ClonePI AVR

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od PabloX »

To vinutie cievky - tie cisla su vrstvy po ktorych to navijas - do dosky si nabijes klince na ktore nastrcis buzirky aby sa ti dali neskor vybrat z peny. Potom najprv namotas par zavitov dookola cievky (1), potom par zavitov podla zelenej ciary (2) potom par zavitov podla tmavomodrej ciary (3) atd. Ja som u prvej cievky na clonePI pouzival len ciary cislo 7,8 (vzniklo z toho take DNA). Snad som to vysvetlil spravne...

Hafca> prestuduj si

Kód: Vybrat vše

http://www.detektory.wz.cz/forum/viewforum.php?f=2&sid=a7d17b056288e046a3a7eee721920c67

U PIC18F252 bola tusim najnovsia verzia SW, aj s diskriminaciou.

Kód: Vybrat vše

http://fandy.front.ru/ClonePI.htm
Davidsev

#17 Příspěvek od Davidsev »

Pár závitů, tím on tam myslí oněch 8?
Já sem to taky moc nepochopil, co máš z toho. Tady na to nikdo nereaguje, tak buď je to blbá otázka (všichni ví jak na to), nebo ostatní neví jako my :D
Eletrika je sviňa, kope a neni vidět :hool:
hafca

#18 Příspěvek od hafca »

Ty stránky jsem viděl a četl si tam. Jenže o výrobě cívky se nezmiňují. Na těch ruských si zase moc nepočtu, ten jazyk jsem už zapoměl. A z toho mála co se mi povedlo vyluštit jsem usoudil, že poslední soft 1.8.1 diskriminaci asi nemá. Tu by měla mít snad verze 2.0.0. Ta zas vypadá, že není poslední. Přeprogramování není problém, jen doufám, že na všechno bude stačit jedna deska se stejným procesorem.
S tou cívkou mi trošku mi nakoplo co napsal PabloX, ale jen trošku. Našel jsem lepší obrázek cívky z PE, ale tam mi zase mate jedna věc. Cívka je vinutá zvonkovým drátem. Jestli to dobře chápu, tak je po navinutí cívky spojím konec zeleného se začátkem červeného a dostanu vlastně jednou tolik závitů. Nebo je to ještě nějak jinak?
Přílohy
civka.jpg
(115.93 KiB) Staženo 124 x
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Davidsev

#19 Příspěvek od Davidsev »

Spojí se paralelně... Já si asi nabouchám ty hřebíky, vezmu špagát a půjdu to zkusit... Protože to jinak asi nepochopím :D
hafca

#20 Příspěvek od hafca »

Tak mi vrtá hlavou, proč teda dva dráty? Má to být něco jako parodie na VF lanko? Jinak by bylo snad lepší to motat jedním silnějším. Nebo to má zase nějaké jiné vysvětlení? Četl jsem si o té cívce v PE 3/2007 a přišlo mi, že namotali první závit jen okolo, druhý podle 2 a tak dál. Celkem tedy 8x dokola, s krokem podle barev.
Davidsev

#21 Příspěvek od Davidsev »

Jde tam o skin efekt, tzn. že se VF proud šíří po povrchu vodiče :) Takže se tím zvětší plocha -> větší proud -> silnější impuls. A jestli tohle všechno víš, tak jako bych to nepsal :D
No jestli ty už to chápeš, nechceš udělat črt v malování?
Třeba každej závit jinou barvou :smash:
hafca

#22 Příspěvek od hafca »

Skin efek je mi jasnej. Jde o to, jestli dva zvonkáče nebo jeden silnější. To by neměl být problém spočítat.
Asi si připravím desku s hřebíky a budu to taky zkoušet. Pro začátek provázkem abych si neprasil drát.
Davidsev

#23 Příspěvek od Davidsev »

Ten co bude mít větší plochu :wink: No jestli bych mohl poprosit o fotky postupu :oops: Každopádně, taky budu zkoušet... :)
hafca

#24 Příspěvek od hafca »

Nakonec se navinutí cívky ukázalo jako docela jednoduché. Když není prostorová představivost, nastupuje praktická část. Deska s hřebíky, zvonkový drát, motat podle barev a vede to samo. Teď už jen dodělat zbytek a hurá za poklady. :D
Přílohy
civka1.jpg
(80.5 KiB) Staženo 141 x
Davidsev

#25 Příspěvek od Davidsev »

No a kolik jsi teda navinul závitů? Jestli můžeš, pošli foto :)
hafca

#26 Příspěvek od hafca »

Závitů jsem dělal jen 8, tolik je tam barev. Z fotky nic nepoznáš, vypadá to stejně jako na fotce se zvonkovým drátem. Udělej si desku s dírami pro hřebíky a začni motat podle barevného obrázku. Když neuděláš chybu, musí to vyjít. Dej si pozor na druhou zelenou, je to zase jen kruh jako první černá.
Cívku jsem udělal menší, vnější průměr je 30cm vnitřní 27cm. Na první pokusy to určitě bude stačit.
Davidsev

#27 Příspěvek od Davidsev »

A jak se udělá přechod mezi tím mezikružím, to prostě dojdu na konec (tedy tam kde sem s černou začal) a pod pravým úhlem přejdu do vnitrřního kruhu?
hafca

#28 Příspěvek od hafca »

Až skončíš se žlutou, akorát to vyjde do vnitřního kruhu. Uděláš malej uvnitř a pokračuješ podle barev.
Já už chápu, proč to tady nikdo nevysvětloval. Špatně se to vysvětluje, chce to rovnou motat.
Davidsev

#29 Příspěvek od Davidsev »

Vnitřní kruh je tedy na pořadí jako šestý, z toho co jsi napsal minule vyznělo že druhý.
hafca

#30 Příspěvek od hafca »

Je to jediná, která se opakuje, proto ta druhá, ale asi jsem měl napsat další zelená.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“