Leptací roztok

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pida_m

#16 Příspěvek od pida_m »

já ho (Verna) také četl (asi ve 12ti) a Tajuplný ostrov, byla moje nejoblíbenější. Ten návod jsem si dokonce tehdy opsal a pak ...
Ještě že sem to smíchal blbě... jinak bych tady asi už nepsal.
Jinak na netu a v té naší jedný drogerce se dá koupit všechno.
Táta říkal, že se dusičná nesměla prodávat, že ji sháněli jinde (nemocnice, chem provozy, školy atd.)
No a letos už mám ve škole chemii, ale smutný je, že sem se dozvěděl že pokusy dělat nebudeme, budeme na ně koukat na videu.
píďa
Sandal

#17 Příspěvek od Sandal »

Protože učitelé uměj kulový a ne pokusy s chemií.Každej sere klacky aby se náhodou něco nestalo.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
stasek

#18 Příspěvek od stasek »

Tak tak, včera, nebo předevčírem jsem v televizi viděl zásah hasičů. jak sbírali trochu rtuti, vylitý někde na půdě. Byl to kabaret, moderátor z toho udělal událost, možnosti otrav lidstva a takový ptákoviny. My jsme kdysi ve škole ve fyzice měli flašku, ve který byla rtuť a plavala na ní skleněná zabroušená zátka. Kantor předváděl tuším cosi o hustotě. Taky říkal, že je ze rtuti průjem, ať si neolizujeme prsty. A nechal flašku kolovat. Jeden spolužák vůl to chtěl vyzkoušet, strčil do ní prst a ocumlal si ho. Za nějakou dobu skutečně mazal na hajzl. Když se vrátil, tak kantor říká, tak co, šlo to co? Dnes se ze všeho dělá věda, všichni jsou předposraní. Něco takovýho, jako byly letní tábory děcek po válce si asi dnešní hygienici nedovedou vůbec představit. Ty by z toho trefil šlak. Nikdo na to neumřel. Dneska jsou ty děcka vychovávaný jako ve skleníku, jsou choulostivý a nedej bůh, aby učitel dal nějakýmu rošťákovi facku. Alergie byla tehdy téměř neznámej pojem.
Jinak ta doba za nic moc nestála, přídělovej systém, přešívaný hadry, margarin místo másla na chleba a na to marmeláda, ale to jsme jako malý děcka moc nevnímali, byli jsme zvyklí a lotrovin jsme se nadělali spoustu. Později jsme chlorečnan draselný kupovali v drogerii na kila a míchali s cukrem atd. Bylo to za pár šestáků. Časem se to přestalo prodávat, a teď už člověk nekoupí ani podělanej toluen, aby si naředil Alkapren.
pida_m

#19 Příspěvek od pida_m »

... všechny ne.
Ale máš pravdu, když pozoruji některé svoje spolužáky třeba při dílnách, tak se musím smát.
No jo, při hraní her v PC se nenaučí držet správně kladívko (ani pistoli).
píďa
pida_m

to stasek

#20 Příspěvek od pida_m »

loni sme tu měli mého spolužáka co tu byl poprvý a jeho mamka, mu dala ssebou sezna věcí co nesmí dělat (ještě ho máme někde schovanej). Krom jiných věcí tam bylo že nesmí dělat z el. vrtačkou, sekyrou a nezsmí jezdit na malé motorce. My sme zrovna měli období dělání dříví na zimu, tak sme ho naučili jezdit z multikárou a řezat motorovkou.
Ta na seznamu nebyla.
Šťastnějšího sem ho nikdy neviděl. Ale už sem nesmí, asi se prokec.
Ad Hg. Skoušel sem cucat prst a neměl jsem průjem, divný.
píďa
kony2807

#21 Příspěvek od kony2807 »

Sorry za Off-topic , ale nemůžu si to odpustit :

K tomu LAVu . Eurohujeři se serou už i sem , je připravována vyhláška zakazující prodej malospotřebitelům a zavádějící celkem přísnou evidenci pro velkospotřebitele. A bude hůř !
Mimochodem , pokud si zvrácenosti a prohnilosti bombastických zpráv nejen komerčních televizí začínají všímat už i lidé s né hlubokými znalostmi tématu , nemyslíte že je něco už opravdu dlouho špatně ?
K píďovi a zmínce o USA : taková zajímavost - ve Francii je TRESTNÉ mít jakékoli VĚDOMOSTI o výrobě výbušnin a třaskavin !
U nás taky přituhuje ...

#22 Příspěvek od pida_m »

pan Verne (Francous) se asi v hrobje dost odkopává...
píďa
Andrea

#23 Příspěvek od Andrea »

pida_m píše:pan Verne (Francous) se asi v hrobje dost odkopává...

Aby ho tam tvoje češtinářka brzy nenavštívila.
pida_m

pro Andreu

#24 Příspěvek od pida_m »

promiň, psal jsem to v afektu a spontáně.
Já vím, že moje gramatika je hrozná, většínu přízpěvků píši raději ve Wordu a pak zkopíruju sem.
píďa
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jjilek »

stasek píše:My jsme kdysi ve škole ve fyzice měli flašku, ve který byla rtuť a plavala na ní skleněná zabroušená zátka. Kantor předváděl tuším cosi o hustotě. Taky říkal, že je ze rtuti průjem, ať si neolizujeme prsty. A nechal flašku kolovat. Jeden spolužák vůl to chtěl vyzkoušet, strčil do ní prst a ocumlal si ho. .... Časem se to přestalo prodávat, a teď už člověk nekoupí ani podělanej toluen, aby si naředil Alkapren.

Toluen koupíš v Baumaxu!
Rtuť neolízneš, ta se na prst nechytí. Průjem způsobí tím, že má velkou váhu a kapky podráždí sliznice. Protože je prakticky nerozpustná, tak ani v kovovém stavu tak moc jedovatá není, ale pokud bys ji rozpustil v kyselině dusičné, dostaneš velmi jedovatý dusičnan rtuťnatý!! Také jsou toxické výpary ze rtuti, při delší exposici může dojít k chronické otravě parami rtuti. Snadno někam zateče, vypařuje se velmi dlouho (řádově měsíce) a těžké výpary se obtížně odvětrávají.
rnbw

#26 Příspěvek od rnbw »

Toluen si nejaki fetaci kupovali u nas v Tescu o jedenastej vecer na Silvestra, ze idu natierat plot - a bez farby, tu uz asi mali :lol:

Kvoli ortutovym param nie je dobry napad rozbijat ziarivky v izbe.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“