Koax

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
breta1

#16 Příspěvek od breta1 »

Piitr píše:Já bych řekl, že pokud nemá sériově nějaké odpory v bázi, tak by měl být výstupní odpor asi 3 ohmy.

Tak to určuïtě nebude. Zkusme použít selský rozum. Aby se na výstupu zvětšilo napětí o 1V, musí se výstupní proud na odporu 1kO zvětšit o 1mA. Když např. proudový zes. činitel bude 100, musí se vstupní proud zvětšit o 10uA. A protože napěťové zesílení je přibližně 1, vychází vst. odpor 1:0,00001 a to je 100kO. A nechme teď na pokoji statický či dynamický proud. zes. činitel, vysuké kmitočty a odpory v bázi, které nastavují prac. bod a o které se výsledný odpor zmenší.
masar

#17 Příspěvek od masar »

To Breta:
Zajímavé, napřed se o h21 opřeš a pak ho chceš nechat na pokoji. :wink:

To Drake:
Nevím, jak jsi vypočítal těch 70 Ohmu a jaké jsi měl přesně zadání. Ale pokud jsi postupoval stejně jako je uvedeno např. tady: http://home.zcu.cz/~ronesova/aes/pdf/aes_rtr.pdf
pak je tvůj výpočet správný. :wink:
Piitr

#18 Příspěvek od Piitr »

breta1 píše:
Piitr píše:Já bych řekl, že pokud nemá sériově nějaké odpory v bázi, tak by měl být výstupní odpor asi 3 ohmy.

Tak to určuïtě nebude. Zkusme použít selský rozum. Aby se na výstupu zvětšilo napětí o 1V, musí se výstupní proud na odporu 1kO zvětšit o 1mA. Když např. proudový zes. činitel bude 100, musí se vstupní proud zvětšit o 10uA. A protože napěťové zesílení je přibližně 1, vychází vst. odpor 1:0,00001 a to je 100kO. A nechme teď na pokoji statický či dynamický proud. zes. činitel, vysuké kmitočty a odpory v bázi, které nastavují prac. bod a o které se výsledný odpor zmenší.

Souhlasím s tebou do puntíku. Akorát počítáš vstupní impedanci místo výstupní.
DRAKE

#19 Příspěvek od DRAKE »

Děkuji všem za odpovědi, pravda je jistě na mé straně.

ROZUM ZVÍTĚZÍ!!!!!!
Ježíš na kříži zaplatil za naše hříchy a tím nás osvobodil od věčné smrti. Platí i pro bastliře :-).
breta1

#20 Příspěvek od breta1 »

to masar:
Zajímavé, napřed se o h21 opřeš a pak ho chceš nechat na pokoji.

To jsi špatně pochopil, nebo jsem to nejasně popsal - měl jsem na mysli to, že ať použijeme statický B nebo dynamický H21e proudový zesilovací činitel, je to v tomto případě pro přibližný výpočet jedno, protože pokud je tranzistor mimo saturaci, jsou tyto hodnoty podobné.

to Piitr:
Omlouvám se, naučím se číst, myslel jsem že píšeš o vstupním odporu
Odpovědět

Zpět na „Poradna“