Zdroj 0-16V/2.6A, zapojení

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

No je tam I na tu druhou , ale pokud nejde o trvalý odběr ....
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od AmarokCZ »

Jindra2: pokud ti nevadí vyrovnávací proudy, tak si to klidně zapoj paralelně...
Jindra2

#18 Příspěvek od Jindra2 »

Nevadí.
Jindra
benik3
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od benik3 »

Jindra: timhle zpusobem to je jistejsi, navic potrebuju jen 2 diody misto celyho mustku.

Jinak bych asi zapojil ten LM350 podle datasheetu s ochranyma diodama, akorat sem moc nepochopil, jak vypocitat hodnotu R1. Pisou tohle:

In operation, the LM350 develops and maintains a nominal
1.25 V reference (Vref) between its output and adjustment
terminals. This reference voltage is converted to a
programming current (IPROG) by R1 (see Figure 17), and this
constant current flows through R2 to ground. The regulated
output voltage is given by:
Vout = Vref (1 + R2/R1) + IAdj R2

A jeste se mi dnes podarilo sehnat funkcni PC zdroj 145W. Z toho by byl taky peknej.
Přílohy
zdroj2.jpg
(19.58 KiB) Staženo 71 x
blog všechno o všem :D http://vseumel.blog.cz
Andrea

#20 Příspěvek od Andrea »

benik3 píše:akorat sem moc nepochopil, jak vypocitat hodnotu R1.

Spočteš ho třeba z minimum load currentu, takže vychází 250-350 Ohmů. Píšou tam, že obvykle se dává 240 Ohmů.
kokun

#21 Příspěvek od kokun »

AmarokCZ píše:kokun: tak to pardon, já jsem jen toho názoru, že je lepší to ani ze srandy neříkat, ono i u toho bifilátního vinutí bych si to netroufnul zapojit paralelně.

Tak tady bych se toho vůbec neobával - bifilární vinutí jsou 2 dráty vinuté současně (stejný zač. i konec) - mohu je tedy propojit přímo (bez "křížení"). Vinutí (pochopitelně stejným drátem) bude mít zaručeně stejný počet závitů i stejnou "délku" (tj. i stejný ohm. odpor Ri) => vyrovnávací proud by tedy měl být nulový :wink:
Toto se nedá říct o vinutí, které bude vinuto "běžným" způsobem (pokud nevinu na spec. kostřičku - do oddělených "sekcí") - tj. za sebou (do serie). První část takového vinutí bude na kostřičce "níže-hlouběji" (vinu na menší fí, proto "kratší drát") - tj. (i když bude dodržen přesně stejný počet záv. - což nelze úplně zaručit) bude mít menší Ri, než 2. část vinutí (vinuta až na tu 1.) => v každém příp. "delší drát" (větší Ri) - i kdybych ten počet záv. skutečně dodržel :roll:

To benik3
Nemám zrovna po ruce své "letité" poznámky, kde mám poznačeno, jak je to přesně s výkonem trafa (pro totožný odběr - za usměrňovačem!!!).
Rozhodně má ale být trafo, pro dvojcestný usměrňovač, výkonnější - než trafo pro graetz. můstek 8O
Pokud nenajdu poznámky (nedržel jsem je v ruce - "ani nepamatuju", když jsem to nepotřeboval :cry: ) - najdu potvrzení (tohoto "tvrzení") na NETu :wink:

P.S. Je tady (na EB) dost "fundovaných" lidí, kteří ti to teoreticky (i matematicky) zdůvodní.
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od benik3 »

Aha. Tak sem zase o neco chytrejsi :D Jeste sem se chtel zeptat, jak je to s napetim po usmerneni. Je to neco mene nez napeti trafa*"odmocnina"2 ?

Dneska jsem opravoval bratrovi nabijecku na notebook a koukal jsem, ze by z toho sel taky dobre udelat zdroj. Maly rozmery a 19V 3.5A. Kdybych sehnal nejakou v bazaru treba s preklesanym kabelem, tak bych se do toho mozna i pustil.

