Nabíječka na autobaterii výběr!!

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Jako nabíječku kup cokoliv i z obchoďáku , jako dobíječka by mělo fungovat např. toto . Jen je třeba změřit reálné napětí na aku po připojení . Až naměříš , dej vědět , někdo Ti pomůže s případnou úpravou . http://www.ame.cz/QIShop/detail/182229_ ... zdroj.aspx
EKKAR

#17 Příspěvek od EKKAR »

Bobobo - jenže ten MW adaptér není stabilizovaný - to znamená, že naprázdno může mít klidně i 20V - což znamená, že do akumulátoru bude pořád cpát nějaký proud i po dosažení plynovací meze - a pro konzervační dobíjení je potřeba, aby se proud po dosažení právě tohoto napětí snížil pokud možno co nejblíž k nule...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Ekkare , každou minutou čekám státní dohled a Ty mne rozptyluješ tím , že si nepřečteš ani ty dva řádky , co jsem sesmolil .... :cry:
czatlantis

#19 Příspěvek od czatlantis »

EKKAR píše:A startovací proud v řádu 200-300A mu udělá líp? Kecáš nesmysly a ještě se u toho druhou rukou plácáš po zádech.

Jasný, 300A je dost, ale proč ho zatěžovat ještě zbytečně při nabíjení? Navíc rychlý vybíjení jim vadí míň, než rychlý dobíjení. Je daleko lepší ho nabíjet pomalinku a udržovat nabitej, než to něho cpát horem dolem, jen aby měl 14V (při nastartovaným autě)
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Stejně do něj ten vyrovnávací proud teče. Vždycky. Protože nikdy nemáš aku v klidu na napětí vyšším, než 12,5V - a po startu z alťasu jde 14,4 nebo 14,5V a proudu co mechanický příkon od řemenice a buzení dovolí - respektive co nesežerou spotřebiče, ale to záleží na tom, jaká je roční doba. V létě to je klidně i těch 50A (pár A sežerou světla a palivová + zapalovací soustava a ŘJ - zbytek jde do aku, pokud je alťas 70A, než vyběhne na aku napětí na 14,5V, jde do něj klidně i těch 50A), v zimě je ta rána menší - běží topení, vyhřívání skel, zrcátek, u některých aut "PTC element" v topení, ohřívání sedaček, na další žrouty si hned teď nevzpomenu - ale ta pecka do baterky je rozhodně menší... Jenže prostě vždycky máš asi tak následující stav:
akumulátor živí startér (+ elektroniku, vstřiky atd) a odběr z něj je v řádu stovek A, napětí padá kamsi pod 11V a trvá to od jedné-dvou sekund až do dá se říct desítek sekund při startu promrzlého a navíc staršího motoru v zimě - a když bafnou první válce a motor se roztočí, během zlomku sekundy se směr proudu obrací a akumulátor je krmen z alternátoru, který se chová jako poměrně tvrdý zdroj napětí 14,5V a dodává proud omezený jen svým vnitřním odporem (a buzením z regleru). Jestli mi nevěříš, vem vošklivoškopek a obhlídni si průběh úbytku napětí na kostřicím kabelu od baterie. Sice to nebudeš mít kalibrovaný, ale je to velice příhodnej bočník pro podobný měření.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
czatlantis

#21 Příspěvek od czatlantis »

jo tohle všechno vím a právě jsem si to měřil. Jenže je rozdíl mezi nastartováním plně nabitýho aku, kde se dobije jen těch pár %, co se spotřebovalo při startu a vymlácenýho aku, kde to auto tak tak chytne a musí se dobít třeba těch 30Ah. V prvním případě se ten proud uklidní celkem rychle. V tom druhým se ten aku nabíjel hodně dlouho velkýma proudama, což mu nesvědčí 100% vůbec, navíc pak byl zahřátej.

