zapínání a vypínání ventilátoru na základě změny teploty

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kenvello

#17 Příspěvek od kenvello »

[/quote]
na to stačí 1 operák a jedno relátko, nebo místo relátka optotriak, žádných 10 tranzistorů a dvě čidla nepotřebuješ.
Ale ujasni si jakou toleranci teploty potřebuješ a taky způsob regulace. Jestli bude čidlo v proudu vzduchu nebo ne. Jakou to má mít teplotní setrvačnost. Jestli má ventilátor běžet proporcionálně nebo běh/stop.
V místnosti se v praxi vyskytnou zóny s několikastupňovým rozdílem, pak stačí projít okolo čidla a 0,5° citlivost ho zapne i když jinde bude úplně jiná teplota nedosahující nastavenou.[/quote]
Dobrý den, přesně tento druh diskuze potřebuji, abych se dopátral nějakého řešení.Podotýkám, že si skutečně zapojení neumím navrhnout a nai kterou cestou jít ve vyhledávání schémat existujících.Viz. má komunikace předchozí.Odpovědi : čidla budou v mírném proudu vzduchu ( řekněme tak, jak vzduch stoupá ohříván od podlahy ke stropu).Čidla budou pravděpodobně v relativně malé vzdálenosti od sebe (cca 0,5m).předpokládám, že ventilátor bude pracovat v režimu běh/stop = při dosažení 20ti se zapne, poběží stále, dokud teplota na druhém čidle nedosáhne 30ti. Podotýkám, že bych si rád donastavilteplotní rozpětí na obou čidlech podle subjektivních pocitů a poak je tak nechal nasatvená natvrdo napořád. Nejsem si jist, že průchod člověka okolo čidel cokoli ovlivní, to by musela být supercitlivá. Ano, pokud bude těsně u čidla človkě stát, tak za pár minut obvod může sepnout díky detekované změně teploty. Cítím, že vy to máte v hlavě a že bych vás mohl o nějaký existující jednoduchý zapojení zmermomocnit :-))) Moc vám děkuji. Ještě info: stále stojím o varianty, kdy budu moci spínat ventilátor na 230V ST i na 12-24V SS. Dokonce si myslím po tom, jak studuji ty ventilátory, že jeho příkon bude max. okolo 50W.... ještě jednou děkuji za názor a těším se na další podnět. Hezký den.
Andrea

#18 Příspěvek od Andrea »

A co když teplota čidla A na chvíli vyleze nad 20stC, ventilátor se zapne, ale teplota čidla B na 30stC nedoleze, pak poběží ventilátor pořád i když teplota čidla A klesne třeba na -10stC. Nebo to nemůže nastat? Nebo se to má chovat tak, že ventilátor běží, pokud je teplota čidla A větší než 20stC a zároveň teplota čidla B menší než 30stC?
kenvello

#19 Příspěvek od kenvello »

Andrea píše:A co když teplota čidla A na chvíli vyleze nad 20stC, ventilátor se zapne, ale teplota čidla B na 30stC nedoleze, pak poběží ventilátor pořád i když teplota čidla A klesne třeba na -10stC. Nebo to nemůže nastat? Nebo se to má chovat tak, že ventilátor běží, pokud je teplota čidla A větší než 20stC a zároveň teplota čidla B menší než 30stC?

Dobrý den, chytré a děkuji za připomínku k věci, kterou jsem asi opomněl: Víc hlav víc rozumu. Ano, ještě by se to, potvora, mělo chovat tak, že když teplota klesne pod 20 stupňů, taky by ten ventilátor měl taky chcípnout.....PS: je přece volovina honit po místnosti studenej fukejř :-))))
kenvello

#20 Příspěvek od kenvello »

Pane Bando, dobrý !! Já jen s těma zapojeníma budu furt bojovat, jelikož v tom plavu :-( Jednička a dvojka se domnívám, že to asi nesplňují (ale klidně mi to vyvraťte, j áse odkazuju jen na slovní popisy u šémátek), ta hotová trojka z obchodu by asi mohla bejt, ale musel byc hto nastudovat z nějakého návodu a zapojení poslední, chápu-li t osprávně s tou hysterezí, bylo taky dobrý. Ještě si to pořádně prohlídnu. Já mam furt obavy, jak s tim relé...jestli nějaký takový vohdný někde vyšaším nebo kde bych ho případně koupil. Zatím moc děkuju !!!!
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Začíná se to blížit motocykl Alarmu .
kenvello

