Fonetický slovanský výraz "bajt" je velmi praktická věc. Nehrozí záměna s bitem (pokud má někdo tendenci psát "jeden byte"), natož s realitami.
IPv6
Moderátor: Moderátoři
Fonetický slovanský výraz "bajt" je velmi praktická věc. Nehrozí záměna s bitem (pokud má někdo tendenci psát "jeden byte"), natož s realitami.
Kompilátor pri interpretovaní takého kódu vie hneď, že za prefixom 0x nasleduje číslo v šesťnástkovej sústave. Nemusí skenovať po koniec výroku, kde by prítomnosťou háčka, či iného hieroglyfu na konci mal potom za povinnosť opätovne zinterpretovať práve riešené číslo.judeware píše:Na rozdíl od céčkařského 0x"cosi"...
Pôvodne to vzniklo rozšírením syntaxe prefixu 0, čo v C(++) značí osmičkový zápis (dodnes), takže sa doplnilo x pre definíciu šesťnástkového zápisu.
C napísal Ritchie na dvanásťbitovom PDP, kde hexa zápis nebol pôvodne zaužívaný - osmičkový ano.
Prečo BASIC (ktorý, mimochodom, šestnástkové zápisy nepodporuje vôbec), ukončuje reťazcové premenné dolárom? To jako mám platiť tvrdé, impérialistické valuty za každý taký riadok?judeware píše:...což je vaginovina s exponentem v nekonečnu
Nejen Packal (správná poznámka od rnbw) uvozuje hexačíslo dolarem. Basic MZ-1Z016 to chápe stejně, milý Siemensi. A dolar na konci? To je náhodou velice vtipně volený symbol, anžto A$ čteme jako Á string (řetězec znaků).
S tím 0x mě séře i (jinak značně fundovaný) Pavel Tišnovský na root.cz (už jsem mu to psal). Vemte si třeba taková pédéefka s popisy číslicových integráčůch. V mnoha případech je na začátku (či na konci) výčet použitých zkratek, výklad některých pojmů a i užitých jednotek. A že H (h) za číslem znamená v dalším textu "hexadecimal", je tam uvedené docela často. Nerad bych si vymýšlel, kdeže jsem to četl naposledy (82C931, RTL8019AS?). Možná v podrobné specifikaci ATA... Takže 0x patří do céčkovské hotentótštiny a nikam jinam.
A aby sa nezabudlo: symbol násobenia nie je "x", ale × a v naších končinách skôr ⋅ . Nenájdeš žiadny rozšírený programovací alebo skriptovací jazyk, ktorý by použil čo i len jeden z týchto troch ako symbol násobenia - snáď až na MATLAB, ktorý je pre tých tvojich "matematikov" určený.
Mimochodom je na syntaxi 0x postavený celý *nix aj Windows, a to už je čo povedať. Toľko k tvojej "hotentotštine", judentroll. Basic i tvoj Sharp MZ dávno odvial čas na smetisko dejín.
A aby si nezabudol - podruhýkrát: vlákno je o IPv6.
//edit: rnbw bol rýchlejší