Zamlžené světlomety

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

#16 Příspěvek od p32 »

Technika na STK může zajímat ohledně světel jen jedno. A to jestli dostatečně svítí a jsou seřízená a případně, že jdou seřídit. Mají na to předepsané přístroje. Z vlastních zkušeností potom sami dopředu upozorňují, že to nebude vyhovovat a majitel si to může zavčas spravit.
Opravdu nejjednodušší je vzít WD, stříknout si na hadýrku a tou ta světla potřít. Potom nechat zaschnout a rozleštit suchou hadrou (filcem).
Jinak stačí pouze ruční přebroušení postupně s velikostmi smirku 500, 1000, 2000 a 3000 a samozřejmě namokro. Kontrola broušení stačí jen umytí a přetření mokrou hadrou, kdy je vidět nějaké nesrovnalosti v povrchu. Na závěr podle nálady buď nanesení WD s vyleštěním (bude se opakovat) nebo při perfektním přebrusu a vyleštění přestřik bezbarvým autolakem ve spreji (2x).
Technici mají samozřejmě toleranci k tomu, kdy to ještě vyhovuje, ale na základě měření daným přistrojem. Dnes je to čím dál přísnější (hlavně i pro ně), tak se nebudou cpát zbytečně do průseru.
dred

#17 Příspěvek od dred »

EKKAR Ďakujem za "osvetlenie" materiálu, z ktorého sa vyrábajú :agree:
Ja to beriem všeobecne ako plast... A že to nie je sklo...
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

p32 píše:Technika na STK může zajímat ohledně světel jen jedno. A to jestli dostatečně svítí a jsou seřízená a případně, že jdou seřídit. Mají na to předepsané přístroje. Z vlastních zkušeností potom sami dopředu upozorňují, že to nebude vyhovovat a majitel si to může zavčas spravit.
...
Technici mají samozřejmě toleranci k tomu, kdy to ještě vyhovuje, ale na základě měření daným přistrojem. Dnes je to čím dál přísnější (hlavně i pro ně), tak se nebudou cpát zbytečně do průseru.
Tak tohle bys měl vykládat těm hovadům na třebovský STK DEKRA. Závada "C" = nebezpečná, odůvodnění "barva světla hlavních světlometů zjevně neodpovídá homologovanému zdroji světla". Bez možnosti nechat si cokoliv vysvětlit, bez důkazu v podobě jakýhokoliv spektrálního měření, bez ochoty se přímo na instalovanej světelnej zdroj podívat. On je technik, on má názor, on je Bůh. Nenechal si nic vymluvit, důkaz byl jen jeho dojem. V reálu byly v normálních čočkovejch světlometech osazený homologovaný Osram NightBreakery 55W s "E8" (Německo) v kroužku.

Jinak měřáky mají jen na sklon a tvar hranice světlo-stín (regloskop) a na svítivost (luxmetr), ALE UŽ NE na barvu světla/spektrální složení (spektrofotometr). To, jestli jsou v autě povolený/homologovaný zářiče/zdroje určujou jen podle podívání se na fyzickej zářič a podle homologačních štítků a tabulek. Tenhle magor nebyl ani ochotnej se podívat.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
p32

#19 Příspěvek od p32 »

Tak zkus někdy zajet taky jinam. Já jezdím na nejbližší STK (naštěstí dobrá), kde dám doklady a klíče, zaplatím a jdu pryč. Za asi hodinku - dvě mi zavolají, že je to hotovo, přijdu, dostanu protokol, klíče a info, kde to stojí a jedu. A takhle je to u této Toyoty už 14 let.
MetrickyZavit

#20 Příspěvek od MetrickyZavit »

EKKAR píše:
dred píše:...Záleží od kvality akrylu...
". Dnešní čelní světla se právě kvůli dlouhodobýmu odolávání zmatnění (a zkřehnutí) UV-zářením dělají z polykarbonátu = PC. .
PMMA je prirodzene odolný UV žiareniu...lenže je krehký a trpí vysokym vnútorným pnutím. Polykarbonát sa musí UV stabilizátorom dotovať, ale má vyššiu rázovú húževnatosť, takže ho nerozbije prvý kamienok spod kolesa auta pred ním, preto sa používa pri výrobe predných svetiel.
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Nwm jak teda u vás , u nás se musí objednávat , to ale nechávám na kamošovi . Nechám papíry od auta v autě , klíče na kole a když odpoledne k autu přijdu , mám čerstvé nálepky . Sám si svým přijede i odjede . Činím tak již alespoň 15 let . Byl jsem kdysi osobně , ale když jsem viděl , jak mi po převratu přivezené Micheliny ničí na válcích , tak jsem se zařek , že již nikdy .
decmen

#22 Příspěvek od decmen »

Normálně na mý nebožce Fábii 1, když už to s*alo mě samotnýho, tak jsem vzal hadr a levnou zubní pastu , za hodinu se obě světla leskly jak psouský kulky a na STK prošla v pohodě,
rampage

#23 Příspěvek od rampage »

I medzi značkovými sadami na rozleštenie (3M, Sylvania,...) vedia byť dobré rozdiely:
https://www.youtube.com/watch?v=kyVCEbfrU-c
dred

#24 Příspěvek od dred »

Ono v podstate krátkodobo zrejme pomôže hocičo..aj tekuté mydlo, zubná pasta, olej, či petrolej ala WD40... :lol: Priehľadnosť sa zlepší... len dokedy... Zo starého h_o_wna už nový bič neupletieš... Keď je raz ten "plast" zdegradovaný UV žiarením, poveternostnými podmienkami a najmä vekom, tak po nejakej procedúre už nikdy AKO "nový" z neho nebude... Aj keď výsledok býva úžasný...
Cust

#25 Příspěvek od Cust »

Zubní pasta by měla být ta s bělícím účinkem. Jinak toho asi moc nesvede.
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

Zase reje . :lol:
dred

#27 Příspěvek od dred »

BOBOBO Takto končí takmer 80% tém... Je to také fórum! (napriek tomu sem rá chodím) ... Ja som len pravdivo opísal moju skúsenosť... A či ju niekto príjme, alebo nie - nie je dôležité.. Nech si každý vyskúša, ktorá metóda je lepšia... Na vydejkách je ich neskutočne - a každá je najlepšia :lol:
BOBOBO

#28 Příspěvek od BOBOBO »

Nebuď sebestřednej , nebylo to na tebe . Ale bylo to dočistadočista . :lol:
dred

#29 Příspěvek od dred »

Nie, nie .. tak to vôbec neberiem! - nemám tu status "TRI ZLATÉ vlasy deda vševeda" :lol: :lol: .... :agree:
danhard

#30 Příspěvek od danhard »

To zmléčnění je jen povrchová vrstva.
Zkusím nejdřív chemii, Vapron.
https://www.youtube.com/watch?v=nrNPclpkdVk
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“