CTV2020TXT - aký tranzistor do riadkáča?
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Odbočka: Jednou jsem hrdě nahradil FET ve zdroji v nějaké OVP či co to bylo "silnějším", aby to vydrželo a výsledek - hřál jak blázen. Bohužel měl větší kapacitu gate a řídící obvod ho nedokázal plně otevřít v rozumným čase...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Viac som sa ale pasoval s iným problémom a to, aké kondy tam osadiť, hlavne do budenia. K dispozícii som mal Jamicon a SAMWHA a kvalitnejšie značky nie je ľahké v "kameňáku" kúpiť. Jasneže to nebudem objednávať, pošta by vyšla viac než tie súčiastky. Nakoniec som na pozíciu väzbáča osadil Jamicon 1000uF/25V (25V kvôli ESR; dočítal som sa, že kondy na väčšie napätia ho majú väčší a teda odídu ešte skôr vplyvom hriatia). Keď tú bedňu uvidím nabudúce, snáď to nebude budenie BU-čka.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Duvsan píše:Uvažoval som tak, že ak tam dám niečo ako Jamicon, je rovno u kostričky trafa a teda je hriatý nielen z vnútra, ale i zvonka, tak za rok - dva bude ako súdok, s patričnými následkami. Na fóre som sa dočítak, že kondy na vyššie napätie majú i väčší ESR a teda i vyššiu produkciu tepla a kratší život. Tak som šiel cestou kapacity. Keď ho naduje, ešte stále bude stačiť.
Vidíš, já mám pocit, že je to právě naopak, už kvůli ploše folie a rozložení tepla v kondíku - ale možná je to můj omyl. V nejmenovaném kritickém zdroji používám v 5V větvích elyt (bo je tam bohužel jen jeden) na 25V právě proto, že výrazně převyšují trvanlivost elytu na 10V či 6V, byť to byl i Nippon KMG.... Prověřeno minimálně 5-letou praxí, přesně si eviduju, kde v čem která značka zkolabovala dřív, než má být obvyklé. Na druhou stranu se tímto připravuji o dobře placenou práci, ale co by člověk pro naše zdravotnictví neudělal...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Ale napätie za prevádzky na ňom je tak 3-4V, tak čo.
Orava osádzala aj 35V - odchádzali, aj Sanyo - odchádzali..