Gramo Tesla NC450, problematické otáčky
Moderátor: Moderátoři
EDIT: koukám, že Laurel našel.
Skutečnost, že v zapojení jsou elektrolyty na 6V, je v pořádku, v některých uzlech zapojení skutečně nemůže být víc.
A paralelní spojení dvou elektrolytů může být záměrné, viz vlastnosti elektrolytických kondenzátorů v závislosti na jejich kapacitě.
Moje elektronika u NC450 dříve a nyní.
Vážně: Pokud je vyčištěn a je funkční potenciometr 2k5, tak pozor na papírové trimry TP041 R7 a R6 s nýtovanými spoji - velký zdroj problémů. Na fotce je ještě mám, ale po problémech s jedním, kdy upadl nýt u jednoho vývodu trimru při nastavování hodnoty, jsem oba vyměnil za cermentové keramické trimry TP062. Spolu s kvalitním kondenzátorem generátoru jsou otáčky od prvního zapnutí naprosto stabilní.
- Přílohy
-
ovladaci elektronika drive.jpg- (94.94 KiB) Staženo 273 x
-
ovladaci elektronika nyni.jpg- (96.61 KiB) Staženo 333 x
Původně jsem chtěl vložením obrázku své kompletně přeosazené desky vyprovokovat Hilla k nějaké reakci. Reagoval jsem tím na jeho poznámku o fackách za výměnu funkční součástky.
Hill píše:... chce někdo měnit tranzistory, tak se vždycky kouknu proti světlu, jestli tam někde ve vzduchu nevisí strašných pár facek nad tím mamlasem....
Ale o půlnoci, když jsem vkládal příspěvek, jsem si nevšiml, že reaguji na příspěvek starý bezmála 6 roků. Všiml jsem si toho až nyní, kdy začali reagovat i ostatní.
Ve svém příspěvku jsem použil smajlíka v domnění, že to bude pochopeno jako odlehčení.
Stejně tak nemá cenu měnit elektrolytický kondíky Tesla řady TE9xx a TF00x za cokoliv novýho - protože ty řady ať byly v růžovočervený nebo v modrý "šprcce", vždycky byly hooodně kvalitní a kvalitní zůstaly do dneška - ať z pohledu ztráty kapacity, nebo z pohledu nárůstu ESR. Pokud takovej kondík neležel přímo na nějaký topící součástce nebo na jejím chladiči, má dneska i po 30 letech kapacitu s kladnou odchylkou tolerance a ESR s minimální hodnotou. Tudy taky cesta za zlepšením kvality a stability nevede. Výměna má cenu u kondíků zřetelně nafouknutejch, s vyteklým elektrolytem nebo vytlačenou zátkou případně v místě kodíků filtračních za kousky s vyšší kapacitou nebo lepší tepelnou třídou.
Co má cenu měnit, jsou starší Tesla huhlýkový odpory TR211 a TR212 - jejich náhrada modernějšíma metalizovanýma s přesnější tolerancí určitě přínos je - s výjimkou míst, kde huhlýkovej odpor funguje jako pojistkovej (huhlýk shoří a přeruší obvod, čímž vykonává primitivní ochrannou funkci - ve stejný pozici použitej metalizovanej odpor se většinou nepřeruší, ale speče se na "cosi" s odporem obvykle nižším než měla původní součástka a tím dovolí destrukci dalších, obvykle mnohem hodnotnějších součástek).
Naopak nemá cenu měnit starší metalizovaný odpory Tesla TR190/191/192 a TR160/161/162 - protože ty pokud fungujou a nejsou mechanicky porušený, tak jsou jednou z mála ukázek provozní spolehlivosti. Nejvíc poruch u nich vznikalo při prvotním pájení hned při osazení, pokud se přehřály a vyletoval se jejich přívod zevnitř základního keramickýho tělíska - a na to se přišlo při oživování. Ale pokud tyhle odpory fungovaly tenkrát, fungujou s přehledem do dneška - a budou fungovat dál. Měnit je má cenu jedině v případě, že se jejich nahrazením moderním kusem dosáhne lepšího (přesnějšího) průběhu kmitočtový charakteristiky - jinak ne.
Velký zlepšení stability může znamenat náhrada starších odporovejch trimrů s uhlíkovou dráhou za moderní s keramikou, kde navíc i klesne šum. Náhrada metalizovanejch kondíků TC180/181 za modernější s polymerovým dielektrikem je taky plus. U kondíků keramickejch záleží na typu keramiky, jakej má teplotní koeficient, jestli třeba na daný pozici ten konkrétní typ keramiky svým průběhem teplotní odchylky nekompenzuje teplotní charakteristiku jinejch součástek v tom obvodu a jestli jeho náhrada za jinej typ nerozhází teplotní stabilitu obvodu ještě víc - hlavně to platí u VF. No a o náhradách stroboskopickejch doutnavek LEDkama bez dalšího opatření (neboli bez aspoň můstkovýho usměrnění kvůli dodržení kmitočtu blikání) už se tady Leoš vyjádřil ...
A kutilmile - nelituju tě
- elektrosvit
EDIT: Aha, hned v úplně prvním příspěvku.
- elektrosvit
- elektrosvit