BACK-UPS, Jak výměnit správně baterie (kalibrace?)

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sesi

#16 Příspěvek od Sesi »

Tak jsem to chtěl zrovna vyzkoušet, UPS jsem připojil, ale koukám, že mi skončila 30-denní platnost toho ruskýho softíku(shareware) a tím pádem nefunguje. Sice se spustí, ale s UPS nekomunikuje.
Nenarazil jsem zatím na jinej program, kterej by aspoň nějak vypadal, natož aby tam byla kalibrace.

Edit: něco jsem našel tady: http://nam-en.apc.com/cgi-bin/nam_en.cf ... faqid=1497

Option 3: Perform a Runtime Calibration. This is a manual procedure and should not be confused with the runtime calibration performed through PowerChute software. The batteries inside of the Smart-UPS are controlled by a microprocessor within the UPS. Sometimes it is necessary to reset this microprocessor, especially after the installation of new batteries. Stop the PowerChute software from running and disconnect the serial cable. There must be at least a 30% load attached to the UPS during this procedure, and this load cannot fluctuate more than +/- 5%. This process will cause the UPS to shut off and cut power to its outlets, therefore, attach a non-critical load to the UPS and then force the UPS on battery by disconnecting it from utility power. Allow the unit to run on battery until it turns off completely. Make sure a 30% load is present! Plug the UPS back into the wall outlet and allow it to recharge (it will recharge more quickly turned off and with no load present). Once the unit has recharged, the "runtime remaining" calculation should be more accurate. Remember that if the unit is an older model, then the runtime will not improve significantly.

Znamená to tedy, že SmartUPS si umí provést kalibraci doby zálohy tímto "řízeným" vybitím a není nutné kalibraci speciálně spouštět?
s_ebastian

#17 Příspěvek od s_ebastian »

Kalibrace se dělá přes hyperterminál...
nemitom1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od nemitom1 »

s_ebastian píše:Kalibrace se dělá přes hyperterminál...

Jak?? Moc by mi to pomohlo....
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tak to jsem zvědavej, jestli tu informaci někdo "pustí"....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
czatlantis

#20 Příspěvek od czatlantis »

EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

ZdenekHQ píše:Tak to jsem zvědavej, jestli tu informaci někdo "pustí"....

Myslím že česky tohle info bude mít k dispozici jen málo kdo. A protože je to Service Menu, rozhodně nedoporučuju rejpat se v tom. Přes SM rozštelovaná TV jen blbě ukazuje a zkresluje, rozházená UPS může poslat do pekla další zařízení i za desítky tisíc...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od ZdenekHQ »

Co se týká APC, tak je ta komunikace na "servisní úrovni" triviálně jednoduchá a univerzální, stejně tak kalibrace.

Bohužel, platí tady pravidlo servisáků, že co jsem sám neobjevil, nemůžu a nebudu šířit dál.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Vogon

#23 Příspěvek od Vogon »

Koukám že kolem UPS od APC to žije úplně všude.
Vezmu to od konce.
Kalibrace UPS. Ve skutečnosti nic takovýho neexistuje.
Tuhle teorii jsem jednou pustil do světa jako protiváhu tvrzení APC že jejich UPS mají uživatelsky vyměnitelné baterie.
Jak už to tak bývá, pravda je tam někde venku.
Takže jak?
UPS APC co mají označení SMART se sinus výstupem mají po sériové lince přístupné něco jako servisní menu. Lze přímým přepsáním obsahu paměti FLASH nastavit chování UPS na předefinovatelné stavy.
Jedním ze základních stavů je tzv. Runtime. Do paměti je potřeba uložit křivku sejmutou ve třech bodech aby UPS korektně vypočítala dobu chodu na baterie.
To lze udělat také z programu PowerChute. Bohužel většina BFU si nepřečte manuál a z neznalosti, tuposti a ignorace používají příkaz RunTime Calibration blbě. Jsem tomu rád, slušně mne to živí.
Teorie o tom že UPS od APC si "načte" baterie a podobné zhůvěřilosti jsou opravdu jenom teorie. některé UPS samozřejmě management baterií mají a používají ale ty neleží nikomu doma pod stolem, protože by se mu tam nevešly.
Dále je potřeba v UPS od APC typu SMART nastavit dobíjecí napětí. Tyto UPS používají k dobíjení část výkonového můstku se vším co k tomu patří. To je zdrojem poměrně typických poruch; jedna z nich jsou nafukující se baterie.
Dále obecně vzato:
UPS APC typu BACK jsou několika druhů. Všechny mají výstup nějaký lichoběžník s mezerou v nule. Dále je typ BACK PRO který je hybrid mezi BACK A SMART s procesorem typu SMART ale bez sinusového výstupu. Tyto UPS se překvapivě dají také menedžovat po sériové lince. ALE.Je jich skutečně mnoho druhů které se liší jak provedením mechanickým tak provedením elektrickým. Shrnutí je spíš na článek.
Tyto UPS lze nastavovat v principu podobně jako SMART ale chce to zaprvé umět a za druhé to vyžaduje servisní soft. Možnost chyby a znefunkčnění UPS je značná.
Takže k původní otázce.
Pokud UPS funguje, dává naprázdno bez baterie dobíjení v intervalu 13,10-13,67 reaguje na odpojení sítě přepnutím na baterie bez kmitání a bez výcečetného cvakání relé, nechal bych ji fungovat; je s největší prvaděpodobností v pořádku. Měřit výstup mez měřáku TRUE RMS nemá cenu, běžným voltmetrem naměříte asi 175V ss. V případě pochybností zda UPS korektně reaguje na výpadek sítě existuje u typu BACK jeden diagnostický fígl: Na výstup připojíme žárovku nejlépe čirou o příkonu cca 2/3 činného výkonu UPS. Vytáhneme síťovou zástrčku z UPS a nedíváme se přímo do žárovky. Třeba na odraz světla na zdi. Při vypnutí UPS musí žárovka jakoby bliknout zvýšeným jasem a pak svítí normálně. Proč tomu tak je, to je zase nadlouho.
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Vystupne napatie sa da skontrolovat osciloskopom cez trafo (pouzivam na to zdroj k modemu 12V AC).
Vogon

