motohodiny

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
zddfiala

#16 Příspěvek od zddfiala »

některý motohodiny měří čas uplynulý za dobu, co běží stroj, zároveň zrychlí čas, pokud se zvýší otáčky motoru daného stroje - myslím že to bude asi tvuj problém. jaká je to značka MH? Mimochodem, nevíš s pomocí jakých součástek by šly motohodiny v digitalní podobě vyrobit? Vlastně mi jde jen o to aby počítaly čas uplynulý za dobu, kterou by byly připojeny k napájení.
doktor365

#17 Příspěvek od doktor365 »

Dobrý den ve spolek. Zase potřebuji radu odborníků :D . Před chvilku mi volal ředitel a potřebuje prý chytrou krabičku která by mu hlídala jak dlouho a v jakých časových intervalech běží čerpadlo na kejdu. Měřič nějakých motohodin elektromotorů jsem našel ,ale aby to zaznamenávalo i jak dlouho motor běží a stojí jsem nenašel ,nebo spíše nevím pod čím hledat. Jestli tedy něco takového se dá koupit. Díky za rady. Milan
masar

#18 Příspěvek od masar »

Musíš také definovat termín "hlídat", aby se nezaměnil s termínem "monitorovat". Monitorovat se dá i mobilním telefonem pomocí aplikace "nahrávání zvuku", což jsem použil jako nouzového (ale pohotového) řešení monitoringu chodu ledničky.
:wink:
doktor365

#19 Příspěvek od doktor365 »

Asi teda monitorovat ,nebo nevím, potřebuje vědět jak dlouho čerpadlo běží pak jak dlouho zase stojí než se naplní jímka. A tak dokola , aby měl přehled za den ,za týden. Počítadlo těch hodin motorů mu nestačí chce vědět jak dlouhoulo neběží mezi dalším sepnutím.
Artaban001

#20 Příspěvek od Artaban001 »

Můžeš běh čerpadla hlídat jako prostý fakt, že jeho motorem prochází proud. Pak stačí do jedné, nebo všech 3 fázi zapojit nějaký proudový transformátory, nebo jiné snímače proudu a zbytek je již otázkou naprogramování nějakýho kontroléru, který bude hlídat proud jedné, nebo více fází. Nebo by to mohl zvládnout i nějaký dataloger. A pokud to bude potřeba, tak můžeš pracovat i z velikostí proudu.
Dále můžeš snímat otáčky pohonu, pokud to není monoblok čerpadlo s motorem
masar

#21 Příspěvek od masar »

No tak mu to nahraj stejně, jako jsem to nahrál já. Nahrávku pak zobrazíš v čase jako "osciloskopický záznam" v programech Audacity, GoldWave apod. Jako jednorázové řešení to stačí.
Jinak lze použít software dodávaný k různým multimetrům (např. Metex), které mohou měřit např. napájení motoru.
doktor365

#22 Příspěvek od doktor365 »

Díky, ale to je pro mě vše španělská vesnice :D . Myslel jsem právě zda není něco co by se zapojilo na kontakty stykače třeba asi teda určitě digitální a pak se to nedalo z paměti toho meřáku nějak vyčíst. No nebo bude muset posadit na židli důchodce který mu to bude hlídat na hodinkách a zapisovat :D .
Artaban001

#23 Příspěvek od Artaban001 »

1. Můžeš měřit napětí na výstupních kontaktech stykače
2. Můžeš měřit napětí na ovládací cívce stykače
3. můžeš dát na motor mikrofon a nahrávat zvuk na MP3 přehrávač (hafo jich umí i nahrávat vestavěným mikrofonem). MP3 pak zobrazíš v nějakým programu na zpracování zvuku - viz výše
Body 1. a 2. zvládne i měřidlo METEX z připojením k PC a funkcí záznamu měřených hodnot. Podobně se chová i dataloger.
Můžeš koupit levný budík, sundat z něj ručky a na místo té "hodinové" dáš kolečko z tvrdého papíru. Na něj pak můžeš pomocí upravenýho relé na 230V-AC, nebo solenoidu na síťové napětí "přitisknout" pisátko z tuhy. Na 12-tihodinový cyklus zápisu to stačí.
Hill
Administrátor

#24 Příspěvek od Hill »

A nestačí jen porovnat, kolik hodin (třeba denně) se napočítá na počítadle motohodin? Vycházíme z toho, že motor pod napětím běží a čerpadlo čerpá.
Ve stejnou hodinu každý den odečteš stav počítadla, řekněme, že napočítá celkem 10 hodin a 48 minut, což znamená, že zbytek z toho dne je v klidu. Aktivita pak vyjde 45 %, neaktivní čas 55 %.
Případně si můžeš zvolit jiný časový úsek, třeba týden, t.j. 168 hodin.
Nebo potřebuješ každý čas chodu a klidu evidovat jednotlivě?

Samozřejmě, kdybys zjistil, že počítadlo motohodin naměřilo v trvalém chodu kratší hodinu nebo delší, je to na trojčlenku a náměr podle motohodin zkorigovat. Nejspíš to ale potřeba nebude, ta synchronní počítadle dnes měří dostatečně přesně.
A na to všechno nepotřebuješ ani Excel či jiný tabulkový procesor, i samotná kalkulačka ušetří přemýšlení.
doktor365

#25 Příspěvek od doktor365 »

No to jsem mu nabízel že tam dáme počítadlo provozních hodin a uvidí se jak dlouho čerpadlo denně běželo ale chtěl něco co by umělo ukázat i jednotlivé časy kdy zrovna stálo.
To bude tak na týden pak tam mají montovat separátor a potřebují vědět ty časy než to namontují. Myslel jsem si že to je jednodušší tak to holt nepůjde a bude to tam muset někdo opravdu zapisovat, nebo si pozve firmu která to dokáže.
masar

#26 Příspěvek od masar »

A to nemáš ani PC (noťas) nebo mobil nebo Metex? Není snad "nič jednoduchšie". :wink:
Přílohy
Záznam zobrazený v GoldWave.png
Záznam zobrazený v GoldWave.png
doktor365

#27 Příspěvek od doktor365 »

No to by bylo paráda ještě tak vědět jak na to . Noťas,mobil, PC vše mám ,od nevím jak na to :lol: Metry nějaký obyč taky ale s tím si neporadím.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od jova1 »

To co požaduješ, umí třeba takovýhle datalogger:
https://www.cometsystem.cz/produkty/cty ... /reg-u7844
Otázka je, jestli se vedoucímu bude líbit cena.
Naposledy upravil(a) jova1 dne 06 dub 2020, 20:13, celkem upraveno 1 x.
doktor365

#29 Příspěvek od doktor365 »

Dík uvidím co na tu cenu řiditel řekne ,ale cca 6 tisíc by asi šlo.
doktor365

#30 Příspěvek od doktor365 »

masar píše:No tak mu to nahraj stejně, jako jsem to nahrál já. Nahrávku pak zobrazíš v čase jako "osciloskopický záznam" v programech Audacity, GoldWave apod. Jako jednorázové řešení to stačí.
Jinak lze použít software dodávaný k různým multimetrům (např. Metex), které mohou měřit např. napájení motoru.

Jsi tam měl nějaký mikrofon nebo tam musí zůstat mobil , nevím jak to udělat . Dík.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“