Tady jeste foto trafa.
Ono vykuchat odnekud dneska takovy trafo je docela nahoda. A navynout ho je docela drahy :( Akorat sem koukal u babi, ze velky trafa mivaji starsi hi-fi veze.
Přílohy
trafo.JPG
(213 KiB) Staženo 101 x
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Hele, Všeuměli Beníku - to trafo je z nějakého TESLA rádia nebo spíš z magneťáku se výkonovým zešilovačem a je už od prvního pohledu navržené na to, aby se z něj proud odebíral pomocí dvoucestného usměrnění S VYVEDENÝM STŘEDEM. Pokud zapojíš obě sekce paralelně, dostaneš z něj sice teoreticky dvojnásobný proud, ale uvědom si, že to trafo je navrhované na odběr po dobu 10ms z každé půlky sekundáru - a dalších 10ms z druhé, zatímco ta první "odpočívá" blokovaná zavřenou diodou. Pokud zapojení uděláš podle toho, cos tady zatím řekl, dočkáš se při delší snaze vyždímat z trafa větší proud leda tak přechodu do režimu "generátor dýmu" neboli ze zdroje se Ti vyklube smradistor...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
benik3
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od benik3 »

Je to ze stary Tesla televize a to zapojeni paralelne sem chtel puvodne, kdyz sem o tom jeste nevedel. Jinak to zapojim s tim dvoucestnym usmernovacem a melo byt to byt tak, jak pises ;) To uz sme vyresili o par postu vise.

EDIT: generator dymu taky neni k zahozeni... :D
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od AmarokCZ »

kokun: pokud vím, tak nejde o Ri, ale o něco jiného - řešilo se to tady společně s dvoucestným usměrňovačem, který taky není úplně ideální.
Napětí po usměrnění je Utr*2^(1/2)-[úbytek na diodě]
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od AmarokCZ »

EKKAR: pokud je u toho trafa opravdu každé vinutí 16V/1.9A, tak to znamená, že se za dvojcestným usměrňovačem dá odebírat 16V/3.8A aniž by se něco stalo, protože průměrný proud vinutím je 1.9A, takže podle mě se dým nekoná.
benik3
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od benik3 »

EKKAR myslel ten dym u toho zapojeni, co jsem chtel puvodne-tedy jen spojit ty dva konce. Pak by tam teklo to vyrovnavaci napeti...
je mi jedno, jestli to bude trochu min nez 2,6A. I tak to bude davat vic nez ten co mam ted. Sem na tom testoval HDD a ten pri roztaceni odebira min 1,5A, takze signalni ledka na zdroji vzdycky pohasla :D
kokun

#28 Příspěvek od kokun »

AmarokCZ - nečteš pořádně - už na začátku vlákna autor píše, že má trafo 2*16V/1,3A (ne 1,9A - i když z toho nečitelného štítku - na foto - to tak vypadá 8O ) :cry:
Nechci polemizovat o tom, zda se to označuje Ri, či nikoliv - ono je to "putna" - pokud si rozumíme, že se jedná o ohmický odpor daného vinutí - nebo ne?
Ale už i EKKAR mu myslím dostatečně objasnil, že s tím trafem "díru do světa" neudělá :roll:
Ano tady: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 1521#71521 - se to řešilo a benik3 se z tohoto vlákna může hodně poučit.
Už tabulka je sama o sobě dost výmluvná a mohla by mu hodně napovědět, ale nech si pořádně pročte celé vlákno.
Přílohy
t_usm_r_ova__608.jpg
Dvojcestný usměrňovač
(31.05 KiB) Staženo 111 x
Honza - kokúň

#29 Příspěvek od kokun »

benik3 píše:EKKAR myslel ten dym u toho zapojeni, co jsem chtel puvodne-tedy jen spojit ty dva konce. Pak by tam teklo to vyrovnavaci napeti...

Tak jak jsi to chtěl spojit původně, tak bys měl ten "generátor dýmu" (z toho trafa) okamžitě - pokud bys ho vhodně "neodpojistkoval".
A uvědom si, že by tam určitě žádné "vyrovnávací napětí" neteklo - zato by tam tekl pořádný zkratový proud (ten by byl od nějakého "vyrovnávacího" sakramentsky jinde) :cry:

benik3 píše: ....
Dneska jsem opravoval bratrovi nabijecku na notebook a koukal jsem, ze by z toho sel taky dobre udelat zdroj. Maly rozmery a 19V 3.5A. Kdybych sehnal nejakou v bazaru treba s preklesanym kabelem, tak bych se do toho mozna i pustil.
....

A hledím, že ty asi budeš dobrý experimentátor - tak takovéto "tahy" bych ti taky zrovna moc nedoporučoval (jak bys ho asi tak chtěl regulovat?) :wink:
Naposledy upravil(a) kokun dne 04 čer 2010, 22:52, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od benik3 »

Tak to se omlouvam za chybicku. Ten clanek jsem si zatim procet od odkazu, na zbytek snad budu mit cas zitra. Ale zatim dik moc.

EDIT: myslel jsem, ze by se ta nabijecka dala pouzit jako zdroj misto trafa a dodelat na vystup regulaci. Ale to byla opravdu jen takova myslenka :D
Naposledy upravil(a) benik3 dne 04 čer 2010, 23:00, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“