OVP CTV2870 S - zvod modrej katódy, obrazovka A66EHJ13X38
Moderátor: Moderátoři
Duvsan píše:Môžeme do toho vniesť trochu teórie? Kde sa vytvára ten zvod? Keďže mi ide o prerušenie zvodu a nie o regeneráciu, katóda by mala byť asi kladnejšia, že? Druhý pól je G1?
Tak už podle principu obrazovky by ti toto mělo být jasné - svod bude mezi tou tvou Bkat. a žh. vláknem (je nejblíže a je jedním konce ukostřené)
U barevných obrazovek jsem na "odpalování" vždy používal regenerátor (má v sobě i tuto funkci
Dříve (za č/b éry) jsem viděl - za žebra (na krytu telky) uvázanou vařečku na špagátě (aby se nemusela pořád hledat) - v krytu vylomená 3 žebra
Už před lety (1972, 73?) jsem si vyrobil ten regenerátor podle Českého - kromě regenerace (zlepš. emise) uměl i to "odpalování" svodů.
Při použití regenerátoru (běžná regenerace - pro zlepšení emise!), taky někdy dojde k tomu, že odloupnutý "kousíček" emis. vrstvy způsobí svod některé katody na žh. vlákno. Je nutno pak telku položit stínítkem dolů a ten "svod" (za chodu!!) klepáním po hrdle odstranit (vytřepat to smítko z kat. trubice mimo)
Jsou ale i závady, kdy je ten svod skoro trvalý (dojde k průvěsu žh. vlákna a k poruše izolace kat. trubice - zrovna v místě průvěsu
Ne vždy je to ale možné (někdy tu někdo psal - nějaký Philips: že měl třeba DPS na obr. v jednom rozměru tak dlouhou, že otočení nepřipadalo v úvahu - zasahovalo by dole do zákl. DPS)
Na NETu najdeš nejen regenerátor Českého (i jeho vylepšenou verzi v AR), ale i jiné (třeba na ruských stránkách) - ale Dušane - chce to i hledat, ne se jen vyptávat - sorry zase se do tebe jen navážím (aspoň ty si to myslíš)
EDIT: ještě k tomu odděl. tráfku.
U č/b obrazovek jsme často používali zvonk. tráfka (napřed naše, později rumunské).
U bar. jsem ho nikdy nepoužil (a nedoporučovalo se to všeobecně), ne že by to nešlo (jako u č/b), ale jeho "parazitní kapacita" (vinutí prim. oproti sec.) údajně úplně "zničí" přenos. charakteristiku videozesilovačů. U č/b to údajně není tak kritické. Jak se to projeví v praxi jsem nikdy neviděl.
Duvsan píše: ....
Ještě jedno - nevíš vstup do SM? Kapičku to táhne do žluta, chtělo by to dorovnat Ale když ne, nic moc se neděje.
To víš - já ti ho povím a ty to vykecáš
Pošlu SZ - vytrimaj
A když "tomu studiu ještě něco dáš" (třeba něco ohledně kolorimetrie), tak zjistíš, že žlutá je "protibarvou" k té modré
Tak ještě než bude ta SZ, tak tady něco ze servismanuálu:
4 NASTAVOVACÍ PREDPIS
1. ZÁKLADNÉ SERVISNÉ POKYNY .
.
.
3. POUŽITÉ PRÍSTROJE A SIGNÁLY
- Oddeľovací transformátor 230 V / 150 W
- Multimeter (napr. METEX 4950)
- Osciloskop so sondou 10:1 (napr. BM 566)
- KV-meter do 30 kV, tr. presnosti 1
- AUDIO analyzér ATS1
- Demagnetizačná cievka
- VF Generátor 38,9 MHz s moduláciou video /PM 5418/
- VF Generátor 32,4 MHz s FM moduláciou 1KHz, Df =15KHz
/PM 5418/
- VF Generátor 33,4 MHz s FM moduláciou 1KHz, Df =15KHz
/PM 5418/
- VF Generátor s video moduláciou /Z = 50-75 ohm, napr. PM
5418/
- Vysielač DO RUF RC 5841 (má tlačidlo S – priamy vstup do
SERVIS MENU)
- Kliešťový ampérmeter PK110
Signály: monoskop PAL/SECAM, farebné pruhy PAL/SECAM ,
MREŽA, BIELA, signály pre kontrolu externých vstupov RGB,
VIDEO a zvuku. Úplný televízny signál s FLOF teletextom
obsahujúcim testovacie strany:
- úplný súbor znakov českej a slovenskej abecedy
- strana s podstránkami, strana s titulkami
- strana CLOCK CRACKER
- blesková správa
....................................................................................
Tak vidíš - i výrobce doporučuje servisní ovladač
A dále ještě něco k nastavování:
11.2. Nastavenie vyváženého farebného obrazu
Odmagnetovať obrazovku demagnetizačnou cievkou, TVP
prepnúť do TV módu a priviesť signál bielej. Snímacie "oko"
farbového analyzéra umiestniť do stredu obrazovky. Regulátor
farebnej sýtosti nastaviť na minimum.
Regulátor kontrastu nastaviť na maximum, regulátorom jasu
nastaviť jas obrazovky na cca 100Nitov. V servisnom menu
nastaviť registre ZOSILNENIE R, ZOSILNENIE B, ZOSILNENIE
G (LEVEL) tak, aby zložky R, G, B snímané analyzérom mali
rovnakú hodnotu v nitoch.
Regulátor kontrastu nastaviť na minimum a regulátorom jasu
nastaviť hodnotu jasu obrazovky na cca 5 Nitov. Skontrolovať
súbeh zložiek RGB (max. rozdiel 3 dieliky stupnice). V prípade
väčšieho rozdielu zložiek dostaviť úroveň šedej pomocou
registrov R-SIVÁ, B-SIVÁ (GREY). Opakovane previesť
nastavenie bielej a šedej pokiaľ nebude dosiahnutý súbeh
zložiek.
11.3. Nastavenie úrovne budenia katód
V servisnom menu nastaviť hodnotu úrovne budenia katód pre
jednotlivé typy obrazoviek nasledovne:
Viď príloha č.3.
......................................................................................
Myslíš, že je to jenom o tom VSTUPu do toho S.M. - jak tady vždycky většina neznalých po něm touží?
Duvsan píše:Děkuju. Nějaké schémy regenerátorů jsem již viděl, možná dojde k tomu, že si jeden postavím. Moc se mi do toho nechce. Teď jsem to vyřešil, jak jsem již psal. Otočení obrazovky "neprošlo", taky jsem psal. TV funguje, když-tak přidělám tlačítko a odpalovat si to bude paní samá. Nebo přivinu na kostřičku tráfka pár závitů pro to žhavení a úroveň nastavím podle osciloskopu. Akurát docela dlouho to najíždí a ten obraz projevuje známky únavy. Tyhle nové obrazovky nic moc.
Pro teďka hotovo, ještě jednou dík všem za rady.
Ještě jedno - nevíš vstup do SM? Kapičku to táhne do žluta, chtělo by to dorovnat Ale když ne, nic moc se neděje.
Dufam ,ze s tym tlacidlom srandujes.Doteraz si tvrdil ,ze TV nosis z SD,ale teraz to vyzera ,ze ich opravujes za uplatu.Mozes to nejako objasnit?????
S tým tlačítkom som ani nesrandoval. Obraz zmodrie, pani stlačí, pustí a ide sa ďalej. Veď nie je veľmi čo stratiť.