Opět a zase DVD SENCOR

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tonyab

#16 Příspěvek od tonyab »

Kaca píše:No mám tady ještě jeden ale do toho potřebuju zenerky. Na pozici D 15 by asi měla bý 3.9V a na pozici D 14 asi 3.3V ale nevím to jistě. Už nemám kde to zjistit určitě. Ale myslím že to tam tak bylo. Jestli se mýlím tak mě někdo prosím opravte. Tuším že by mohly být na 1.3W. No až je seženu, jdu do něj, ale jsem z venkova tak že asi až příští týden.

Zdroj GV-DPA268 z DVD SENCOR SDV 2504:
D14 3V3 Z a D15 3V9 ST, 1.3W.

Tohle DVD mi občas (po zahřátí) děla co se mu zachce - pozdě reaguje na ovládání, přestává číst, pak třeba už ani nevysune šuplík... Ve zdroji elyty ok, napětí kolísá 4,7-4,8V. Mám podezření na SPIN motor, hodně se zahřívá servo IO AM5865S. Motorky jsem zkoušel na zvláštní zdroj, mají odběr asi 10mA... Přečetl jsem si tady o SENCORU snad vše, ale u DVD je vše hodně provázané (třeba špatně zasunutý nebo vadný páskový vodič ovlivňuje další funkce).
Díky za nějaké nápady.
Zdarec a dík, T
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Kaca »

No ověřím si to až budu mít nějaké ty zenerky ale napadlo mě jestli ten zdroj není třeba měkký a nebo jestli u něho při zatížení není nějaký brum, který by mohl rozhodit procák. Co znamená to Z a ST za tím 3V3 a 3V9 ? A je na to někde schéma ?
tonyab

#18 Příspěvek od tonyab »

To Z a ST bude pravděpodobně výrobce, 1.3W usuzuji podle velikosti.
Zdroj měkký být může, ale snad má jen moc velký odběr, ten servo IO je fakt moc horký, neudržím na něm prst... Na výstupu je 4.8V v klidu, a přesto DVD "blbne", zkusím těch 5V odrušit keramikou. Jinak motorky i páskové vodiče mají v AME, ale 3-4k za náhradní díly, když nový spotřební SENCOR stojí kolem 1t...?
Zdarec, T
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Kaca »

Asi by se mělo to napětí a teplota porovnat s funkčním strojem jestli je tam nějaký rozdíl. Tak až to někdo z nás rozchodí tak ať dá vědět. Co takhle ještě zkusit předimenzovat tu filtraci ?
SIDTIM

#20 Příspěvek od SIDTIM »

tonyab píše:To Z a ST bude pravděpodobně výrobce, 1.3W usuzuji podle velikosti.
Zdroj měkký být může, ale snad má jen moc velký odběr, ten servo IO je fakt moc horký, neudržím na něm prst... Na výstupu je 4.8V v klidu, a přesto DVD "blbne", zkusím těch 5V odrušit keramikou. Jinak motorky i páskové vodiče mají v AME, ale 3-4k za náhradní díly, když nový spotřební SENCOR stojí kolem 1t...?
Zdarec, T

Zkus spind motor odpojit, uvidíš, jak zareaguje servo IO s teplotou. Ze zdroje opravdu může lézt napětí s nasuperponovanou střídavinou.
Pokud jsi zkontroloval všechny elyty na ESR a byly OK, přesto je vyměň.
Zkontroluj diody na sekundáru, bývají to Schottky. Někdy dokážou potrápit i malé keramiky.
Pokud svítí St.By, vypni DVD. Cvíli počkej, pak press REW a FW, držet, zapni do sítě. Jestli ožije, musíš pak nastavit všechno, jako po přivlečení z obchodu.
Tenhle postup odzkoušen na jiném Sencoru, snad to půjde i na tomto.
Hodně štěstí!!
..a co shoří, nezhnije..!
tonyab

#21 Příspěvek od tonyab »

