Svářečka UTA200-1, nefunguje regulace proudu
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Myslím, že na zkoušku svařování je skoro jedno, zdali mám průměr elektrody přiměřený proudu, nejde mi v tu chvíli o kvalitu sváru, ale o to, aby to vařilo jak má. Tzn. aby bylo možné chytit a udržet oblouk, případně 200A vypálit s elektrodou aspoň 3,15mm díru do plechu tl. 3mm za pár sekund. Až mi toto půjde, zavolám svářeče, aby si řekl svoje ke kvalitě, já teď potřebuji dostat kvantitu.
Petr
Pretože nemá dostatočný prídržný prúd na to aby ostal otvorený tak až do doby opätovného skratového prúdu ostáva zavrený.
Na to je podla mňa tam ten odpor R1 paralelne zapojený na +a- zvarovacých svoriek.
Oblúk totiž zhasne vždy pri prechode prúdu nolou.
BOBOBO píše:Nwm , proč to takto rozebíráš , má základní problém , že když těch 200A nastaví , tak nejde svářet ani 2,5kou .
Tak to si asi nerozumíme, rozebíráš to tady pouze ty. Já dal otázku a chtěl vědět A nebo B, což mi samozřejmě první větou odpověděl. Nechápu proč se do toho motáš, když neodpovíš.
Já když zapíchnu při 150 A elektrodu do železa, tak automatika ampéry omezí na minimum, ať se dá odlepit. Kdyby napsal, že mu nejde svařovat ani 2,5 elektrodou při normálním proudu, tak se ani neptám. Šlo mi jen o těch 200A, abych se poučil. A poučil jsem se.
-
petrfilipi
mohl byste mi někdo, kdo tuto svářečku máte, změřit odpor primárního vinutí hlavního trafa?
Já jsem s neutuchající touhou opět zkoušel zjistit, proč svářečka nereguluje. Chtěl jsem jí přehodit napájecí zástrčku za kulatou, kterou doma máme, a při tom jsem zjistil, že koncovka svářečky je zapojena na 230V (PEN proti L). Jenže ve svářečce je zapojeno vinutí na 380V. Tak jsem ještě změřil napětí na zadní zásuvce na 24V, a tam bylo asi 15V. Čili jsem usoudil, že to někdo přepojil na zásuvce. S velkou slávou jsem přepojil napájecí koncovku na PEN, L proti L, tedy primár na 380V. Když jsem ale otočil hlavním vypínačem svářečky, tak nám zhasl dům. To se opakovalo, i když jsem vše přepojil na 230V. Až později jsem zjistil, že manželka měla zapnutou 1f troubu a jestli jsem se trefil do její fáze, tak to hlavní domovní jistič 25A asi rozdýchat nemohl. Jen doplním, že nevím, jak jsem měl otočen potenciometr regulace a že jsem neměl ke svářečce připojené svařovací kabely.
Další možností výpadků 25A jističe může být fakt, že primár hlavního trafa má mezizávitový zkrat. Měřil jsem i primár proti PEN a je to na 1kV megmetu OK.
Tak kdybyste měl někdo chvilku a chuť, změřte mi, prosím, ten odpor primáru na napájecí koncovce. Já jsem přímo na trafu naměřil toto: 230V-odpor 0,18Ohmů, 380V-odpor 0,31Ohmů a 440V-odpor 0,36Ohmů (měřeno Metexem 4660A). Na napájecí koncovce, zapojené na 380V, mám pak odpor 0,43Ohmů.
Děkuji. Kdyby to bylo OK, zkusil bych nějaký provizorní softstartér nebo na 230V zapojit autotrafo.
Petr Filipi
-
petrfilipi
Výpadky hlavního jističe se konají pouze tehdy, když mám nahozené ostatní jističe pro náš dům. Když nechám zapnutý jen hlavní jistič, tak přes pojistky připojená svářečka jde zapnout. Vzpomněl jsem si, že jsem tady kdysi pána s touto svářečkou měl, a zapli jsme ji bez problémů, jenže pak mi došlo, že poté jsem musel provést rekonstrukci rozvodné skříně a rozpadlý hlavní vypínač jsem musel nahradit jističem B25.
Děkuji všem za odpovědi. Po více než 2 měsících mohu tuto skoro nesmyslnou akci uzavřít. A to jsem se mezitím zúčastnil několika aukcí na osciloskop, abych se na průběhy ve svářečce mohl podívat.
Ale stejně bych měl ještě otázku ohledně soft startéru. Chápu to dobře, že bych soft startér mohl vyrobit tak, že bych trochu upravil přepínač VS25, přidal jednu polohu, označenou např. "1/2", kde by byl primár připojen na síť přes dva odpory dejme tomu 47 Ohmů / 25W a za chvilku (třeba 2s) bych tyto odpory otočením přepínače do polohy "1" propojil dalším kontaktem? Myslím, že žádná "automatika" přes stykač se do svářečky mechanicky nevejde.
Petr Filipi
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
-
petrfilipi
Na webu jsem našel řešení od pana Zdeňka Štepánka, který taky používá pouze přepínač a "mařící" odpor. Dílů na VS25 mám dost, tak to zkusím s tím odporem.
I když by mě zajímalo, zdalo na to má pan Štěpánek prohlášení o shodě. Zvláště v případě, že má na přepínači opravdu polohu 1/2, kdy je svářečka zapojena přes "mařící" odpor.
PF