Zesilovač MBO A30
Moderátor: Moderátoři
V tomto konkrétním případě bych se náhrad nebál. Tranzistory s Ft=3MHz se dají opravdu zaměnit téměř čímkoli. Klidně i ty zmíněné BD911/912. Naopak by bylo lépe vyvarovat se modernějších rychlých NF speciálů. Mohlo by to dělat brikule.
Samozřejmě měnit oba kanály naráz.
Schéma je v mizerné kvalitě, ale jsem rád, že vůbec je a někdo ho nakreslil.
Paralelně opravuju z téhle MBO sestavy ještě tuner T30 a tam jsem schema nesehnal, naštěstí tam není zdá se nic k.o. jen spousta studeňáků, které se mimochodem hledají úplně nahouby - kupodivu ani mikroskop nepomohl.
Včera jsem zkusmo vyměnil ty dva vadné kusy od Toshiby v jednom kanále za ISC + další věci které to sebou vzalo a zesík jsem oživil. Oba kanály hrají subjektivně stejně (poslech na sluchátka). Na víc jsem zatím neměl čas. Ale plánuju že vyměním oba kanály, ať je to stejné. Taky komplet diody v můstku, jedna byla k.o. a je to opět nějaký nesehnatelný typ od Toshiby.
Je to stejně zajímavé, německý zesilovač, který je našlapaný japonskýma součástkama - polovodiče od Toshiby, kondy Nichicon atd.
Ale měli to tak tenkrát už i Japonci mezi sebou, že si pro sebe navzájem vyráběli vnitřky přístrojů jako OEM výrobu. Jen se ty přístroje od sebe kolikrát lišily jen jiným tvarem knoflíků, případně pozměněným rozmístěním na předním panelu. Bylo to tenkrát jasně vidět na fotkách vnitřků třeba v časopise STEREO a VIDEO, když ještě bylo dobrým zvykem tam v testech otiskovat i fotky vnitřků přístrojů.
Vašek
Hraje výborně, je to čistě tranzistorový zesilovač. Překvapilo mě, že ani při plném vybuzení není slyšet prakticky žádný šum, to jsem nečekal.
Celá konstrukce je dost robustní - masivní hliníkový panel, knoflíky hliník, tlačítka skutečně pokovená (brousil jsem z nich oxidaci regulérně brusným rounem), potenciometry jsou prvotřídní, hřídele pevně drží, ani po těch letech nechrastí. Elektronika je řádně navržená, přepínání vstupů, vypnutí nedělá žádné praskání v reprobednách atd.
Mám od nich ještě tuner, který jsem zprovoznil nedávno, ten je taky zajímavě řešený - klasický ladící kond a frekvence se odečítá nějakým převodníkem od Toshiby - krátké video zrenovovaného tuneru mám zde.
S tunerem jsem se víc natrápil, tam byla spousta studeňáků, ale naštěstí jsem nemusel nic měnit.