APC Smart-UPS v/s 650 prebija bateriu

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

Možná jsem měl "štěstí" na lepší kvalitu aku. Fakt jsem z UPS nikdy náfuky neviděl, jediná obézní baterie byla z nějaké polské? aku svítilny kde byl 6V4Ah. Mimochodem výborně posloužil včetně žárovky pro nouzové dobití mobilu :roll:

Není 15V nabíjení už proti instrukcím výrobce gelovek? Přece jen, není to tekutý elektrolyt, při velkém proudu se už nestačí regenerovat ionty v tom sotva vlhkém sajrajtu mezi deskama a aku musí jít do (_._)
Možná právě o to ale výrobcům jde.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

Na aku máš většinou tabulku 13.8V pro trvalé a kolem 15V pro "jednorázové" nabití s následným vypnutím nabíječky a vybitím.

Jinak aku se někdy dokážou nafouknout tak, že je z větších UPS vysekáváš majzlem.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Ano, keby to napatie bolo 13,6-13,8V, tak je to OK a necham to tak. Lenze ono to ide nad 13,8V, co OK nie je. A prave preto, ze som menil aj v inych UPS baterie a nafuknute neboli, tak by sa nemuseli nafukovat ani v tejto. Myslim, ze aj ta cinska bateria par rokov vydrzi, ked sa bude spravne nabijat.

Naozaj je to Smart-UPS v/s 650. Ten typ sa uz davno nevyraba.
Jarous
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Jarous »

Chlap pletie APC s Elteco,tie majú tuším dvojúrovňové nabíjanie.Nabíjajú do 14,5 a potom prepnú na udržiavacie dobíjanie (do 13,6).
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

Vzpomínám si na UPS, co narvala do akumulátorů přes 16V a já se pořád sháněl, co mě to tady mňouká. Byly to akumulátory :)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Jarous
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Jarous »

rnbw píše:Ano, keby to napatie bolo 13,6-13,8V, tak je to OK a necham to tak. Lenze ono to ide nad 13,8V, co OK nie je. A prave preto, ze som menil aj v inych UPS baterie a nafuknute neboli, tak by sa nemuseli nafukovat ani v tejto. Myslim, ze aj ta cinska bateria par rokov vydrzi, ked sa bude spravne nabijat.

Naozaj je to Smart-UPS v/s 650. Ten typ sa uz davno nevyraba.

Aha,moja chyba,tie stotiny som nevidel :oops:
rezis

#22 Příspěvek od rezis »

Jestli je to stare jak rikas tak s tak starou jsem jeste nemel tu cest. Ale hledal bych tam stejne jako je v BACk nejakou 317 nebo neco takoveho jednoducheho.
Internet - metla lidstva
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Zapojil som do serie s bateriou 30ohmov - a vyzera to tak, ze nabija na 13,9V. Ohmmetrom som nasiel dva odpory, ktore su pripojene priamo na bateriu: R11 a R310. Zajtra s tym skusim nieco urobit.
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Dostal som sa k tomu az dnes. Ani jeden z tych tvoch odporov na to vplyv nema...
half-life2
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od half-life2 »

ja mam back ups a baterka mi odisla po polroku ... :( nafuklo ju a dalsia je tiez v cudu co s tym ?? cele to ups sa nejako prehrieva
rnbw

#26 Příspěvek od rnbw »

Zmeraj si, na ake napatie ti to nabija. Ja som dal do serie s bateriou 3x 10 ohmov, aby napatie na strane UPS pekne vyliezlo a dalo sa zmerat bez cakania, kym sa to nabije.
half-life2
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od half-life2 »

mam len tak otazku ak by som na tu upsku zapojil bateriu z auta fungovalo by to a vydrzalo ist dlhsie po vypnuti ale ma zaujima ci jju ta upska aj dobije
rezis

#28 Příspěvek od rezis »

half-life2 píše:mam len tak otazku ak by som na tu upsku zapojil bateriu z auta fungovalo by to a vydrzalo ist dlhsie po vypnuti ale ma zaujima ci jju ta upska aj dobije
Spise ti ji to prebije. Olovu se nebude libit 13,8v porad a baterka vyvari. Navic UPS ma tsveny chladice pro dobu zalohy s baterii jakou je osazena takze musis i chladit.
Internet - metla lidstva
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

Nenasla by sa niekde schema na tu moju SmartUPS v/s?

Nasiel som len schemu od BackUPS, ktora vobec nesedi (je tam LM317, u mna nie) a potom SmartUPS, kde je poskodena jedna strana a nenasiel som tam nabijanie.
rnbw

#30 Příspěvek od rnbw »

Tak som sa do toho zase pustil a uz to je. Nabijanie je riesene cez MC34163P (IC8), nie je ani posilneny ziadnym tranzistorom. V spatnej vazbe je odpor R64 (174K alebo tak nejako). Pridal som k nemu paralelne 1M+330K a teraz nabija na 13,53V :)
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“