Tlumivka
Moderátor: Moderátoři
-
MirekD
Jestliže má tlumivka 2/3 průřezu trafa, pak určitě bude potřeba mezera řádu milimetrů, nikoliv desetin. Vhodnou mezeru je potřeba vyexperimentovat tak, aby to dobře vařilo při max. proudu, tehdy se nastaví ta nejmenší velikost mezery, kdy to ještě jde. Zvuk oblouku má být syčivý, čím míň v něm bude slyšet 100 Hz brum, tím lépe. Jinak ta indukčnost musí být dostatečně velká, jinak se dobré filtrace dosáhnout nedá. Pokusy je dobré dělat při max. proudu, kdy má tlumivka ss sycení nejvyšší.
-
MirekD
A je pravda, že největší přínos ss proudu je možnost použití elektrod se speciálním obalem. Pro svařování běžných konstrukčních ocelí velmi dobře vyhoví střídavé elektrody, ale jakmile jde o speciální elektrody, tak je ss proud potřeba. Pak člověk i oželí, když to má nějaké ty mouchy. Nakonec pro železo pro ty polohy to je taky fajn, bazická elektroda je bazická elektroda.
Milan121
-
MirekD
A s tou mezerou je to tak, že u plášťového i jádrového typu je to dvojnásobek tlouštky distanční vložky. Jednou tam je jádro tvaru O přerušeno na dvou místech, podruhé to je OO přerušeno na třech,ale střední sloupek má dvojnásovný průřez než ty krajní, takže plný průřez jádra je zase přerušený na dvou místech. Tedy v obou případech je celková délka vzduchové mezery dvojnásobkem tlouštky vložky.
-
MirekD
-
MirekD
Takže jde o to, jestli to po přivinutí nebude dávat už nedostatečný proud pro el. 3.15. Asi bych to vyzkoušel pokusným přivinutím nějakého provizorního vinutí navrch (třeba tím drátem, ze kterého máš přívodní kabely k elektrodě) - a vidělo by se. Je možné, že pokles bude takový, že už to na 3,15 nebude stačit. Zato na 2,5 to zlepšení bude znát. Pak by ses rozhodl, jestli to má význam tam něco přimotávat.
Kecal jsem, omlouvám se, je to tak, že svářečka je navržena na 220 i 380V. No a já jsem odbočku na 220 nikdy nevyužil. Ve skutečnosti je na jednom sloupku navinuto 160 + 220V dohromady tedy 380 a těch 220 je rozděleno na odbočky, u mě 8 odboček. No a na druhém sloupku se sekundárem je dalších 220 na stejný počet odboček se stejným počtem závitů. Takže to co jsem v předchozím příspěvku psal o 380 platí jen pro 220V. Pokud bych použil napájení 220V, tak by při max. proudu bylo všechno na jednom sloupku. Jak to je s jednotlivýma závitama už nevím, ale téměř jistě je těch 220V rovnoměrně rozděleno mezi jednotlivé polohy přepínače. Schema mám jen principiální bez konkrétních údajů. Už si ani nepamatuji, jaké jsem dával rezervy na ztráty, ale nějakej mustr jsem měl. Takže teď by s tím možná něco šlo, co říkáš? Ne, že bych se do toho nějak hnal, ale kdyby byla možnost to nějak nenásilně výrazněji vylepšit, tak bych se nebránil a časem bych se do toho dal.
-
MirekD
Podívej se na
http://www.pcohorsky.cz/pavelka/trafa/trafa.JPG
dal jsem tam tabulku s údaji o některých továrních trafech, všimni si jaké mají napětí naprázdno.
Tak hlavně aby pak to větší zatížení snesl ten primár.
- Artaban001