Výroba plošných spojů
Moderátor: Moderátoři
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
V době kdy barevná laserovka stojí cca 3 - 4 tisíce, už nemá smysl používat inkoust.
Nažehlování jsem taky vyzkoušel, s kancelářským papírem. Kvalita je zhruba stejně špatná jako u obyčejného liháče, a pracnost je výrazně nižší.
V PE2009/11 a 2009/12 vyšel článek o expozici fotocuprextitu pomocí slunečního světla. Vyzkoušel jsem to s obyčeným kancelářským papírem, samozřejmě s obrazcem na straně přitisknuté k desce. Osvit pod papírem sice trval několikrát déle, než osvit holého kontrolního růžku, ale i tak to bylo jen pár minut.
Výsledek byl nejlepší ze všech technologií, které jsem zatím měl možnost použít.
Pak mě taky velice zaujal poměr mezi cenou oboustraného fotocuprextitu k jednostranému. Očekával se, že se bude limitně blížit ke dvoum zdola, a on se přitom blíží jedné. Už jenom ty prokové díry se naučit podomácku...
Netuším, jak mám odhadnout délku osvitu (mám Hg výbojku 125W). Zpočátku jsem dával 15-20minut, ale to bylo strašně moc, měděné plochy byly jako cedník. Tak jsem dobu postupně zmenšoval. Nedávno jsem osvěcoval desku starou 3 roky (kupuji ty desky s nanesenou vrstvou fotoemulze z GM) po dobu 4 minut a neosvětlilo se to vůbec. Pak jsem osvětlil stejnou předlohou desku starou 2 roky po dobu 6 minut a nakonec to dopadlo výtečně.
Další problém mám ještě s přípravou vývojky. Nikde jsem neviděl informace k těm deskám s nanesenou fotovrstvou, takže ani nevím, jak to mám naředit. Vždy používám emulzi tak, jak se dá dostat, nijak ji neředím. A je to taky loterie. Buď desku vytáhnu včas nebo se odplaví i to, co nechci. Všechno dělám ve tmě, maximálně při svitu červené žárovky.
Zkoušel jsem i jiné metody, ale fotocesta je nejjednodušší (pominu-li fakt, že se dá dělat jen po večerech).
No a pak jsem někde na netu našel návod na výrobu desek zažehlováním, ze zvědavosti jsem to vyzkoušel a výsledek parádní. Takže tuhle metodu používám už dobu a na fotocestu už ani nevzpomenu. Tisknu na laseru na křídový papír(neriskuju připečení nějaké fólie v tiskárně), zažehlím starou žehličkou(na bavlnu), odmočím papír ve vodě, prstem a zubním kartáčkem pod vodou snadno dočistím zbytky papíru i z budoucích děr pro vrtání. Poměrně jednoduché, oproti fotocestě časově nenáročné(nejdýl trvá odmočení, ale to maká samo), nepotřebuju žádnou chemii, mít kuprextit s vrstvou, osvit UV v šeru+laborování s časy.
Máčení je vodě nutný, radši to tam nechávám dýl(většinou na to zapomenu), pak to jde úplně bez problémů a motiv zcela bez poškození. I jemné spoje bez problému.
- Přílohy
-
Nažehlování DPS.jpg- (209.04 KiB) Staženo 102 x