Gramofón Tesla MC600Q, netočí sa tanier
Moderátor: Moderátoři
Dal som magnet taniera nizsie asi o 3,5mm. Signal so snimaca rapidne stupol a elektronika synchronizuje. Inak dost zalezi na vyske toho magnetu ak je o 0,5mm nizsie zasa sa to prebudi a nejde a ak je vyssie signal je maly.
Este by som potreboval radu o vhondnej prenoske to 800korun ktora sa tam zmesti.
Fungoval perfektně asi 5 let a pak došlo k tomu, co se již v jednom předchozích příspěvků objevilo - nedržel otáčky a stále zrychloval. Vcelku jsem z počátku nic dlouze nehledal a vyměnil středový motor, který mi ležel doma z dob výprodejů n.d. ve skladu Tesly v Uh. Brodě (80 Kč). K nápravě ale nedošlo, takže jsem se zaměřil na desku regulace. Kmitočet byl správný, IO MDA1533 jsem vyměnil, elyty rovněž, mnohé další změřil a nikde nic.
Jelikož mezitím nastala éra CD přehrávačů, gramofon upadl v zapomenutí.
Předloni jsem v zastavárně objevil tento stroj se zborceným talířem(častá vada litovelských gramofonů s litým talířem) za 50 Kč, takže byl okamžitě můj. Dále to bylo jak pohádce - vyměnil jsem desku regulace a jde dobře dodnes.
Jinak onen MDA 1533 býval k mání tuším v rožnovském Neonu, jeho blokové zapojení jsem tehdy našel v nějakém katalogu Tesly Rožnov.
Tudíž pro kolegu "Pole" z toho neplyne nic potěšujícího a jeho talíř bude i nadále klesat. Viděl jsem dokonce náhradu takového vadného talíře vyrobenou soustružením z hlavy pístu z lokomotivního motoru, ale to je pro normálního smrtelníka těžko dostupné. V případě snahy o vyrovnání nahřátím zase zcela určitě dojde ke zničení stroboskopických značek (NC450 a další) a je pak ještě problém navíc s jejich obnovou.
Mám tedy pocit že z tohoto problému není reálné východisko. Snad je lepší někde v bazaru koupit model NC420 s lisovaným talířem a je klid. Dá se sehnat za několik málo stovek a odvede stejnou službu jako NC450,452. Horší je to u typu MC600Q, protože pak dojde ke snížení komfortu obsluhy.