Zdroj 0-16V/2.6A, zapojení
Moderátor: Moderátoři
Jinak bych asi zapojil ten LM350 podle datasheetu s ochranyma diodama, akorat sem moc nepochopil, jak vypocitat hodnotu R1. Pisou tohle:
In operation, the LM350 develops and maintains a nominal
1.25 V reference (Vref) between its output and adjustment
terminals. This reference voltage is converted to a
programming current (IPROG) by R1 (see Figure 17), and this
constant current flows through R2 to ground. The regulated
output voltage is given by:
Vout = Vref (1 + R2/R1) + IAdj R2
A jeste se mi dnes podarilo sehnat funkcni PC zdroj 145W. Z toho by byl taky peknej.
- Přílohy
-
zdroj2.jpg- (19.58 KiB) Staženo 71 x
AmarokCZ píše:kokun: tak to pardon, já jsem jen toho názoru, že je lepší to ani ze srandy neříkat, ono i u toho bifilátního vinutí bych si to netroufnul zapojit paralelně.
Tak tady bych se toho vůbec neobával - bifilární vinutí jsou 2 dráty vinuté současně (stejný zač. i konec) - mohu je tedy propojit přímo (bez "křížení"). Vinutí (pochopitelně stejným drátem) bude mít zaručeně stejný počet závitů i stejnou "délku" (tj. i stejný ohm. odpor Ri) => vyrovnávací proud by tedy měl být nulový
Toto se nedá říct o vinutí, které bude vinuto "běžným" způsobem (pokud nevinu na spec. kostřičku - do oddělených "sekcí") - tj. za sebou (do serie). První část takového vinutí bude na kostřičce "níže-hlouběji" (vinu na menší fí, proto "kratší drát") - tj. (i když bude dodržen přesně stejný počet záv. - což nelze úplně zaručit) bude mít menší Ri, než 2. část vinutí (vinuta až na tu 1.) => v každém příp. "delší drát" (větší Ri) - i kdybych ten počet záv. skutečně dodržel
To benik3
Nemám zrovna po ruce své "letité" poznámky, kde mám poznačeno, jak je to přesně s výkonem trafa (pro totožný odběr - za usměrňovačem!!!).
Rozhodně má ale být trafo, pro dvojcestný usměrňovač, výkonnější - než trafo pro graetz. můstek
Pokud nenajdu poznámky (nedržel jsem je v ruce - "ani nepamatuju", když jsem to nepotřeboval
P.S. Je tady (na EB) dost "fundovaných" lidí, kteří ti to teoreticky (i matematicky) zdůvodní.
Dneska jsem opravoval bratrovi nabijecku na notebook a koukal jsem, ze by z toho sel taky dobre udelat zdroj. Maly rozmery a 19V 3.5A. Kdybych sehnal nejakou v bazaru treba s preklesanym kabelem, tak bych se do toho mozna i pustil.
Tady jeste foto trafa.
Ono vykuchat odnekud dneska takovy trafo je docela nahoda. A navynout ho je docela drahy
- Přílohy
-
trafo.JPG- (213 KiB) Staženo 101 x
A kutilmile - nelituju tě
EDIT: generator dymu taky neni k zahozeni...
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Napětí po usměrnění je Utr*2^(1/2)-[úbytek na diodě]
je mi jedno, jestli to bude trochu min nez 2,6A. I tak to bude davat vic nez ten co mam ted. Sem na tom testoval HDD a ten pri roztaceni odebira min 1,5A, takze signalni ledka na zdroji vzdycky pohasla
Nechci polemizovat o tom, zda se to označuje Ri, či nikoliv - ono je to "putna" - pokud si rozumíme, že se jedná o ohmický odpor daného vinutí - nebo ne?
Ale už i EKKAR mu myslím dostatečně objasnil, že s tím trafem "díru do světa" neudělá
Ano tady: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 1521#71521 - se to řešilo a benik3 se z tohoto vlákna může hodně poučit.
Už tabulka je sama o sobě dost výmluvná a mohla by mu hodně napovědět, ale nech si pořádně pročte celé vlákno.
- Přílohy
-
t_usm_r_ova__608.jpg- Dvojcestný usměrňovač
- (31.05 KiB) Staženo 111 x
A uvědom si, že by tam určitě žádné "vyrovnávací napětí" neteklo - zato by tam tekl pořádný zkratový proud (ten by byl od nějakého "vyrovnávacího" sakramentsky jinde)
benik3 píše: ....
Dneska jsem opravoval bratrovi nabijecku na notebook a koukal jsem, ze by z toho sel taky dobre udelat zdroj. Maly rozmery a 19V 3.5A. Kdybych sehnal nejakou v bazaru treba s preklesanym kabelem, tak bych se do toho mozna i pustil.
....
A hledím, že ty asi budeš dobrý experimentátor - tak takovéto "tahy" bych ti taky zrovna moc nedoporučoval (jak bys ho asi tak chtěl regulovat?)