Impulzní rušení zesilovače, ze sítě??

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ještě se nabízí možnost, že ten zes je na hranici stability. Pak může taky stačit normálně neslyšitelná jehla.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od AmarokCZ »

Hmm, to je taky možné. Každopádně zkusím ve čtvrtek nejdřív jiné fáze, atd. A až pak tu stabilitu, nicméně se stabilitou problém nikdy nebyl...
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

AmarokCZ píše:...pokud by jedna fáze měla větší přechodový odpor mohlo by to způsobovat tenhle problém?

To jen v případě, že rušící spotřebič a rušený spotřebič jsou na stejné fázi. Jsou-li napájené z různých fází, rušení je nepatrné až žádné.
Ale přechoďák na PEN ti přenese rušení z kterékoli fáze do obou zbývajících. Čili skoková změna napětí na jedné fázi se projevuje i v obou ostatních.

Jinak řečeno: předpokládejme, že napětí ve všech třech fázích naprázdno je právě 230V a impedance smyčky v každé fázi je 1Ω a nemá jalovou složku, tedy jde o odpor pracovní smyčky, ale přechodový odpor PEN na něm má jen zanedbatelný podíl (tedy obvod PEN je spojitý a jeho výsledný odpor do uzlu zdroje je pod 0,1Ω). V tom případě ti při zatížení jedné fáze odporovou zátěží 23Ω, t.j. proudem 9,6A (vznikl napěťový dělič 23/(23+1)), klesne na připojeném spotřebiči napětí o 9,6V, zatím, co na nezatížených fázích se napětí změní jen nepatrně.

Pokud ovšem bude přechodový odpor vodiče PEN mezi spotřebičem a uzlem zdroje také 1Ω, bude celková impedance smyčky 2Ω a na zatěžovacím odporu 23Ω bude napětí nižší o 18,4V. Ovšem na ostatních, nezatížených, fázích napětí vzroste o 4,7V na každé.

Zvolil jsem zátěž odporovou, například varnou konvici 2,3kW. Ovšem při sepnutí kompresoru ledničky je odebíraný proud na zlomek sekundy i přes 15A a při jeho rozepnutí se do fáze tlačí napěťová špička, kterou naprázdno těžko odhadnout, ale síť ji musí "vstřebat".
FERYACT

#19 Příspěvek od FERYACT »

Při pokusech máš vstup zkratovaný a vzniká impuls?Máš řádné stínění v zesilovači?
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od AmarokCZ »

FERYACT: zkratovaný vstup i přímo na desce zesilovače je bez přínosu pokud není ten krátký spoj (má cca 3cm), kterým to zkratuji rovnoběžně s deskou.

Zkoušel jsem všechny tři fáze a všude je to stejné. Dál jsem zkusil jednu fázi zatížit proudem necelých 10A a u ostatních se zvýšilo napětí cca o 2V, takže by u PEN neměl být problém.
Co se týče té výměny polovodičů v jednom kanálu, tak jsem ještě znovu vypájel vstupní čtveřici J-FETů a zjistil jsem, že jsem se sekl a blbě je napároval. Po napárování se to lehce zlepšilo, ale stále nic závratného.
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od pajosek2 »

Vem ten zesák a zkus to v jiném baráku.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od AmarokCZ »

Soused nepomohl ... teda pomohl, ale bylo to prd platný.

Problém někde v síti bych nyní snad už vyloučil.
Kdyby měl někdo náladu na další rady, tak tady je schéma zdrojů, tady schéma jednoho kanálu a nakonec jakési provedení.
Jinak bych dodal, že ještě nedávno bylo vše v naprostém pořádku. Pak jsem vyměnil v levém kanálu všechny polovodiče (tzn. 2xBC547, 4xIRFBE20 a 4x2SK170) a od té doby se to sere. :cry:
Sendyx

#23 Příspěvek od Sendyx »

A co je to za zesilovač ? Zesilovač jednotný nízkofrekvenční univerzální vz. 85 ?
Prostě tvá soustava zesilovač-kabeláž-bedny je nějak náchylná na rušení, tak vydedukuj, jestli na smetí po síti, nebo se něco indukuje do kabeláže, a pak pokračuj.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od AmarokCZ »

Zesilovač je vlastní konstrukce, takže žádný univerzál.
Jsem si dost jist tím, že je problém v indukování do kabeláže, mění se tím snad něco? (Je snad nějaký vhodný způsob, jak to zjistit?)
Sendyx

#25 Příspěvek od Sendyx »

Najít příčinu a odstranit, to je celé. Být přesvědčen je poměrně základ k jakémukoliv bádání.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od AmarokCZ »

Věř tomu, že příčinu hledám už dlouho. To je taky důvod, proč jsem založil téma - docházejí nápady "co s tím?" ... :idea:
Sendyx

#27 Příspěvek od Sendyx »

Tak v prvé řadě opravdu ověřit citlivost na rušení po síti a indukcí do reprokabeláže. Ověřit stabilitu, věci na mezi stability nebo s nějakou interní oscilující částí (což se na výstupu nemusí vůbec projevit) se obvykle projevují zvýšenou citlivostí na rušení.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od AmarokCZ »

Interně nic neosciluje (nemá co, protože je to tak jednoduché zapojení, že by se oscilace objevily i na výstupu).
Stabilita celkově je trochu horší věc. Zesilovač je sice stabilní, ale díky zesílení ~60dB ho lehce rozhodí každá blbost jako třeba pohnutí kabeláže o 2 cm...
Rušení (indukci) z výstupu odzkouším doutnavkou na výstupu a dám vědět.
FERYACT

#29 Příspěvek od FERYACT »

Dnešní nf transistory mají transitní frekvenci stovky megahertz.Udělej si obyčejnou vf sondu a zkoumej.Myslím si to proto že došlo ke změně součástek a že pohyb kablíku o úpár centimetrů má vliv na rušení.
Ted to píši už po třetí.Před léty jsem si udělal zesilovač a protože jsem neměl poťák 2*100k dal jsem 2*1M.Nebyl žádný problém.Ale jednou jsem odpojil předzesilovač, poťák jsem dal omylem na max a slyšel jsem zřetelně Svobodnou Evropu./krátké vlny/
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od AmarokCZ »

S tou VF sondou to zkusím ...

Zkoušel jsem ještě odpojit "zátěž" na výstupu a bez ní doutnavka (např. při spínání světla) nebliká, takže se rušení dostává do zesilovače po kabelu z výstupu.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“