Kvalita mikrofonního vstupu na zvukovce v PC

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Nojo, to je tím, že na to neexistuje norma, tak si to každý dělá, jak chce, jen když tu svou specialitu může napsat velkými písmeny na krabici.

Pro linkový vstup ti stačí předzesilovač, který ho nakrmí ve 2/3 až 3/4 polohy jezdce "poťáku" na obrazovce.
Jestli ti ale ukazuje indikace hodnotu VU místo špičkové, pak pamatuj na to, že VU-metr je asi o 8dB citlivější, než špičkový indikátor, protože špičky neukazuje, na to je pomalý. Jenže v řeči se občas vyskytnou, zvlášť, když máš mikrofon přímo proti sobě a výrazné retnice. Někdy pomůže windšutz navlečený na mikrofon, někdy stačí hovořit směrem vedle mikrofonu. Nebo si spáchat předzesilovač s limitorem špiček
Na to mysli při míchání s hudbou - podle VU-metru budou hudba a řeč subjektivně stejně hlasité, podle indikátoru špiček bude hudba o 8-10 dB silnější, než řeč. I to je nutno vyzkoušet.
Quest

#17 Příspěvek od Quest »

Pokud stříháš video a přidáváš vlastní zvuk, mohlo by se Ti hodit podobné udělátko, které můžeš mít trvale připojené do linkového vstupu PC a přitom o ten linkový vstup nepřijdeš, získáš další dva navíc a plus dva mikrofony. Též to může být napájeno z interní baterie (9V), pokud by se projevily potíže s brumem. Vyřešilo by to Tvůj problém bezezbytku.
Přílohy
SoundMixer.jpg
(142.24 KiB) Staženo 94 x
Dratak

#18 Příspěvek od Dratak »

Díky za rady, podobné zařízení jsem dokonce dříve míval, ale prodal jsem ho když jsem přešel na Pinnacle. Kromě směšování zvuku to umělo i stmívat/roztmívat obraz do bílé nebo do černé. Používal jsem ho v době kdy jsem stříhal nahrávky z kamery na videu, potom jsem ho prodal. V Pinnacle si můžu vytvořit další doplňkové zvukové stopy, takže mám původní zvuk k videu a ten můžu doplnit hudbou buď z CD, nebo z vnějšího analogového zdroje linkovým vstupem. Do další stopy můžu přidávat komentář z mikrofonu, ale zatím jsem to nedělal. Mám špatnou výslovnost r a ř a prostě z toho nemám dobrý dojem, přijde mi jako kdyby můj hlas výsledek leda kazil, tak komentáře nenahrávám. :( .

Tady šlo o jednu věc. Kamarádovi se líbila písnička, kterou jsem kdysi jen tak ze srandy, v 80.letech, jako dítě nazpíval na kazetu. Nahrávka se dochovala dodnes a tak jsme navrhli, nazpívat to znovu héliem upraveným hlasem a pak to porovnat. Hlas dětský, héliový a dospělý. Člověk se přece potřebuje občas zasmát, ne? :lol: . Pultík pro úpravu audio/video signálu byl už ale prodaný, mikrofonní vstup na PC se mi neosvědčil (či spíše je určen opravdu pro elektret, budu dál bádat), mikrofonní předzesilovač s 6AU6 však dobře posloužil.
Quest

#19 Příspěvek od Quest »

Jasně, rozumím. Pravděpodobně jsi měl něco takového, jako na obrázku. Já používám od Canopusu DVStorm, ten umí poněkud více než Pinnacle, ale tyto staré hračky ještě používám jen jako audiomixpult, protože přes ně mám trvale k PC připojeny všechny zdroje zvuku, a nemusím manipulovat s kabely a konektory. Nebo někdy je třeba upravit úrovně, impedance, nebo připojit neobvyklý zdroj zvuku, třeba starý gramo - mgf ap. Též umějí odkodovat staré VHS.

Ten na horním obr. je pouze audio (malinký10x15cm).
Přílohy
mix.jpg
(145 KiB) Staženo 100 x
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“