Dostal jsem další motivaci pro opravu toho záhadného zdroje s nesrozumitelnou funkci "snad ochranného tranzistoru".
Připojil jsem paralelně k výstupu zdroje monitoru +5V a +12V ze starého zdroje k počítači a monitor provizorně sestavil.
Z toho PC zdroje monitor šlape jako hodinky jak ve spojení s PC přes VGA konektor, tak rovněž jako analogová TV (monitor je vybaven TV tunerem).
Takže závada je jednoznačně ve zdroji - jen přijít na to, proč ten "sebevražedný zdroj" si při zatížení odpálí přepětím řídící obvod nebo ochrannou zenerovou diodu v napájení řídícího obvodu.
Podle kolegů Procesora a Andrei (a já s nimi musím souhlasit), tak jak je ten tranzistor v obvodu zapojený, tak tvoří vlastně kladnou zpětnou vazbu. Tj. při překročení napětí zenerovy diody v bázi tranzistoru ve větvi 12V se v podstatě vyřadí regulace z 5V větve.
Pro opětné zprovoznění zdroje musím v této chvíli vyměnit řídící obvod ICE... , ochrannou zenerku v napájení ICE... (dám tam asi hodnotu 22 V) a ten záhadný tranzistor v sekundáru (dám tam asi normální NPN s vnějšími odpory, ten originál DTC114 v GES ani GM nemají).
Protože nemám žádnou teorii, proč mi již 2x řídící obvod a jeho zenerka odešly, obávám se, že se to může stát potřetí. Ten tranzistor jsem mohl zničit i při jeho demontáži, a navíc nemám teorii, proč by při jeho vadě se zdroj choval jako "Kamikadze".
Má ještě někdo nějakou dobrou myšlenku, teorii nebo radu než zde napíšu, že další obvod za 66 kaček je háji

.
Zde je fotečka nestandardního napájení monitoru ze zdroje PC.