#22 Příspěvek od kenvello »

BOBOBO píše:Začíná se to blížit motocykl Alarmu .

ježkova optiko !!!! já vymejšlím takovou číčovinu a koukám, že jsem pár bastlířů málem přived do blázince :-(
Banda

#23 Příspěvek od Banda »

Nevím sice co má motocykl alarm společného s termostatem, ale co se týče relé, s tím bych si hlavu nelámal, těch je plná :ass: :D

Doporučuji napsat přesnou funkci a požadavky na termostat (včetně těch chytáků, jak se již zmínila Andrea a ostatní), abychom pak mohli společně dát dokupy kompletní schéma.
Artaban001

#24 Příspěvek od Artaban001 »

jinak ta lišta s větrakama na radiátor se prodává u Conrada v Brne. Taky se sama zapne,až když začnou hicovat. A cenově taky na tom nebyla špatně.
kenvello

#25 Příspěvek od kenvello »

Banda píše:Nevím sice co má motocykl alarm společného s termostatem, ale co se týče relé, s tím bych si hlavu nelámal, těch je plná :ass: :D

Doporučuji napsat přesnou funkci a požadavky na termostat (včetně těch chytáků, jak se již zmínila Andrea a ostatní), abychom pak mohli společně dát dokupy kompletní schéma.

Báječné :-) Prima. funkcionalita: při 20ti stupních zapni ventilátor a nech ho na plný koule točit do okamžiku, kdy teplota překročí 30 stupňů. V případě, že teplota klesne pod 20 stupňů, chcípni, ventilátore, taky. technické, elektrické, rozměrové a jiné parametry: napájení 9-24 SS ( různých napáječů jsou všude mraky), ventilátor 230V ST ( zde max příkon uvažuji do 50W)nebo 12-24V SS( tady nejsem rozhodnut, dokonce zvažuju ventilátor ze skříné počítačů totiž). krabice s obvodem ( co nejmenší i s tím respektem, že napájení bude zvlášť někde jinde ( např 2 metry v zásuvce malý napaječ s nějakým jack-konektorem)) pravděpodobně bude vzdálená od čidel/termostatů i více než 2 metry ( pro úvahy např kabelů a ohmického odporu vedení od čidel k silovému obvodu). Měl jsem představu, že čidla budou 2 a že budou mít tak nějak rozumnou chybu +- 0,5 stupně. Třeba to jde jinak nebo jedním čidle s nastavením nějaké hystereze.... nechám si vážě poradit. Opomněl-li jsem něco, kopněte do mě. díky za rady porady...
kenvello

#26 Příspěvek od kenvello »

Artaban001 píše:jinak ta lišta s větrakama na radiátor se prodává u Conrada v Brne. Taky se sama zapne,až když začnou hicovat. A cenově taky na tom nebyla špatně.

Skutečně ? nemáte odkjaz nebo adresu ? sice Brno je z ruky, aletřeba byudu někdy mít cestu na Špilberk :-))))
rudis

#27 Příspěvek od rudis »

Artaban001

#28 Příspěvek od Artaban001 »

je to tady tohleto:
http://www.nejlevnejsiosvetleni.cz/termik-x-ventilatory-pod-radiator-cel-uspora-energie-za-topeni-p-4608.html

V Brně u Konráda (na proti dětské nemocnici) jsem to viděl prodávat a měli to za výkladem vystavený, ale v nabídkovým katalogu jsem to teď nenašel.

Edit:

Já blbec zapoměl, že FK-technics a Conrád je jeden obchod. Mají ho i tam:

http://shop.fkt.cz/ventilatory-na-radiator-termik4-termik4+dp126827/
Atlan

#29 Příspěvek od Atlan »

No az na tu usporu o ktorej by sa dalo polemizovat kolko usetri :D
kenvello

#30 Příspěvek od kenvello »

rudis píše:http://www.flajzar.cz/regulace/digitalni-termostat-30-c-az-125-c.htm

Díky za impuls. Je to pěkné. Musím řádně nastudovat ten návod a případně vznést dotaz. Nejsem si jist, že mnou požadovaná funkcionalita je tady splněná. Vzhledem ke komfortu a displeji i vcelku přijatelnýá cena.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“