pristr. doska S120

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

BOBOBO píše:Sám jsem se Š130 najel na originálu přes 200.000 a to jsem vozil plné vozejky z Innsbrucku a nikdy sebemenší problém s chlezením . Tedy za jízdy . Při čekání na přechodech jsem měl pochopitelně zapnut větrák natvrdo . Jako vždy píši jen z vlastních zkušeností , není-li uvedeno jinak .

Přesně - ale někdy se pos.ral voskový termostat Made in PLR a šáde v tu ránu vařila jak samovar - sám jsem těch voskáčů po cestách takhle několik vyházel, když jsem zastavil u pářící šádyny se zvednutou kapotou motoru. V létě se to dalo bez problémů - termostat se vyhodil do pole, příruby se stáhly na původní gumičku nebo přes prostřiženou gumovou rukavici a do systému se dolila voda - pak stačilo na nejbližší pumpě koupit destilku, povolit dolní koleno u motoru, heverem nebo najetím na obrubník zvednout čumák, nechat znehodnocenou náplň vytéct ven, dotáhnout sika-pásku a nalít destilku. Na dojetí to bohatě stačilo, auto bez termostatu se chladilo nádherně.
Horší byly zimy, když "zvětralý" nebo prostě stálým dolíváním destilky do špatně těsnícího a neustále tekoucího systému zředěný Fridex zatuhnul v trubkách pod autem - tam pomohlo jedině postavit auto na půl dne někam do tepla a počkat, až zrosolovatělá náplň přejde sama do kapalného stavu. A samozřejmě honem vyměnit za dobrý Fridex. Ono to sice nezmrzlo na kost, ale jen se to zesulcovatělo a vodní pumpa na motoru neměla šanci to protlačit. Ten chladič v čumáku a ty trubky pod celým autem tam a zase zpátky - to byl Boží trest...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

Jo zamrznutí , to je věc jiná . Ale problémy s vařením byly většinou z důvodu použití "špatných" těsnění pod hlavu . Jedna z děr pro průchod chladicí kapaliny chyběla vůbec a druhá byla místo cca 12mm jen cca 6mm . Takto vařící 120 mi přivezl i synovec . Namontované i nové přivezené , byly se stejnou chybou . Vždyť jsem to koupil nové .......
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

Nevím, já s těsněním pod "palicí" nikdy problémy neměl - aspoň ne takové, jak píšeš. Ano, jednou jsem ho "vystřelil" na cestě asi 60km od domova - ale to šla šádyna "na špagát" za kolem jedoucí traktor a do nejbližšího (vesnického tudíž dvorkovo-stodolového) servisu, kde mi ho během hodinky velice ochotný pán ve věku mého dědy vyměnil i s chladicí a olejovou náplní - a vůbec mu nevadilo, že je neděle odpoledne, naopak, byl rád, že má nějakou zábavu. Mou manželku s dcerou na kočárku usadil pod strom na zahrádku, mně zatáhl do dílny ("Poď, mladej, musíš mě s tím píchnout...") a už to jelo... Pit-stop na Monze by mu mohl závidět... A to vystřelení jsem zjistil hned - motor ztratil výkon a bíle "kouřil", takže na nějaké vaření nedošlo. Praskl můstek mezi prvním a druhým válcem a vzal s sebou i mezeru do hned vedlejšího chladicího kanálu. Zato s tím zamrznutím (zgelovatěním mizerného Fridexu) jsem udělal nepříjemnou zkušenost - naštěstí jsem ji nezadřel, jen jsem s ní musel asi na 4x dojet do haly v práci a tam nechat roztát. Naštěstí jsem na to přišel v den, kdy jsem ji nutně nepotřeboval - a byl čas a prostor s tím něco udělat. Nj, to byla daň za celoroční parkování u chodníku na sídlišti...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“