hybridní zesilovač
Moderátor: Moderátoři
a to aj pri minimálnej hlasitosti. Aby nezhoreli je nutné obidva tranzistory chladiť naozaj veľkým chladičom, prípadne aj ventilátorom.
Myslím si že veľa ludí čo robí tento zosilňovač si toto neuvedomuje a preto im zhorí hneď po zapnutí.
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Když se ale podívám na ty omyly v tak zásadní a jednoduché části jako je zdroj, nevím co si mám o autorovi myslet. Hlavně že celková filtrační kapacita v anodové větvi je 2000uF (při odběru nějakých 220mA), za to žhavicí napětí čtveřice EL84 je JEDNOCESTNĚ usměrněno (při odběru přes 3A). Tohle skutečně hranice mého chápání přesahuje.
Jinak jsem se díval do Lampárny (i přes nevalnou úroveň této publikace tuto knihu mám, prostě proto že obor sleduji) a to schéma je převzaté odsud, či spíše to Vlach převzal už odjinud a okopíroval. S tím rozdílem, že v Lampárně je ve schématu i zpožďovací obvod s 555, který připojí repro až po nažhavení E88CC. I tak bych se obával o zničení IRF9540 během nažhavovací doby elektronky.
Osobně smysl takových zapojení nechápu. Použít elektronku zřejmě proto, že je to "in", tedy v módě, a konec zkazit SPÍNACÍMI trandy, určenými do pulsních zdrojů? Myslím že hybridní zapojení měla smysl, ale obrácené koncepce. A to v době, kdy nebyly dostupné dostatečně výkonné koncové trandy. Tedy se použil tranzistorový předzesilovač a elektronkový koncový stupeň-viz Music 130 apod. V dnešní době bych se do takových řešení nepouštěl. Pokud v tom vidíš možnost vyhnout se výstupáku, tak si rovnou postav zesilovač polovodičový a vymalováno.
A když elektronky, tak komplet a se vším všudy. S výstupákem, magickým okem a usměrňovačkou v anodovém zdroji. Polovodiče použij jen k usměrnění, event. stabilizaci žhavení vstupních elektronek, k usměrnění signálu pro magioko a k získání ovládacího napětí (přepínání signálu relátky na plošném spoji je určitě lepší, než tlustá forma signálových kabelů k přepínači, nabízí se i možnost vypínat a tedy šetřit elektronky v RIAA preampu např. při poslechu CD).
A z vlastní zkušenosti mohu říct, že dvě EL84 v push-pullu na kanál jsou na poslech v pokoji až až a stačí i na hlasitý poslech ještě s velkou výkonovou rezervou. Mám to takhle doma už pár let, 2x 15W, bedny ALR-Jordan Classic 2. Stačí dát Volume tak na trojku (desítka je max.), pustit třeba Accept a sousedi začnou dupat a bouchat do topení
BTW, úspěšné jsou třeba zesilovače Ampeg SVT 3 až 6 a další, kde je na konci hromada IRF buzených kaskódou - dělat tyhle výkony v elektronkách by znamenalo velké problémy.
- jakubrosler
Přivítám názory zkušenějších.
Docela problém je relativně malý usměrněný proud.
Třeba častá EZ81 má psáno v dvojcest. zapojení 150mA.
Při takovym proudu je jasné že ta lampa brzy odejde..
Je sice možno u ní spojit anody a pak pro dvojcestné usmernení použít dve EZ81. ale i tak proste je ta lampa namáhaná jak svině.
Už to že většina použitých usměrnovaček je celá černá a mají také díry v katodě a oloupanou emistní vrstvu svědčí o tom že to s zivotností bude špatné.Ta lampa prostě dostává na prdel..
Zkoušel jsem graetz zapojení čtyř PY88.. Výsledky docela dobrý. Jde to žhavit z autotrafa 220/120. s žhav. vlákna do série.
Nebo skusit PY500, německou LG12..
Pro větší odběr tu máme GZ34, ta zvládne stereo se dvěma EL84 v push-pullu na kanál, nebo mono cca 50W se dvěma EL34. Nebo tu již zmíněnou AX50.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele: