Zreparovanie XP
Moderátor: Moderátoři
- kevin_mitnick
Zatim jediny spolehlivy zpusob na eliminaci roznych nesmyslnych softwaru co znam je spustit windowsy v nouzovym rezimu, vlezt do regeditu a manualne procistit zverinec. Bohuzel to ale vyzaduje alespon zakladni znalosti o systemu
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
V práci máme AVGčko na skoro 1500 PC a semtam něco projde i přesto, že všichni mají jen user práva. Z toho je jasně vidět, že když se člověk neumí na PC chovat, nic mu nepomůže.
Teď mám W7 a nechal jsem tam už jen MSE, zatím ani jednou ani nepípl. Umím si systém ohlídat sám.
- tomasjedno
- tomasjedno
Můj výkřik ale mířil spíš na termín HW firewall, který, byť je používán, je nesmyslný.
Pro odlehčení:
1. Jedna lidská buňka obsahuje 75 MB genetických informací.
2. Jedna spermie má tedy 37,5 MB.
3. V jednom mililitru spermatu je přibližně 100 milionu spermií.
4. Při ejakulaci trvající v průměru 5 sekund se uvolní asi 2,25 ml spermatu.
5. Výpočtem zjistíme, že datová propustnost mužského penisu je (37,5 M x 100 M x 2,25) / 5 = 1687,5 terabajtů za sekundu.
6. Ve výsledku je tedy ženské vajíčko schopno odolávat DDoS útokům o objemu více než 1,5 petabajtů za sekundu a přitom propustí jen jediný datový paket. Tím pádem je to nejrobustnější hardwarový firewall na světě.
7. Tento jeden paket, který firewall propustí, však shodí celý systém na devět měsíců.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Za HW firewall považuju zařízení, který bylo navržený výrobcem pro tuto funkci. Jasně, že nad tím HW běží nějakej "OS" a stará se o fungování, takže defakto je všechno v podstatě zase SW firewall. Záleží jen na úhlu pohledu. Ale to je jedno. Jen jsem chtěl říct, že červ by musel znát nějakou slabinu konkrétního zařízení, musel by se v něm dokázat spustit a pak se šířit do lokální sítě, tam by zase musel hledat nějakou nezáplatovanou díru.
Já mám na routeru i na počítačích povypínaný všechny zbytečný služby, který jsou potencionálně napadnutelný. Riziko je opravdu velmi malé.
99% dnešních virů sází v prvé řadě na blbost uživatelů a pak na známý chyby programů a OS. V podstatě se dnes viry do PC dostanou buď přes flashku a autorun, nebo mailem, kterej samozřejmě musí uživatel aktivně spustit, nebo přes zavirovaný stránky, kdy je zase vyžadována interakce uživatele. IE6 a jeho ActiveX díry se snad už nikde nepoužívají.
- tomasjedno
forbidden píše:...červ by musel znát nějakou slabinu konkrétního zařízení, musel by se v něm dokázat spustit a pak se šířit do lokální sítě...Riziko je opravdu velmi malé...
Vzhledem k tomu, že prakticky ten samý routřík mám taky, a s námi několik milionů dalších lidí, bych to jako target cíleného útoku nevylučoval