Quattron ("čtyřbarevný" panel)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Na cenu u nás jsem zvědav: zatím je v UK stejně velká a stejně vybavená televize Sharp Aquos 40" s quattronem až o 90 liber dražší, než Aquos s původním RGB displejem. U 46" jsem tak velký cenový rozdíl nezaznamenal.
Až Sharp vyřeší i některé nedostatky, které předchozí modely neměly (z britských diskusních fór, u nás není zatím mnoho referencí: například modely LE821 nezvládají čtení titulků z USB zařízení, mají problémy s formátem DVB-S.... očekával bych, že tyto funkce budou převzaté z dřívějších modelů... dále jsou připomínky k tomu, že barvy jsou spíše prospektové, než přirozené, to ale může vyplývat ze srovnání s předchozími modely a složitějším postupem nastavování kvality obrazu, příliš lesklá a okolí zrcadlící plocha zase vadí nejen těm, kdo trvají na tom mít televizi proti oknu...)

V každém případě je to mírný pokrok, kterým se rozsah zobrazovaných barev jen přiblížil těsně k tomu, co uměly dobré CRT zobrazovače běžně. Proto bych význam tohoto vylepšení zase tak moc nepřeceňoval.
Naproti tomu, když si někdo nastaví barevnou sytost na doraz, pak má prospektové reklamní barvy na každé obrazovce.
Proto jsem zmínil ty včely. Nechtěl jsem rozebírat celou problematiku včelího vidění, jen poukázat na to, že lidské oko snese značné odchylky v barvě - však jsme se těch televizí něco naseřizovali a viděli jsme, nač se často lidi dokážou koukat (někde se na obrazovce pomalu nedal rozeznat fotbal od Esmeraldy či od terminátora v džungli, hlavně, že to bylo zelené).
Ostatně mnoho filmů bude třeba překopírovat znovu do formátu HD (upscaling nějak není to pravé přechové) a úprava jejich barevnosti zase bude záležet na tom, jak to vidí ten, kdo to kopíruje, případně, jak to vidí automatika... prostě v těch barvách, jejich strmosti, gamutu a souřadnicovém posunu bude mít každý svou pravdu, ale zcela pravdivé přesto ještě dlouho nebudou.
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

Hill píše: je to mírný pokrok, kterým se rozsah zobrazovaných barev jen přiblížil těsně k tomu, co uměly dobré CRT zobrazovače běžně

to je klíčový poznatek :evil: x let mají CRT zobrazovače jasně definované barevné vlastnosti luminoforů a kolorimetricky přesné profily, proti tomu jsou reklamní výkřiky Sharpu akorát propaganda.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#18 Příspěvek od PeteBurns »

No a mal to už niekto možnosť aj reálne porovnať? Pochybujem, že rozdiel bude viditeľný, nemám pocit, že by zrovna so žltou farbou bol v obrazoch LCD-čiek problém :lol: Ak už, tak potom čiernou...ale to už sa dostávame do už rozbehnutej debaty, či je čierna vôbec farba :lol: :wink:
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Řekl bych, že další debata je bez osobních zkušeností celkem bezpředmětná. Nemáme tu dostatečně reprezentativní vzorek obrazů jak z filmů, tak studia či přímého přenosu, pozorovaný na LED obrazovce RGB vedle Quattronu. Teprve po delším pozorování budeme možná schopní shrnout subjektivní hodnocení různých obrazů.
Je to rozhodně krok vpřed. Jestli správným směrem, to se teprve musí ukázat.
Crifodo

#20 Příspěvek od Crifodo »

Hill píše:Je to rozhodně krok vpřed. Jestli správným směrem, to se teprve musí ukázat.

