Rádio (nejen) Algena - můj první přijímač
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
A kutilmile - nelituju tě
taky sem stavěl dokonce to i hrálo
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- Přílohy
-
reflex1.jpg- (220.46 KiB) Staženo 839 x
Ono to také bude tím, jaké kdo měl v té době znalosti a zkušenosti. Např. moje první pokusy o tranzistorový přijímač podle knížky "Amatérské součástky a stavba tranzistorových přijímačů" (Novák, Kozler) z r. 1963 zcela ztroskotaly na nepřeživších tranzistorech 103NU70, konstrukce Pavla Šraita ze 100-ho čísla ABC v mýdlové krabičce s tranzistorem OC169 a beztransformátorovým konc. stupněm(!) fungovala k mé radosti. V té době (1964?) byly koncové stupně bez transformátoru v komerčních výrobcích bílou vranou.EKKAR píše:...a SKUTEČNĚ HRÁLY - nehvízdaly a nešuměly parazitními oscilacemi jako ty Šraitoviny...
Přestože mně konstrukce ze zmíněné knížky nikdy nehrály (až na nějaké "kviknutí), byla tato knížka mojí vstupní branou do světa elektroniky, díky její teoretické vybavenosti a také jistým entuziasmem, se kterým amatéři doma lepili membrány reproduktorů, soustružili otočné kondenzátory, kašírovali skříňky atd atd.
Ten algenový s MAA125 jsem nestavěl, přece jen nebylo snadné se dostat ke každé součástce, kdykoli jsem si vzpomněl, a po nějaké době to ztratilo význam.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
pajosek2 píše:Zde uváděná konstrukce byl podle mne pokus za každou cenu použít MAA125 nebo IO jako takový.
V té době panoval obecný strach ze slova cívka - takže se vynechala naprosto běžná tlumivka v "kolektoru" a výsledek byl na světě.
Taky jsem si všiml, že téměř všechny konstrukce byly navržený tak, jako by všechny tranzistory v ČSSR měly stejnej zesilovací činitel a žádnou teplotní závislost.
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
Andrea píše:Nejhorší je, když jich je víc pohromadě a leze jedna přes druhou.
Třeba taková "kotev" vrtačky. Měl jsem to jako závěrečnou práci na SOUE. Pořezaný ruce a drát jsem viděl i když jsem zavřel oči. Takový převinutí synchronního motorku z čerpadla pračky na 2X12V je proti tomu procházkou růžovou zahradou.
A to čerpadlo - vybavil jsem ho elektronikou z výkonného stejnosměrného ventilátoru + čidlo SS41 a běhalo na stejnosměrný proud a rozhodně rychleji, než na 230V..
Pamatuju si, že jsem kdysi za mých ranných let viděl u kohosi rádio ve tvaru hokejového puku. Údajně se to vyrábělo k nějakému mistrovství..
A dále jsem tady nedávno našel rádio na sluchátko z názvem RIC. Ladilo se to feritkou a bylo na jednu tužkovku. Ten šváb uvnitř byl snad rumunský, nebo bulharský..