Distanční sloupky, domácí výroba

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od otakarv »

Napadlo mě něco ve stylu jako popisuje jandu ale s malou upínací hlavou ze soustruhu.Do ní upnout kulatinu nebo vrták,do sklíčidla stojanové vrtačky potom vrták nebo kulatinu(podle průměru té kulatiny).Upínací hlavu položit na vrtací stůl vrtačky který je samozřejmně seřízen kolmo k vrtací hlavě ve vrtačce.
Jinak když jsem viděl nabídku distančních sloupků v některých obchodech tak jsem upustil od pracného vyrábění těchto součástí(jsou levné a ke všemu vypadají perfektně).
popopepe

#17 Příspěvek od popopepe »

Obávám se, že rady typu upni materiál do vrtačky a vrták ať stojí jsou taky trochu k ničemu (takhle to funguje na soustruhu). Při průměru 2,5mm a délce třeba 50mm je to 20xD. A to už je sakra hluboká díra.
To se vážně vrtá špatně.
Jinak každý vrták má doporučenou řeznou rychlost. Dá se snadno najít na webu. To ale předpokládá, že ta vrtačka má autoposuv.
U větší díry by se to předvrtalo, a pak vzalo něčím krátkým ostrým, co neuhne, třeba hranou frézy místo vrtáku. Pak to bude OK.
Ale v tomhle průměru, kdy vrtáček ohnete prsty, se žádné zázraky konat nebudou. A stačí, aby jedna řezná hrana byla o malinko delší, nebo pod jiným úhlem než ta druhá, a vyleze to úplně jinde.
Nákup je určitě nejjistější zdroj, za málo peněz.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jezevec »

Nepíšeš, kolik jich potřebuješ případně spotřebuješ za měsíc. Pokud je to jen na vlastní konstrukce, tak se tím nemá cenu zaobírat a koupit si hotové. Navíc to bude vypadat určitě lépe.
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Pro svou vlastní konstrukci se snažím vyjít se závitovou tyčkou i za cenu pomocného plíšku . Pokud jsem je kroutil na soustruhu v pracdobě , nebyl problém . Když už musím , tak vrtám oboustranně na vertačce . Je dobrý pořídit si (jsem si zhotovil) středovou úhelnici .
varok

#20 Příspěvek od varok »

Myslím si, že problém bude i v samotné vrtačce. Pokud má jen obyčejný stojan s ruční vrtačkou, tak přesnosti na desetiny se nikdy nedosáhne. Jestli má nějakou levnou stojanovou vrtačku, co se prodávají v Obi, HORNBACHU apod. tak to samé. Nejlepší je sloupky koupit, vždyť nestojí ani 5,- kč kus, nebo na soustruhu.
jandu

#21 Příspěvek od jandu »

Práve to, že to ide kúpit a lacno je problem pre toho, kto za cestu do kamenného obchodu potrebuje cestovat 100km alebo na doručenie zasielky čakat 3 dni a platit viacnásobnu cenu.
Myslým, že takých je nás veľa a to je ta práca na "kolene" kde si musíme pomôcť tým, čo máme doma aj za cenu horšieho vzhľadu. Tých, čo si môžu veci /najmä bižutériu/ kupovať cestou z práce domu často vôbec nenapadne, čím sa musíme pri konštrukciách zaoberať.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Atlan

#22 Příspěvek od Atlan »

No neviem ja som kupil tie najdlhsie asi 5cm a skracujem ich podla potreby, navyse su plastove tak ze netreba riesit problemy s izolovanim od plosaku pripadne krabicky.... najhorsie je ked to nieje rovno urezane a potom to stoji do sikma, ale kedze mam pristup k sustruhu tak to viem zrovnat a je to ok.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jezevec »

Proč by to měl být problém objednat, vždyť je nemusíš kupovat samostatně. pokud se elektronice věnuješ trochu vážně, tak musíš mít doma určitou zásobu součástek, tak proč nemít i zásobu dist. sloupků.
I když stavím něco pro sebe, tak se snažím, aby to vypadalo a vzhledově se to blížilo co nejvíce profi výrobě.
Tím jsem chtěl říct, že když někde objednávám součástky, zároveň doplňuji svůj sklad a při dnešních cenách na to nemusíš mít ani moc drobných.
BIPOLAR

#24 Příspěvek od BIPOLAR »

Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
Killroy
Moderátor

#25 Příspěvek od Killroy »

jezevec píše:pokud se elektronice věnuješ trochu vážně, tak musíš mít doma určitou zásobu součástek, tak proč nemít i zásobu dist. sloupků.

Taky si myslím, že pokud se někdo věnuje bastlení trvale, tak má doma větší či menší zásobu takových levných drobností, kterou si příležitostně doplňuje s tím ostatním. A pokud jde někomu jen o jednorázovou potřebu, tak si je sobě dostupným způsobem vyrobí. Ale v tom případě na nějaké té kráse nebo přesnosti přece moc nezáleží, rozhodující je spíš funkčnost..
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
piitr
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od piitr »

Já distanční sloupky nedělám. Vezmu delší šroub a dám na něj víc podložek a matiček.
Milan121

#27 Příspěvek od Milan121 »

piitr - to je konstrukční bahno :-))
FRANSIMOR
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od FRANSIMOR »

Stručně řečeno sem vlastně nepochopil o co tu jde...
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Jirka »

piitr píše:Já distanční sloupky nedělám. Vezmu delší šroub a dám na něj víc podložek a matiček.

To snad raději na ten šroub navlékni FESTO hadičku, pokud máš. Už jsem takhle jednou improvizoval. Když je do obchodu daleko ...
(A zásoby? Těch je hromada, jenže vždy jako naschvál to nepotřebný.)
mtajovsky

#30 Příspěvek od mtajovsky »

1) to chce používat svěrák s prizmatickými čelistmi, který zajistí svislou polohu tyčoviny

http://www.uni-max.cz/sverak-heavy-duty-100/d/

nebo lepší

http://www.uni-max.cz/precizni-sverak-100/d/

2) to chce najít střed kulatiny pomocí tohoto:

http://www.uni-max.cz/uhelnik-pro-stanoveni-stredu/d/

nebo tohoto:

http://www.uni-max.cz/meridlo-kombinovane-sl-570c/d/

Nalezený střed odůlčíkovat. Pak to musí sednout. Soustruh je samozřejmě nejlepší.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“