Jako ano, je konstruován na velký proudy, ale to neznamená, že mu to nevadí a můžem ho zbytečně přetěžovat. Takže konstantní dobíjení mu určitě jen a jen prospěje (pokud se nastaví správný napětí samozřejmě) už jen z toho důvodu, že ten nerozpustnej síran se jednak nebude tvořit a jednak se může i dlouhodobým nabíjením rozpustit alespoň do nějaké míry...
AMOS32

#22 Příspěvek od AMOS32 »

Mohl bych použít na udržování toto
Přílohy
nabíječ.JPG
(65.74 KiB) Staženo 74 x
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Pokud je ten výstup 14V ze Zeptera stabilizovaný, tak naprosto vyhovuje, obzvlášť když mu do série dáš jednu křemíkovou diodu (Uvýst bude asi tak 13,4V) - akumulátor bude dostávat energii kryjící samovybíjení a přesto nebude plynovat. Ale podle značky stabilizovaný nebude (za údajem o napětí je značka stejnosměrného nebo pulsujícího proudu - což vylučuje stabilizaci), takže se asi trošce bastlení nevyhneš...
rezis

#24 Příspěvek od rezis »

Nabastlil bych žárovičku v sérii. Podle výkonu určíš proud. Jednoduché a blbuvzdorné.
Internet - metla lidstva
AMOS32

#25 Příspěvek od AMOS32 »

rezis píše:Nabastlil bych žárovičku v sérii. Podle výkonu určíš proud. Jednoduché a blbuvzdorné.

Můžeš to trošičku rozepsat.Jakou žárovku na 12V asi praskne a co měřit.
AMOS32

#26 Příspěvek od AMOS32 »

EKKAR píše:Pokud je ten výstup 14V ze Zeptera stabilizovaný, tak naprosto vyhovuje, obzvlášť když mu do série dáš jednu křemíkovou diodu (Uvýst bude asi tak 13,4V) - akumulátor bude dostávat energii kryjící samovybíjení a přesto nebude plynovat. Ale podle značky stabilizovaný nebude (za údajem o napětí je značka stejnosměrného nebo pulsujícího proudu - což vylučuje stabilizaci), takže se asi trošce bastlení nevyhneš...

Prosím tě jakou diodu a anodou zapojit k nabíječi na plus nebo obráceně.Zase se v tom tak moc nevyznám.
Přílohy
zepter.JPG
(21.81 KiB) Staženo 90 x
doskok55

#27 Příspěvek od doskok55 »

Diodu máš nakreslenou správně. Musí vést na +baterie (takže to plus si přenes doprava. Do série s ní zařaď žárovku podle toho jakým chceš nabíjet proudem. P=UxI; U=IxR (např pro blinkrovou žárovku 12V/ 21W to bude něco kolem 1,7A. Výhodnější pro baterku je nabíjet jednocestně jak máš správně nakresleno pokud ten zdroj je střídavý. Paralelně k baterce můžeš ještě připojit další žárovečku, ale 10x menší. Pomáhá to sulfatovaným baterkám regenerovat, tím, že v době opačné půlvlny se baterka na okamžik vabíjí a tím lépe odplynuje. Osobně toto považuji za nejšetrnější způsob nabíjení jen musíš hlídat konec, abys ji nepřebíjel.
jak se mužeš podívat do přílohy k mé odpovědi autorovi tohoto tématu.

Jen dodám,že střídavý zdroj (trafo) musí mít napětí výrazně vyšší jako max. napětí baterie. Obvykle se používá 24V ale jako min. bych moc pod 20V nešel. Ta žárovka má, ale v případě 24V zdroje kratší životnost pokud takto nabíjíš hodně vybitou baterku. Po několika hodinách už černá a po desítkách hodin už může odejít.
doskok55

#28 Příspěvek od doskok55 »

Téma jsi pojmenoval „Nabíječka výběr“ z toho usuzuji,že nechceš nic bastlit, ale čekáš radu jaký koupit hotový výrobek. V tomto ti konkrétně nikdo neporadí na trhu je toho nepřeberný množství (čet aby se v tom vyznal) a neuvádíš ani max. cenu kterou seš ochoten investovat. Vzhledem k účelu k jakému to má podle tvého popisu sloužit, ti dopotučuji zaměřit se spíš na značkový výrobky s kvalitní předimenzovanou a propracovanou konstrukcí nejlépe v kovu nebo nehořlavým plastu (termoset něco jako bakelit) a u kterých máš záruku, že jsou tam obvody pro ochranu (přehřátí, překročení proudu, zkrat atd.)jak v primární tak sekundární části, abys nevyhořel, když to hodláš provozovat v garáži bez dozoru. Takže raději ne,žádná levná čína.

