamenalo přes 22 metrů koaxu kolem celého bytu, nemá-li nikde překážet, či strašit, vrtat tři panely - to odradilo.
A ostatní poslouchají rádio nanejvýš v autě, tam bych s yaginou neuspěl.
Však nabízí:

https://www.antech.eu/zg-212-dab-zesilovac-f-konektory/

Ale je potřeba vyměnit i ÚZ, jinak je potřeba za výstup TV ÚZ dodat rozbočovač VHF/UHF.
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

Díky, nakonec i ten by šel, zatím tady dostupné vysílače stejně jedou až od kanálu 7B. Já jsem sháněl typ ZG-611 pro případ, že by si zase někdo vzpomněl a přeházel kanály. Ale jednak na našem trhu ho nikdo nemá v nabídce (možná, že na objednávku ho seženou), jednak zatím tu v domě zájem, jak jsem psal, valný není, tak uvidíme.
O tom rozbočovači UHF/VHF za zásuvkou jsem už psal někde jinde, to je to nejmenší. Zásuvky kvůli tomu měnit nebudeme.
lumca

#18 Příspěvek od lumca »

Ona by se 611 určitě (pokud se ještě vyrábí nebo je ve Španělsku skladem) dala v Antechu objednat. Pár 212 tady v okolí na RD nebo BD mám a nikdo si zatím nestěžoval, že by náš DAB na 5A a polský na 5B nefungoval. Možná se k nám dodává 212 s upraveným rozsahem (174 - 230MHz). Až bude zas někdo mít zájem, objednám a ověřím. Dovozce na svém webu nevaruje před zúženým rozsahem, což by v takovém případě určitě napsal. Je to solidní firma.
ransom

#19 Příspěvek od ransom »

mi-ro píše:Když už rádio tak jedině z luftu. Net někde je, někde není, připojení, heslo, stabilita konektivity.
No, každej to máme nějak, to je skvělý, že je na výběr. Já mám furt v kapse telefon s neomezenými daty, a naopak se denně pohybuju jen mezi Náchodem a Českou Skalicí, kde DAB neexistuje. A když už se stane, že si pustím internetový rádio, tak takový co do luftu vůbec nevysílá, nebo je někde v zámoří. Takže absolutně nemám přehled. Na ČRO je dedikovaná aplikace, ale nikdy jsem ji nepoužil...
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
mi-ro

#20 Příspěvek od mi-ro »

Pokud poslouchář nějakou exotiku, pak jistě, jiná alternativa není. A mezi Skalicí a Náchodem není DAB? Dneska už mají docela pokryto.
..to bude jen ňákej odpůrek
ransom

#21 Příspěvek od ransom »

Tady to je kopečkovatý. V náchodským dolíku je úplnej stín. Skalice je odstíněná vzdálenějšími kopečky a spolehlivě se to chytne až někde před Jaroměří nebo směrem na Trutnov, ale taky ne všude. V Novém Městě (luftem 5 km na jih) to je myslím pokryté dobře. Už sotva přejedeš první vršek.
Chatu máme v kopci nad městem, ale je tam taky ticho. Podle mapy pokrytí má být signál nekde ještě o 100m dál a cca 30m vejš.
Onehdy jsem to tu zmiňoval. Rádio v autě mám výhradně jako přehrávač vlastní muziky. Ale už někdy před deseti lety jsem měl rádio s DAB, tak jsem to zkoušel, jenom ze zvědavosti. A nic. Teď v novým autě už je DAB přijímač automaticky, tak jsem to po letech ze srandy zkusil znova. Je to furt stejný.
Já myslím, že to tady stejně asi nikomu nechybí. Většina běžných občanů, co tak sleduju, si naladí Černou Horu nebo KISS na FM a jsou v rauši že jim tam něco huhle. Je jim úplně jedno co.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

Onehdá jsem se ploužil v koloně přes Náchod nach Pšonsko - a máte tam Tome nějakou divnou lokalitu na signál, jel jsem od Vysokova (ÖMV) po hlavní a cca u Astratexu mi "něco" sežralo signál FM transmittéru v autě na 87,50MHz, objevilo se nějaký nesmyslný mumlání a pazvuky, ale moje muzika ništ, tak jsem to vypnul a znovu zkusil až za celnicí - tam už to šlo zas normálně. A cestou zpátky mi to vypadlo zhruba mezi Albertem a kruhákem s odbočkou ke srubu N-S-84 "Voda" - takže zas vypnout a pustil jsem si to zas až když jsem si na to vzpomněl - kousek před kruhákem ve Vrchovinách ... Ale prakticky celej Náchod i s Bělovsí je na 87,50(FM) 🤐 "něčím divným" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kokun

#23 Příspěvek od kokun »

Hill píše:... Zásuvky kvůli tomu měnit nebudeme.
Jardo - však taky by nebylo nutné měnit ÚZ u všech bytů - stačilo by doporučit výměnu jen těm, kdo mají o příjem DAB+ zájem.
A pro ty je výměna (téměř) nutná, protože (zase téměř) všechna radia (pokud už vstupní ant. konektor mají), tak je společný jak pro FM, tak pro DAB.
A to je např. takováto koncová UZ.
Předpokládám, že i vy máte provedený hvězdicový rozvod STA - proto tedy je u všech účastníků ÚZ koncová (a v našem případě ještě vč. SAT konektoru, ptže máme v rozvodu i SAT signál: Skylink + A1 + Telly ) :wink:

účastnická zásuvka s DAB
Honza - kokúň

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“