a keramické kondy nerobia zvody ?workhard píše:Jedny jsem měl na opravu,jestli jsou to tedy ty s těmi třemi záhadnými IOpočítaly hodiny až do 29 a výměna elytů nepomohla...
Sovětské hodiny Elektronika 2 - 30. výročí od zapnutí
Moderátor: Moderátoři
MiraSt píše: Taky je mám od roku 1980. Cena 50 rublů. Jdou velice přesně po seřízení. Akorát už nejsou stoprocentní. Trvale svítí všechny dolní vodorovné segmenty. Mám i návod a schema.
Nemas tam len nejake zvody od toho 30 rocneho prachu?
Hodiny - Ruské - Elektronika 6.15
Dostaly se mi do rukou tyto hodiny a samozřejmě, že nejdou
P.S.Když tak mi napište na SZ
- Přílohy
-
10012011101.jpg- (99.26 KiB) Staženo 114 x
-
10012011100.jpg- (70.82 KiB) Staženo 119 x
mi-ro píše:Budeš se divit, za totáče jsme opravovali i ty displaye, ono totiž není přerušené vlákno katody ale je přerušený zátav s nožičkou. Zkoušeli jsme to všelijak, velkým napětím a malým proudem do žhavení, někdy se zátav zase zavařil, určitě ale bylo vidět kde je problém a někdy šlo odštípnout kousek skla a znovu připájet. Prostě není co zkazit. Zkus na žhavení připojit přes 15W žárovku na 230V. Pochopitelně nutno display odpojit od elektroniky! Když uvidíš někde pod sklem sršení, klidně to chvíli nech.
Dobrý večer, děkuji za ochotu a dobré nápady
Sovětské hodiny Elektronika 2 - 30. výročí od zapnutí
Druhá závada se projevila postupným rosvícením všech segmentů na pozici nejdříve jednotek minut pak po asi dvou dnech desítek minut atd. až všude byly osmičky. to byl vadný jeden ze tří IO a sice K176IE18, ten jsem sehnal a vyměnil a šlo to.
Třetí závada byla asi po pěti letech a to elyt v napájení (budík vrčel jako pes)
- Přílohy
-
Elektronika2.jpg- (261.23 KiB) Staženo 386 x
mi-ro píše:Budeš se divit, za totáče jsme opravovali i ty displaye, ono totiž není přerušené vlákno katody ale je přerušený zátav s nožičkou. Zkoušeli jsme to všelijak, velkým napětím a malým proudem do žhavení, někdy se zátav zase zavařil, určitě ale bylo vidět kde je problém a někdy šlo odštípnout kousek skla a znovu připájet. Prostě není co zkazit. Zkus na žhavení připojit přes 15W žárovku na 230V. Pochopitelně nutno display odpojit od elektroniky! Když uvidíš někde pod sklem sršení, klidně to chvíli nech.
Tak jsem to zkusil přes rezistor 400 Ohmů, zasršelo tam na obou koncích, pak to ale přestalo, asi se to nepovedlo, již to nesrší a odpor to také stále nemá. Snad ještě zkusit odstranit kousek skla. No nic, aspoň jsem to zkusil, ale je již jasné, že je to někde u vývodů a dovnitř.
Tak díky za snahu
Mám ale jiný problém intron nesvítí jak by asi měl od desítek hodin (první číslice z leva) až na jednotky minut se snižuje jas,to znamená že desítky hodin svítí nejsilnějí a jednotky minut nejméně.Hci se zeptat jestli jde nějak přidat na žhavení? Podle schématu tam asi jde napětí přímo z trafa bez žádného odporu takže to asi přidat nepujde,nebo je nějaká jiná možnost?
Díky za rady.