Zapojení motoru brusky ELKO 380V -> 220V

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pajik9999

#16 Příspěvek od pajik9999 »

dobrý den koupil sem tuto brusku na vrakovišti za pár korun a nechal převinout motor máš k tej brusce vačkový přepínač ?? na stránkách obzoru je přímo zapojení ovšem otestovat se to dá jednoduše zapojením hvězda trojúhelník jako na klasické svorkovnici od el. Motoru.
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

Tak jsem se do toho trochu ponořil . Pozor , když koupíte vypínač od SEZu 9552 a budete ho chtít zapojit dle jejich náčrtku v katalogu , tak si naběhnete . Vězte , že vývod mezi 2V a 1V nevede na svorku 9 , ale 11 !!!! Pokud zapojíte motor do trojúhelníku , dostanete menší otáčky . Je třeba vyměřit ty tři vývody , co patří k sobě . No a sám z praxe nwm , co to vyvede , když se zapojí ta druhá trojice . Chvilkové zapojení by mělo vydržet , pokud bude slabý jistič-3-4A , měl by vypadnout bez poškození motoru . No a po určení vývodů pro nízké otáčky se pro rychlejší tyto vývody šlusnou a fáze se připojí na tu druhou trojici vývodů . :D
Přílohy
Dahlander.png
(2.15 KiB) Staženo 332 x
Dahlander 1.JPG
(64.2 KiB) Staženo 285 x
FERYACT

#18 Příspěvek od FERYACT »

BOBOBO chybí ti spoj AB.Motor musí mít uzel!
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Nwm jak u tebe , ale u mě se spojí B s A přes S1 a S2 . Je dobře , že mne někdo kontroluje . :D :D

No a po určení vývodů pro nízké otáčky se pro rychlejší tyto vývody šlusnou a fáze se připojí na tu druhou trojici vývodů .

Jestli chceš , můžeme to vymazat . :D
FERYACT

#20 Příspěvek od FERYACT »

BOBOBO omlouvám se chyba vznikla tím že jsem ofocoval obrázek z knihy a vznikl mi formát .bmp tedy nepřípustný.Kdybych dal do placu obrázek nebylo by tak vidět žejsem šlápnul vedle.Na obrázku byly evidentně spojeny tři dráty do uzlu.Já jsem přehlídl že dva spinače mohou propojit tři body.Byl tam zobrazen kompletní přepínač 2p=2 na 4poly a možná by to mohl někdo potřebovat.Ale vzpomínám si že jsem už něco ofocoval.
magical

#21 Příspěvek od magical »

Vzdávám to a brusku prodávám, asi to opravdu na 220V nerozběhnu...

viz zdehttp://aukro.cz/bruska-stolni-dvoukotoucova-elko-tm2br-175mm-i2607892170.html
hrmil

#22 Příspěvek od hrmil »

Na 230 V jedine cez kondenzátor ale ten výkon bude len tretinový.Na brúsenie malých vrtákov by to mohlo stačiť.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“