Zapojenie autoradia

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
proel64
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od proel64 »

Otazka je,ake autoradio a ako casto jazdis,a ake dlhe trasy.Autoradia sencor beru na prazdno cez cerveny vodic cca 100mA,Absolutne nevhodna kombinacia je napr.par krat do tyzdna a trasu ze nezohrejes poriadne ani motor.K tomu prirataj baterku,ktora je schopna drzat tak 60-70perc.kapacity tak za par dni nenatocis....Ak jazdis kazdy den,pripadne obden tak ju urcite nevymlatis...Tiez asi v 1,9ine nemas 45AH baterku...
EKKAR

#17 Příspěvek od EKKAR »

Já si naopak myslím, že zapojení rádia tak, že se vypne po vypnutí zapalování a uzamknutí řízení (u některých modifikací AŽ po vytažení klíčku ze zámku) je daleko výhodnější, než leckteré jiné kombinace. Sám to mám přes negující relátko zapojené tak, aby mi rádio hrálo jen v případě, že je klíček minimálně zasunutý do spínací skříňky a otočený do polohy "0" - tedy odemčený volant, všecko ostatní bez proudu (krom pojistky č.2 samozřejmě...). Rádio v autě mám pro poslech za jízdy, nanejvýš k ukrácení dlouhé chvíle při čekání na parkovišti - ne k tomu, abych ze stojícího auta dělal převozitelnou diskotéku. To znamená, že poslouchám tehdy, když "jsem na palubě" - v každém jiném případě vytahuju klíček ze spínačky a není tedy pro mne ani žádoucí, aby rádio pokračovalo v produkci a tedy i vybíjelo baterku. Je to i trottelfest kvůli sklerotickým řidičům - rozhodně nezapomenou rádio vypnout. Všechno ostatní je závislé na "lidském faktoru" - a ten zákonitě chybuje.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
proel64
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od proel64 »

Urcite kazdemu vyhovuje nieco ine.Ale na parkovisku vypnes motor-vypne sa radio.Ked tam musis cakat na niekoho,chces zapnut radio,musis otocit klucikom.Potom chces nastartovat,musis otocit spat-radio sa vypne.Ked mas zrovna pustene cd tak to chvilu trva,nez to zacne hrat.Bezproblemove to vidim len tam,kde su pouzite spinacky s dvomi polohami,ako to mam na astre, takze ked vypnem motor,tak zapalovanie je stale zapnute a radio hra a vypina sa az v dalsej polohe...
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

Jezdím Formanem ´94, rádio je Panasonic a pro spínání jsem použil invertovaný výstup ze spínačky, původně určený pravděpodobně pro automatickou aktivaci alarmu/immo. Je na něm +12V pouze v momentě, kdy ve spínačce není klíč a zmizí v momentě, kdy se po zastrčení klíče otočí do polohy "odemčeno řízení". Jeden trandík pro inverzi a malé relátko... Díky časovému zpoždění zapnutí rádia a díky jeho detekci poklesu napájecího napětí stačím plynule otočit do polohy "1" (zapnout zapalování) i do polohy "2" (start), aniž by se rádio zapnulo dřív, než běží motor.
Sice jsem mohl použít funkci vypínání odejmutím panelu (automaticky ho při odstavení auta beru do kapsy) a prachsprostě spojit "červený a žlutý", výsledek by byl stejný a navíc by rádio hrálo i bez klíčku, jenže i já občas na ten panel zapomenu - a přijít pak ráno k vyšťavenému autu s tím, že mám 20 minut na to dostat se do práce není zážitek, po kterém bych toužil...
Navíc dokud nevytáhnu klíček ze spínačky, rádio normálně funguje - takže při čekání na parkovišti můžu mít motor vypnutý a jen klíč musí být pootočený do polohy "odemčeno" - zapalování je tedy bez šťávy. Jediný nedostatek takového řešení je asi 5-8 sekund trvající pomlka v hraní při startu motoru z takového čekání - rádio detekuje pokles napětí pod asi 11V (při startování normální věc) a vypne se - po naskočení motoru opět naběhne.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“