#25 Příspěvek od Vogon »

rnbw píše:Vystupne napatie sa da skontrolovat osciloskopom cez trafo (pouzivam na to zdroj k modemu 12V AC).

Neuvěřitelné na co lidi nepřijdou.
Starý modemy US Robotics měli skutečně napájení střídavým proudem.
Quak

#26 Příspěvek od Quak »

Popis kalibrace modelu rady smart ups je na http://www.abclinuxu.cz/hardware/prislu ... k-na-ups-2 viz posledni prispevek v diskusi.
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

Hm, to je právě to, co by neměl žádný uživatel dělat sám, bez znalosti dalších konstant a hlavně bez znalosti významu těch konstant - ten popis je značně zavádějící a i udaná nastavovací hodnota je chybná. SMARTky od APC (a BACKy jakbysmet) se totiž NEnastavují všecky stejně a každý typ má ty výchozí hodnoty konstant po výměně baterie (baterií) JINÉ. Postup vložení nové hodnoty do registru je sice popsán správně, ale na správné nastavení je třeba i jiné věci, než jen vědět, jakým šroubkem se má točit... Co se jednomu člověku (náhodou) povede může 10 dalších ke škodě své a svého zařízení totálně pobabrat... Takže opravdu raději se SmartUPC od firmy APC do servisu, ne jen k nějakému "takyznalci"...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Yenok

#28 Příspěvek od Yenok »

Zdravím, mám několik Back-UPS CS 350 (na ruznych místech) a některé se chovají podivně - nepravidelně, několikrát denně, začnou cvakat, občas si i pípnou a to cele trvá 10-20 min, pak jezase na nějakou dobu klid. UPS jiné značky (Belkin) ve stejném rozvodu nic nedělá a je zticha.
Mám APC vyhodit na EKO dvůr a nakoupit jinou značku, nebo je stačí nechat zkalibrovat a bude to OK?
Díky za odpověď!
EKKAR

#29 Příspěvek od EKKAR »

Řekl bych, že ty Tvé APC-back v tu danou dobu zachycují nějakou lotrovinu ze sítě. Tyto UPSky totiž mají v softwaru nastaveno, při jakém vstupním napětí přecházejí na provoz z baterie - a to jak při podpětí, tak při přepětí - v obou případech za účelem předejití poškození připojeného zařízení. Defaultní nastavení bývá 196V "dole" a 253 až 256V "nahoře", některé typy to udělají i při zachycení silného impulsního rušení ze sítě. Doporučuju v danou dobu připojit k síti nějaký napěťový monitor, případně i frekvenční analyzátor - a údaje si zaznamenávat. Pravděpodobně zjistíš, že v onu inkriminovanou dobu se někde poblíž těch "cvakajících a pískajících" UPSek spínají nebo vypínají větší (speciálně indukční) spotřebiče, nebo prostě odkudsi přichází silné pulsní rušení. Náprava je většinou na energetickém dodavateli - a vzhledem k monopolnímu postavení bohužel nebývá takový dodavatel nijak vstřícný k investicím, které by zvýšily kvalitu jeho služeb...
czatlantis

#30 Příspěvek od czatlantis »

Jo jedna Back-500, kterou mám doma dělá to stejný. Nastavil jsem nižší citlivost a je po problému.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“