Rušenie FM príjmu v aute
Moderátor: Moderátoři
Všechny nuance okolo impedancí, zesilovačů, charakteristik a efektivních výšek jdou do kytek v praxi, když se pohybuješ třeba v údolí mezi kopci (signál je v hajzlu), nebo třeba v městské zástavbě, popojíždíš půl hodiny do práce v tříproudé koloně, zprava Tatra, mix s betonem, zleva kamion, před tebou autobus, za tebou Liazka. Záleží pak na nějakém příjmu a směrovosti? Silná lokální stanice na tebe bude blít svoje reklamy i na kus drátu, slabé stanice nechytíš ani na otočnou směrovku na střeše, kdyby sis ji tam zapíchl.
Smysl použití předzesilovače je při použití velmi dlouhého svodu, typicky desítky m, pro pokrytí ztrát kabelu. V autě to je leda tak marketingový trik a silné pole z mobilů nebo okolních CB ho pak přebudí a vyrobí v rádiu hezké "spektrum".
Impedance otevřeného dipólu je samozřejmě 75 Ohm.
-
Diamant
Uvedenú knihu som bohužiaľ zatiaľ nenašiel nikde na webe (iba v nejakej už skončenej aukcii) a nikto zo známych ju taktiež nemá. Tak jedine ak by mi niekto vedel napísať aspoň potrebné minimum pre výpočet rozmerov páskového dipólu, ktorý by som rád vyskúšal.
Momentálne môžem:
1) Otestovať v aute za jazdy môj nárazníkový 300 ohmový drôtený dipól (nakoľko neviem ako vypočítať správne rozmery páskového dipólu, ktorý by sa mi páčil viac).
2) Môžem prípadne zakúpiť originálny dipól na príjem FM vysielania zhotovený z tenkostennej hliníkovej trúbky, bude to však už väčší oriešok, nakoľko takýto dipól nepôjde kotviť o nárazník, ale už tam bude musieť byť nejaká konzola a bude musieť byť dostatočne zabezpečený, aby o nič nerezonoval.
3) Môžem kúpiť nalepovaciu anténu na sklo, vyberiem model, ktorý sa dá rozobrať a predĺžim dipól, nakoľko cca 30 cm na podstatne väčšie sklo sa mi zdá dosť málo.
Ktorú z možností by ste zvolili vy?
-
Diamant