Pokusím se ti vysvětlit problematiku spíš po stránce teoretické, abys ses dokázal snáze orientovat podle popisů v návodech k použití na štítcích na výrobku atd. A protože to bude trochu delší povídání dám to ve Worldu jako přílohu tohoto příspěvku. Pro tebe je určena ta závěrečná červené nadepsaná část. Tu teorii číst nemusíš je to nakonec ještě delší než jsem čekal. Plánoval jsem to na jednu stránku. (Ještě sem to ukládání přílohy nedělal, tak pokud tento příspěvek nemá přílohu, tak se to nepovedlo. V tom případě poraďte).
Přílohy
Nabíječky.rar
(16.77 KiB) Staženo 251 x
Naposledy upravil(a) doskok55 dne 26 čer 2010, 03:53, celkem upraveno 2 x.
czatlantis

#29 Příspěvek od czatlantis »

pěknej článek...jen teda připomínka : nabil, nabíječka... se píše s měkkým i, trochu mně to trhalo oči :D
ještě jedna věc - nemělo by být udržovací napětí trochu nižší? píšeš 14,3V. To sice třeba plynovat nebude, ale nebude to způsobovat zbytečnou korozi kladné elektrody? jestli by nemělo být spíš nějak kolem 13,6-13,8V...
doskok55

#30 Příspěvek od doskok55 »

Za pravopis se omlouvám. Večer to opravím. To máš tak,když si u toho otevřeš pivo, myslíš na úplně něco jiného a příliš se spoléháš na ten World, že tě na chyby upozorní. To co chápeš jako udržovací napětí, tedy těch 14,3V neni žádné udržovací napětí. Baterka prostě začíná plynovat při 14,4V a v tom okamžiku má kolem 70% kapacity. Z již popsaných bezp.důvodů je regulace v autě nastavena jen na 14V. Když ji nebudeš dobíjet externě o těch asi 30% nenávratně příjdeš sulftací. Já doporučuji pro dobíječku (myslím dobíjení přímo v autě) těch 14,3V to je ještě bezpečné a nabiješíš ji o trošku víc jako auto. Čas od času bys ji ale měl dát nabít doplna tedy do znaků plného nabití. To pak bude na svorkách 15-16V výjmečně i více. Jak jsem popsal je to individuální pro každý kus. Při nabíjení do plna by, ale správně měla být ven z auta. Já to dělám tak, že jen povolím zátky dám přes ni nějaký papírový ubrousek ,aby se mikrokapičky nedostaly kam nemají v motoru a nechám otevřenou kapotu kvůli odvětrání.

Udržovací napětí neexistuje (není žádná stanovená hodnota) Je jen udržovací proud (někdy se říká konzervační) a do režimu konzervace přechází lepší nabíječky po dosažení max. nabíjecího napětí. A protože je u každé baterky toto napětí trochu jinde, obvykle výrobci tuto přepínací hodnotu nastavují pod 15V. Lepší totiž, když se baterka nabije třeba jen na 90%než by měla být dlouhodobě přebíjena. Pokud si, ale konečné napětí změříš můžeš nabíječ nastavit skoro na 100% bez potřeby ručního odpojení nebo rizika přebíjení.
A k té oxidaci. Nic neškodí baterce víc jako sulfatace ponecháním dlouhodobě v ne plně nabitém stavu. To je hlavní důvod proč někdo musí měnit baterku po 3letech, i když nabíjecí soustava v autě je v pořádku. (když teda nepočítám výrobní zmetky). O nadměrné oxidaci nabíjením jsem nikdy v souvislosti s Pb nic nečetl. Snad jen v případě ponechání článků tzv. na suchu. Já dbám na to, aby k sulfataci dojít nemohlo stojí mě to pár minut měsíčně a baterku mám 12 roků. Nejméně mě vydržela 7let, ale to jsem koupil auto 4leté s baterkou na odpis (nechtělo se jí ani v létě). Ale mnozí z Vás si teď řeknou to se mu to machruje když má garáž. Ale taky jsem míval auto na ulici. Prostě aspoń 4x do roka nábít do plna a to zavčas i v létě ne až už je slyšet, že je líná.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“