Posedlost modrýma diodama - zajímavý zjištění

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

#16 Příspěvek od mi-ro »

Koupil jsem topinkovač z Tchiba, zapnu a.. knoflíky září modře. Některý displaye podsvícený modře nejde přečíst ale když ozvučuju v terénu a potřebuju signalizaci na konových stupních tak jedině modrá LED je vidět i na plným slunci.
..to bude jen ňákej odpůrek
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Jirka »

Modrou LED mám doma jen jednu. Koupil jsem si jí jentak na zkoušku, když jejich cena klasla asi z 35 na pár kč. Po vyzkoušení jsem ji ani nikam nepoužil.

Má vůbec jejich použítí někde v aplikaci opodstatnění?

(kromě důvodu v předchozím příspěvku)
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Najhorsia aplikacia modrej je asi na to podsvietenie monochromatickeho LCD. Typicky sa vyskytuje v totalne smejdovych miniveziach (namiesto displeja VFD) - vysledok je ten, ze displej nevidiet ani cez den ani v noci.
Artaban001

#19 Příspěvek od Artaban001 »

rnbw píše:Najhorsia aplikacia modrej je asi na to podsvietenie monochromatickeho LCD. Typicky sa vyskytuje v totalne smejdovych miniveziach (namiesto displeja VFD) - vysledok je ten, ze displej nevidiet ani cez den ani v noci.

To jsem měl i u svého Panasonica. Výměna za bílou LEDku to spravila..
led

#20 Příspěvek od led »

mal by som prosím dotaz, ale nie som si istý či kvôli tomu zakladat novú temu
svetlo zo špecifickou vlnovou dlžkou sa už udajne dlhší čas používa na uryclenie liečenia rán
ale ak sa svetlom posvieti na pokožku pokrytú vráskami, má podobný učinok ako botox = vyhladzuje vrásky - prišla na to dvojiva vedcov z Ulmu
podĺa ních zničí svetlo jemný, ale stabilný povlak vody, ktorý obklopuje elastické vlákna a znemožňuje im pohyb
ak sa však stratí, získajú vlasočnice svoju elasticitu späť a plet sa akoby sama vyhladí
okrem ineho by sa tak dali omladit niektoré orgány

vie prosím niekto o akú vlnovú dlžku sa jedná, či sú dotyčné led diodu voľne dostupné
ďakujem
IO

#21 Příspěvek od IO »

led píše:
vie prosím niekto o akú vlnovú dlžku sa jedná, či sú dotyčné led diodu voľne dostupné
ďakujem

Taky sem četl, je to nějaká tmavě červená barva, vlnovou délku si nepamatuju, zkusím to najít.
IO

#22 Příspěvek od IO »

led

#23 Příspěvek od led »

Ďakujem za informáciu, hneď sa na nu idem popýtať do obchodu.
Prekvapilo ma, že ku regenerácii je potrebná až tak dlhá doba, rádovo mesiace.
led

#24 Příspěvek od led »

tak mi náhle preblesklo hlavou, že mám doma polovodičové laserové diody 670 nm 5 mW - 50 mW z DVD napalovačky - hmmm
Hill
Administrátor

#25 Příspěvek od Hill »

50mW žádnou vodu neodpaří, leda v plošce do několika desetin mm2 po několika hodinách. Čím větší plocha stopy, tím víc hodin.
Proces stárnutí nezastavíš. I když se ti ho podaří na chvíli přibrzdit, doběhne to. Ale jsou lidi, co věří, že ta chvilka vydrží věčně, a jsou ochotní za to zaplatit nehorázné částky.
Sesi

#26 Příspěvek od Sesi »

Viděl jsem asi jediné praktické využití modré LED - v některých LCD TV panelech, na desce invertoru se při startu podsvícení na chvíli rozsvěcuje modrá, vysoce svítivá LED a svítí otvorem do panelu, přesně na jednu ze zářivek. Tím se pomůže startu podsvícení, kdy výboj v trubici nemusí napoprvé nastartovat, pokud byl panel déle v úplné tmě. Může se to zdát jako nesmysl, ale je to skutečně tak. Možná by to splnila i bílá LED, ale modrá je možná levnější nebo účinnější.
mi-ro

#27 Příspěvek od mi-ro »

Sesi píše:Viděl jsem asi jediné praktické využití modré LED - v některých LCD TV panelech, na desce invertoru se při startu podsvícení na chvíli rozsvěcuje modrá, vysoce svítivá LED a svítí otvorem do panelu, přesně na jednu ze zářivek. Tím se pomůže startu podsvícení, kdy výboj v trubici nemusí napoprvé nastartovat, pokud byl panel déle v úplné tmě. Může se to zdát jako nesmysl, ale je to skutečně tak. Možná by to splnila i bílá LED, ale modrá je možná levnější nebo účinnější.
Nepochopil jsem, chceš říct že CF trubice zionizuje lépe za světla než za tmy? Jó kdyby byl u trubice kus tritia, to by bylo jiný kafe ale LED?
..to bude jen ňákej odpůrek
Sesi

#28 Příspěvek od Sesi »

Je to tak, vím to jistě. U některých LCD dlouho skladovaných ve tmě třeba napoprvý podsvícení nenastartovalo, nebo s problémy. Po chvíli na světle už jo. LEDka tomu předejde.
EKKAR

#29 Příspěvek od EKKAR »

Kdo tomu nevěří, může si to vyzkoušet na starší doutnavce - ty by také měly svítit jen na základě výboje v zředěném plynu a zápalné napětí by se mělo měnit nanejvýš v závislosti na tlaku v nich. Ale zkuste si takovou doutnavku (ne zčernalou) zapojit na zdroj regulovaného napětí a nějakou fotonkou kontrolovat, kdy se rozsvítí - a zkuste to v naprosté tmě a pak na tu doutnavku posviťte třeba jen tou výše zmíněnou LEDkou - jakékoliv barvy, i když modrá bude kvůli nejkratší vlnové délce asi nejúčinnější. Budete se divit, o kolik má osvětlená doutnavka nižší zápalné napětí...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PavelFF

#30 Příspěvek od PavelFF »

Je to trošku mimo téma, ale taky jsem náhodou dneska narazil na zajímavou věc. Předváděl jsem dětem různé barevné ledky a když jsem měl zapnutou UV LED, tak se ve tmě nečekaně rozzářila celá obrazovka osciloskopu. Když jsem se ledkou přiblížil, dá se na obrazovku skoro kreslit. Zkoušel jsem to jen chvilku, nevím, jestli ji to neškodí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“