Přihodit nebo počkat na nějakou příští nabídku?

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

#16 Příspěvek od Sendyx »

Já osobně mám s regenerací špatné zkušenosti, u výkonových to vydrželo krátce, u malých tak 20% dlouhodoběji.
mtajovsky

#17 Příspěvek od mtajovsky »

K původnímu dotazu - prodejci bych moc nevěřil. Píše, že to prodává z finančních důvodů a přitom je to jeho jediná aukce. Co si o tom myslet?? Dražby jsou výhradně z finančních důvodů a skutečnou tíseň mu 4 stovky nevyřeší.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od pajosek2 »

jezevec píše:
pajosek2 píše:
jezevec píše:
pajosek2 píše:Já jsem koupil za pár kaček na AUKRU nefunkční elektronky a víc než polovinu jsem opravil...

...kladivem.
No jasně,trochu Tě poučím.Bylo jich asi 7ks a ani u jedné nebyla nutná regenerace tuším,že u dvou bylo přerušené žhavení mezi peticí a sklem u jedné byla upadlá anoda v nožičce,tekže stačilo propájet,u jedné byl zkrat mezi G2 a G1 to šlo ostřelit kondíkem a u jedné upadlá čepička. Nic jsi z toho nedělej u Lenin říkal UČIT SE,UČIT SE,UČIT SE.

Upadlá čepička byla celkem běžná věc a většinou se dala přiletovat, zkrat mezi mřížkami se dá odpálit, je otázkou na jak dlouho. Nechápu to přerušené žhavení mezi paticí a sklem, co tím chtěl básník říct. Pokud se uvolní bodový svár uvnitř baňky, tak ho nespravíš žádným proletováním, nedělej ze mě vola.
Nedělám z Tebe vola v žádném případě,jen je vidět,že se v této oblasti neorientuješ,jinak by jsi věděl,že u starých typů elektronek/např.AF7,AL4,EL11atd./je na skle bakelitová patice,která je ke sklu přilepena a vývody vedou kousek ve vzduchu a pak jsou přiletovány do dutých nožek.Takže když nahřeješ všechny nožky až povolí cín a uvolníš patici,tak můžeš celou patku odejmout a pokud je perušený drát mezi sklem a tou paticí,tak to nadstavíš a jeto.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Sendyx

#19 Příspěvek od Sendyx »

Jak se pak trefuješ s těma drátama do dutinek a čím ten spodek lepíš ?
sambiliong

#20 Příspěvek od sambiliong »

já ty drátky nastavím stejně tenkým asi o 5cm, abych se trefil a při pájení do patice pak tyhle nástavce vytáhnu.
Sendyx

#21 Příspěvek od Sendyx »

Jo, to by šlo. A čím lepíš ?
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jezevec »

pajosek2 píše:Nedělám z Tebe vola v žádném případě,jen je vidět,že se v této oblasti neorientuješ,jinak by jsi věděl,že u starých typů elektronek/např.AF7,AL4,EL11atd./je na skle bakelitová patice,která je ke sklu přilepena a vývody vedou kousek ve vzduchu a pak jsou přiletovány do dutých nožek.Takže když nahřeješ všechny nožky až povolí cín a uvolníš patici,tak můžeš celou patku odejmout a pokud je perušený drát mezi sklem a tou paticí,tak to nadstavíš a jeto.

OK, ten bakelitový sokl mě nenapadl. Kdybys napsal sokl a ne patice, možná by mě to trklo. Ono se vlastně nejedná o opravu elektronek, ale opravu jejich vývodů. Proto to nedorozumění.
miroja

#23 Příspěvek od miroja »

Sendyx píše:Jo, to by šlo. A čím lepíš ?

Kedysi daaaavno som takto opravoval AZ1, vtedy som to zlepil epoxydom. Nedaval som po po celom obvode patice, len na par miestach. Aby to dobre drzalo pokial epoxy nezatvrdol, poistil som to "kobercovou" lepiacou paskou po obvode patice.
Radix

#24 Příspěvek od Radix »

Nějaké články o tmelech na patice byly v Radioamatéru.
Technologie možná od té doby pokročila.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od pajosek2 »

Sendyx píše:Jo, to by šlo. A čím lepíš ?
S tím prodlužováním drátků to dělám stejně,co se týká lepení,tak to je hodně diskutované téma.vstupní lampy s malám ohřevem jsem lepil dvousložkovým,černým lepidlem a bylo to v pohodě.Koncové lampy lepené tímto lepidlem sice obstály a baňky držely,ale bylo vidět,že toto lepidlo trochu změklo.Nyní chci vykoušet buďto sehnat něco vysokoteplotního,nebo použít nějakou směs s vodním sklem,ale to bude muset ještě počkat,protože mám teď dost jiné práce.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Sendyx

#26 Příspěvek od Sendyx »

Pár lidí po složení tmelu pátralo, některé staré báně a žárovky se prý tmelily nějakým "cementem" s vodním sklem (recept mám), ale tam se obávám svodů - je asi navlhavý a taky vodní sklo není nic moc.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od pajosek2 »

Taky mi to připadalo,že v těch původních tmelech to vodní sklo bylo podle té pěnové struktury toho tmelu.Sohlasím s tím,že to vodní sklo není nic moc,ale zaplať pánbůh zato,protože kdyby ty původní tmely byly kvalitnější,tak bychom dnes větší část starých lamp asi neopravili.Prostě by možná praskaly lampy při demontáži patic,proto taky přemýšlím,jestli při těch opravách použít něco v budoucnu rozebiratelného nebo už to nemá význam,no nevím.

pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od pajosek2 »

jezevec píše:
pajosek2 píše:Nedělám z Tebe vola v žádném případě,jen je vidět,že se v této oblasti neorientuješ,jinak by jsi věděl,že u starých typů elektronek/např.AF7,AL4,EL11atd./je na skle bakelitová patice,která je ke sklu přilepena a vývody vedou kousek ve vzduchu a pak jsou přiletovány do dutých nožek.Takže když nahřeješ všechny nožky až povolí cín a uvolníš patici,tak můžeš celou patku odejmout a pokud je perušený drát mezi sklem a tou paticí,tak to nadstavíš a jeto.

OK, ten bakelitový sokl mě nenapadl. Kdybys napsal sokl a ne patice, možná by mě to trklo. Ono se vlastně nejedná o opravu elektronek, ale opravu jejich vývodů. Proto to nedorozumění.
Neboj se nic se neděje.Kdyby jsi věděl kolik věcí nedochází mne,nekdy si připadám jako úplný blbec,ale proto je toto fórum abychom si pokecali,ne?

Radix

#29 Příspěvek od Radix »

Ty články o tmelech jsem našel, mohu zaslat mailem.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pokud sháníte dobrý žáruvzdorný lepidlo na bázi vodního skla, tak zkuste PROMAT K-84 ( www.promatpraha.cz) . Já jsem to původně koupil někde jinde, je to vysokoteplotní lepidlo do 1000st. a po ztvrdnutí je tvrdý jako šutr. Lepil jsem s tím žáruvzdorný těsnění do krbu a šrouby do šamotek.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“