Zkusím vyměnit ty elyty a shottky, ESR na původních ok, ale na diodě, elytu 1G a tlumivce neudržím prst, hodně hřejí... Včera mi to zas asi 10min v pohodě četlo, přepínalo kapitoly atd., pak se zpomalí spindle a hotovo, nejde nic ovládat (zobrazení funguje). Po přepnutí do st-by i po odpojení konektoru napájení motorků na vývodech k spindle kolísá stále napětí 2-2.2V...
Napíšu, jak jsem dopadl (ještěže jsou dlouhé zimní večery), zdarec a dík, T
SIDTIM

#22 Příspěvek od SIDTIM »

OK, pozor na ten přehřátý elyt, kamarád takhle kdysi málem přišel o oko, když mu vystřelil.
Je to jasné, teče tam toho asi požehnaně dost, teda, pokud hřeje ta dioda před tím přihřátým elkem, je možné, že to teče právě přes něj.
Ať se Ti daří! :)
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Kaca »

Zdravím ! U toho druhýho SENCORu který mám teď na stole mě dává zdroj nízký napětí a kdybych se nahlavu postavil pořád jsem o volt níž než bych měl být.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Kaca »

Tak napětí jsem přenastavil změnou odporu u optočlenu a mašina funguje " ale " pouze jeden den. Dnes už je napětí zase nízké. Nevím jestli ta chyba nemůže být v tom TNY268P protože všechno ostatní jsem už vyměnil. Nižší odpor už tam nemůžu dát protože by to nevydržela zenerka 3.9V Proc. hicuje že na něm neudržím ruku ale to i u jiného funkčního přístroje. Voda na něm nevaří, asi to tak je správné.(Sencor SDV2504)
mi-ro

#25 Příspěvek od mi-ro »

No vidíš "a to se vyplatí", já už ty dva kusy dávno vyhodil ale je dobře že se tím aspoň někdo zabývá- je to určitý způsob bastlení, ekonomicky je to v prdeli. Já tady mám několik kusů přístrojů který zákazníci vyhodili a taky na nich "bastlím". Prostě není co zkazit a proto mě to baví.
..to bude jen ňákej odpůrek
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Kaca »

Já už jsem ty dva rozchodil ale mám tady jeden : SDV7102 který je funkční ale scháním do něho přístrojovou desku ( desku s displejem ). Svítína ní všechno a nejde ovládat. Ostatní věci jsem zkoušel na jiných přístrojích záměnou, tak že kdyby někdo měl něco takovýho na vyhození, mohl bych to upotřebit. Je to pro kluka ze vsi. Děkuji a věřím že se někdo najde, komu budu moci pomoci zlikvidovat nějaký ten šrot. Tak zatím páček shledáček. Kaca
SIDTIM

#27 Příspěvek od SIDTIM »

Blahopřeji Ti k pokoření těch dvou kousků :D :D
Nepodělíš se s námi, co jim chybělo?
Zítra vletím do svého archívu, panel na 7102 možná bude.
Tak hoj, hoj! :)
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Kaca »

Přenastavil jsem napětí změnou zenerky D 15 ( 3.9 V ) a vyměnil jsem kondy. Na tom výstupu musí být minimálně těch 12.5 až 13 V ale když se to přetáhne tak to taky nehraje. Chce to zkoušet. No, kdybys měl ten panel tak dej vědět. Díkes
tonyab

#29 Příspěvek od tonyab »

Kaca píše:Přenastavil jsem napětí změnou zenerky D 15 ( 3.9 V ) a vyměnil jsem kondy. Na tom výstupu musí být minimálně těch 12.5 až 13 V ale když se to přetáhne tak to taky nehraje. Chce to zkoušet. No, kdybys měl ten panel tak dej vědět. Díkes

Máš ještě ten funkční 2504 na stole? Jaká napětí lezou ze zdroje?
U toho mého ve st-by -11.9 11.1 4.95 3.5 V a pokud spindle pomalu točí, nečte a open nevysune -12.4 11.65 4.85 3.25 V.
Předtím jsem měnil elyty na 3.3V a 5V, napětí stouplo asi o 0.1V, ale teď už někdy nejede ani těch prvních 10min...
Zdarec a dík, T
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Kaca »

Na stole ho už nemám ale vím že jsem nastavoval ještě o nějakou tu desetinku víc. Asi tak 12.8, 12.1 3.3 a 5.1 ale to už si odzkoušíš. Hodně zdaru !
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “