Dotaz ohledně trafa na malou nabíječku
Moderátor: Moderátoři
-
LubosZatopek
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Mám podobně (původně nouzově) zapojenou nabíječku - 15V stabil a seriovou diodu. Jen pozor na ten vyšší proud, aby to ten stabilizátor ustál a nezačal vypínat !
P.S. U geláčů v režimu nabít-vybít je to dokonce doporučené napětí.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
A kutilmile - nelituju tě
EKKARE, tys to osobně zažil, nebo zas pouštíš uzdu své bujné fantazii?Přesně tak - 7812 má omezení nastavené na 1A trvale, pokud přes ni sosneš víc jak cca 1,5A impulsně, přejde do režimu zkratové ochrany => vypne se a pustí do výstupu jen několik málo mA zbytkového proudu, tudíž nebude nabíjet a Ty to zjistíš až přijdeš druhý den ke stále prázdné baterce!
Je mi to divné, protože podobnou nabíječku s MA7812 jsem dělal a nic podobného se mi nestalo. Do prázdné baterky dává obvod kolem 1,2-1,5A a nezakousne se na pár mA, jak píšeš. Pokud by nebyl obvod chlazený, nastalo by omezení proudu(tepelná ochrana), ale pochopitelně musí být MA7812 rozumně chlazená. Do zkratu(ve smyslu nulového výst. napětí) taky nikdy nepůjde, protože je na baterce protinapětí. Ztrátový výkon na 7812 nebude větší než cca 20W(při nenabité baterce), což při rozumném chlazení zvládá bez problémů.
Jestli máš na mysli charakteristiku foldback(nebo jak se to jmenovalo), tak předně to nebylo do zkratu pár mA a za druhé to platilo pro nulové výstupní napětí a my nemáme nulové napětí .
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]