Philips 29PT5407/21, L01.1E, vodorovně prohlý obraz
Moderátor: Moderátoři
p.s. zkontroluj zvlnění VlotAux +13V, popř. vyměň kondenzátory 2480 a 2486.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=467815&highlight=#467815:
jezevec píše:Původně jsem myslel, že ten "čištěný" spoj je jen překlep, ale jak vidím tak není. No a s těmi "bodlinami", tím jsi mě opravdu rozesmálLubanec píše:
... na tom čištěném spoji na té lampě(krku obrazovky) ...
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=49518&postdays=0&postorder=asc&start=60:
Lubanec píše:Divné je,že to nerozsvítí tu Lampu na obrazovce...
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=478042&highlight=#478042:
kondik píše:ÁNO PRESNE TO JE TEN DôVODLubanec píše:Protože ta původní součástka origo odešla,že se málo chladila.Človečku len tak ďalej, tvoje myšlienkové pochody sú skvelé. A predpokladám že je to tvoja TV, lebo ak je niekoho iného tak ho vopred ľutujem.
kondik píše:Jeej a to sú mi novoty...Lubanec píše:Byl tam v háji akorát ten keramický kondenzátor,který měl na starost zpětné běhy.
(uprav mi definíciu keramického kondenzátora ktorý upravuje sp. behy, ráad sa poučím)
kokun píše:Zatím se máš pouze co učit - tady už jde o život - to trafo totiž dává 30.000VLubanec píše:Takže odpojiz z obrazovky kábl z Vn trafa a na něj dáz žárovku 220v?Nebo sem moc nepochopil a jsem mimo mísu? To Vn trafo sem myslel že dává třeba i 1000v..To se musím ještě teda hodně učit..Já se rád učím a pak rád rozdávám rozum těm,co to opravdu potřebují...![]()
![]()
Mám v těch perlách pokračovat
EDIT:
Krom těchto perel - na stejnou telku otevřel už 3. vlákno
05032012197.jpg- (186.6 KiB) Staženo 66 x
Z vodorovně prohlého obrazu už je navíc svisle prohlý obraz
Neudělal bys lépe, kdybys šel raději "prohnout" nějakou osmnáctku, než se rejpat v telce?
- Kontaktovat uživatele:
Lubanec píše:...Nechápu kdo se v tom předemnou rejpal a takto to ted je..
Ty si nějak odporuješ, napřed tvrdíš, že jsou to dvě tvé vlastní telky a teď nevíš, kdo se v tom vrtal před tebou.
Jinak to vypadá, že jsi jeden z těch géniů, co z funkční telky vyrobí šrot na SD. Nebyl jsi náhodou na školení u ZSlabého?
Zde jde jen o běžnou výrobní nepřesnost: ta obrazovka není určená pro formát 16:9, tak se ani nepředpokládalo, že by nějaká drobná deformace vadila, protože u obrazu ve formátu 4:3 by byla stejně mimo viditelné stínítko.
Když hneš s vychylovačkami nahoru nebo dolů, rozjedou se ti barevné konvergence "do kříže", a to tak, že zelený obraz zůstane na místě, modrý se kolem středu stínítka pootočí na jednu stranu, červený na stranu druhou, zkrátka směrem k okrajům obrazovky se budou zvětšovat barevné kontury. S tvarem obrazu to nic neudělá.
Když jimi pohneš vodorovně, nezmění se opět zelený obraz ani tvar obrazu, ale jeden ze zbývajících se zvětší a druhý zmenší. Po obvodu obrazovky budeš mít pak opět barevné kontury, tentokrát ale ne po či proti směru hodinových ručiček, ale směrem od a ke středu obrazu.
Takže, jestli je jinak obraz v pořádku, na cívky nesahej. To není černobílá obrazovka, aby se geometrie obrazu dala dohnat nějakým experimentováním s magnetickým polem - v lepším případě si rozhodíš v části stínítka barevnou čistotu, v horším obojí (i s konvergencemi). A to není žádná holá tento zase dát dohromady. Proto se obrazovky dodávaly seřízené a s nalepenými cívkami už z výroby.
Poduškovitost, lichoběžníkovitost a soudkovitost obrazu se přednostně řešila mechanickou konstrukcí obrazovky a tvarem magnetického pole vytvářeného vychylovacími cívkami. Pro obrazovky s vyklenutým stínítkem se ještě dynamická změna amplitudy vychylovacích proudů v obou párech cívek používala, později z toho zbylo nejčastěji jen řízení amplitudy horizontálního vychylování (korekce východ-západ, nebo taky O-W, E-W). Svisle se s rozměrem nic nedělá, to má vyřešit právě jen konstrukce obrazovky.
Jen tak na okraj: settopbox mi přepíná svislý rozměr obrazu podle vysílaného formátu, přičemž zůstává všech 575 řádků viditelných, jen jsou tenčí - při sníženém rozměru se poněkud zhorší linearita nahoře, s čímž se asi nějak nepočítalo, v SM jsem nastavení, které by platilo zvlášť pro klasický a zvlášť pro "snížený" obraz nenašel. Ale zvykám si.