krok vpřed s azimutem 180 vůči dosavadnímu ustálenému pohybu je zajímavý krok vpřed, nemáš na mysli něco jako bruselský krok vpřed v oblasti sanování euroekonomik? :roll:
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Bruselská politika negativní diskriminace je na jinou debatu (nebo více). Myslím, že toto vlákno není pro ni právě vhodné.
Že přetlak nových technologií byl obchodně úspěšný hlavně kvůli rozměrům, přičemž byly docela úspěšně prodávány displeje, jejichž zobrazovací vlastnosti jsou jasně krokem zpět proti už existujícím CRT, je jedna věc.
Na druhou věc, jestli jde skutečně o nápravu nedostatku nové technologie proti dříve používaným, a ne o obchodnický trik, jsem zvědav.
Nemůžu ji však vychválit ani odsoudit předem, dokud nebudu mít dostatek příležitostí ke srovnání.
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

Vzhledem k tomu, že mám přístup ke kalibrovanému zařízení Datacolor a na digitálních TVP případně na settopboxu lze "zmrazit" obraz, doufám , že nebude dlouho trvat a najde se příležitost si aspoň to nejdůležitější objektivně přeměřit.
Jde jen o to, časově to zorganizovat.
V nejhorším si nechám navézt nějakou tu hlínu a budu zatím z dlouhé chvíle pálit cihly.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od piitr »

kasa píše:
piitr píše:z červené a zelené nejde udělat tak dobrá žlutá, tak se tam přidá extra opravdu žlutá.
To není pravda, pokud ovšem máte k dispozici tu "správnou" červenou a zelenou.
Hmm, taky na to teď koukám, že zrovna s tou žlutou by tenhle problém měl být nejmenší, protože ta křivka je tam dost rovná. Takže ze správné zelené a červené by měla jít skoro ideální žlutá. Na druhou stranu se opravdu nepoužívá ideální zelená ani červená, tak nevím. Třeba to na té žluté víc vadí. Ale to mi přijde divné, že by tam měla být žlutá jen kvůli pootočení toho trojúhelníku. Jeden by řekl, že sebesložitější přepočet těch signálů bude levnější než přidání další barvy do panelu.

Jinak, na těch obrázcích je bezvadný, jak se vždycky namaluje podkova, do ní se namalujou všechny existující barvy a pak se tam namaluje trojúhelník s tím, že jenom barvy v tom trojúhelníku jdou namalovat. Ovšem v tom obrázku jsou namalované všechny - i ty co namalovat nejdou. :)
Crifodo

#24 Příspěvek od Crifodo »

piitr píše:na těch obrázcích je bezvadný, jak se vždycky namaluje podkova, do ní se namalujou všechny existující barvy a pak se tam namaluje trojúhelník s tím, že jenom barvy v tom trojúhelníku jdou namalovat. Ovšem v tom obrázku jsou namalované všechny - i ty co namalovat nejdou. :)

V tom obrázku jsou na místě těch nenamalovatelných znova, duplikovaně ty, co namalovat jdou. Tam, kde na obrázku vidíš dlouhé pole stejně zelené má být spousta odstínů plynule přecházejících. Neredukované spektrum vidíš v rozkladu širokospetrálního zdroje světla hranolem nebo mřížkou, když to proleze reprodukčním řetězcem RGB kamery/monitoru je toho půlka a ještě míň po procesu CMYK na papíře.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od piitr »

Crifodo píše:V tom obrázku jsou na místě těch nenamalovatelných znova, duplikovaně ty, co namalovat jdou. ...
Já vím, že to tak je. A je to fajn, alespoň se člověk líp zorientuje. Ale je to takové legrační. :)
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Jirka »

PeteBurns píše:No a mal to už niekto možnosť aj reálne porovnať? Pochybujem, že rozdiel bude viditeľný, nemám pocit, že by zrovna so žltou farbou bol v obrazoch LCD-čiek problém :lol:

Zkus se podívat, kde mívají puštěnou stejnou smyčku programu na všech televizorech (Electroworld). Kolega tvrdil, že obraz na quattronu je barevně trochu jiný. Prý je to znát hlavně u pleťové barvy.
Ale já jsem to neviděl, tak nemohu říct, jesti je horší nebo lepší. :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“