Oscilátor k hodinám
Moderátor: Moderátoři
- jakubrosler
Jak velký rozdíl v přesnosti je mezi tranzistorovým oscilátorem a tím s hradly?
A kdyby došlo na nejhorší, který typ hradlového oscilátoru doporučujete?
Tenhle nebo třeba jeden z těhle?
A potom proč zrovna L, ALS, nebo F? Lze použít i S? A proč ne obyčejný?
EDIT: Tak jsem zkusil to zapojení od Bernarda a nic. Ale protože teď nemám víc krystalů a na tý DPS je celkem zmatek a nevim v jakym je ten krystal stavu, tak si zítra koupim nový a pak budu pokračovat v experimentech.
A kutilmile - nelituju tě
Tranzistory jsem vzal první, co mi padly do ruky - mohou to být libovolné univerzální tranzistory.
Modře jsem označil, co jsem tam nastrkal. R1 je nutno vybrat zkusmo. Bez osciloskopu se to dělá blbě.
Bernardovo simulované schéma jsem zapojil a ani ťuk.
- Přílohy
-
Oscilator 32kHz LQ1.JPG- (45.21 KiB) Staženo 92 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ten krystal může být vadnej.
Když chceš mocí mermo tranzistory, zkus toto : http://www.hq-elektronic.eu/ref_osc.html
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jeden invertor jako oscilátor, dva jako "lineární" zesilovače/tvarovače oddělený kondíkama a nebyl problém se žádným kmitočtem. A pokud byl potřeba opravdu stabilní kmitočet, tak viz můj odkaz o kousek výš.
DODATEK : Občas je potřeba střída 1:1 a stejnosměrná vazba to často nezvládne. Kmitočet sedí, ale střída ne.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
To myslím nemůžeš chtít po žádném oscilátoru, ani z hradel. I kdybys to nastavil, bude to s teplotou courat. Vždycky se to musí vydělit abys dostal přesnou střídu 1:1.ZdenekHQ píše:....DODATEK : Občas je potřeba střída 1:1 a stejnosměrná vazba to často nezvládne. Kmitočet sedí, ale střída ne.
Ale trochu praktična. Upravil jsem kondenzátory směrem k menším kapacitám a pomohlo to. Není to nijak kritické , kapacity by se daly měnit ještě dál, ale tolik mě to zas nebere. Tvar signálu na prvním tranzistoru má k sinusovce daleko, ale je asi dost zatížen dalším stupněm. Ale ani naprázdno nemá moc pěkný tvar.
Takže uvedené zapojení je kmitavé a prokazatelně alespoň v jednom exempláři chodí.
- Přílohy
-
Oscilator upravený 1 LQ.jpg- (136.74 KiB) Staženo 81 x
-
Oscilator po uprave LQ.jpg- (188.22 KiB) Staženo 86 x
-
Před upravou LQ.jpg- (161.18 KiB) Staženo 73 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- jakubrosler
- jakubrosler
Tvůj měřák má udávaný rozsah měření střídavého napětí jen do 500Hz. Pak už je mimo přesnost. Při 32kHz už bude jen něco indikovat. Rozhodně nebude ukazovat přesné střídavé napětí.
Sám píšeš, že "...ale amplitudu mizernou, kolem 5mV (ale někdy i třeba 100mV, pokaždý, když to zapnu, je to jiný). ". Tak to asi měřák moc dobře neukazuje. Ani nemůže.
V návodu píšou: "6-2. Meranie frekvencie
Ked prvýkrát prepnete merací prístroj do polohy FREQ, bude ukazovat
frekvenciu priamo na hlavnom displeji a AC napätie na sekundárnom displeji."
Kdyby uměl měřit AC napětí do 4MHz, jako umí měřit kmitočet, tak proč by se výrobce omezoval hranicí 500Hz. Nehledě na to, že je cejchovaný pouze pro čistý sinus, což průběh z oscilátou není.
Řekl bych, že ti oscilátor funguje, ale upnul ses na nesmyslný údaj voltmetru. Tak to připoj k hodinám a uvidíš, jestli to chodí.
Mně oscilátor chodil hned i bez úprav, i když se zmenšenou amplitudou. A s upravenými hodnotami, jaké jsi spočítal ty, je amplitude od nuly do 4V. Co bys ještě chtěl.
- jakubrosler