"Ne, nechce se mi ty smdéčka sundávat jednotlivě a chcu ty desky vyházet."
Odpájkovanie súčiastok a konektorov
Moderátor: Moderátoři
- radekrd
- Kontaktovat uživatele:
Marie Fůrie píše:Já používám na hromadné očesávání plynový sporák a součástky vytahuju peanem. Jednou jsem zkusila i elektrickou troubu nastavenou na 190°C, strčit do ní desku na pár minut a pak z ní součástky sklepnout. Problém byl s hysterezí teploty v troubě, některá deska byla OK a na některé se upekly plastové díly. A samozřejmě pak trvalo měsíc než trouba vyčichla
Tohle me taky napadlo, ale měsíc ani buchtička
Zrovna jsem poridil horkovzdusnou pistoli a rozhodl se par starych notebooku rozebrat na dily. Na desce jsem si vsiml mnoha dual mosfetu a po chvili googleni i nekolik dalsich zajimavych soucastek. Proto se ptam:
Jakou teplotou a jak spravne soucastky dostat z desky (vsechny jsou povrchove pajene) bez toho aniz bych je poskodil?
Vim ze v datasheetu obvykle je psano kolik stupnu kontaktniho pajeni soucastka vydrzi a jak dlouho. Ale proc se ptam...
vcera jsem se pokusil odpajet jeden mosfet (vybral jsem testovaci obet), horkovzdusku jsem nastavil na 250C a slabsi proud vzduchu, na svaba nanesl pajeci pastu a po chvili trapeni - nic. Tak jsem postupne zvedal teplotu a proud vzduchu az jsem skoncil na 450C, mosfet roztaveny, deska okolo spalena, ale svab porad drzel. Je lepsi slabsi proud a vetsi teplota nebo naopak...?
250 stupňů je dost málo. Teplota vzduchu se nerovná teplotě desky. Doma asi taky nepájíš páječkou nastavenou na 250.
Včera se mi povedlo ten obětní mosfet odpájet pomocí klasické 40W páječky, ale taky to nebyl úplně šetrný postup.
Tak nevím jestli je naprd horkovzduška, mé ruce a nebo tam není "běžný" cín.
- weed_smoker
Tím vařičem jde teda sundat úplně všechno,ale celá čtvrť vás bude nenávidět,hlavně ty,co měli venku prádlo.Smrdí to skoro jako pálení kabelů.
Nejlepší je asi pistole,po ní to smrdí kratší dobu a záleží taky na deskách.Zatímco některý jdou vysypat snadno na pár fouknutí,jiný desky musej dělat bublinkymezi vrstvama(některý i hulit prokovama),aby z nich vůbec něco vypadlo.Po vysypání takový desky je obvykle pár vrstev na karbon a už se to neháže do elektra,ale do nebezpečnýho.
Teplota je ideálně cca 250 až 270°C pro "destruktivní" demontáž, dávat bacha než se to začne pálit/hořet - fakt smrad, určitě jedovatej. Cca 200-210°C je vhodné pro "reflow" (v troubě), součástky běžně neodpadávají a většina plastů to přežije.