kalafuna
Moderátor: Moderátoři
-
MirekD
Chtěl bych ho vyzkoušet, protože vhodný lak pro náročnější použití stále postrádám. Zkoušel jsem jich hodně, ty ve spreji zavrhuju, protože se umatlá všechno okolo. A ty k nanášení štětcem mají většinou mizernou skladovatelnost. Pracuju ve vývoji a naše spotřeba laku je během roku nízká, lak většinou vyschne (a ne každý se dá znova rozředit), některý zrosolovatí, prostě po čase, kdy je ho spotřebovaná třeba tak 1/4 je k nepoužití. Nejde tu ani o ty peníze, jako o to, že když lak dlouho nepotřebuju a pak najednou ano, zjístím že je už na vyhození. V tu chvíli nemám ani trochu chuť ani čas jít někam něco shánět nebo objednávat. Obzvlášť to platí pro opravy. Prostě bych potřeboval kvalitní lak, který mám neustále k dispozici a nemusím pravidelně zkoumat, jestli není už na zahození.
-
MirekD
Ako filter sa dá použiť vata, alebo filter na kávu.
Nepotěším tě, i MTS889 napadá plasty - třeba polystyrén, je to taky s agresivními rozpouštědly. Problémy s vysýcháním nemám, on je poměrně řídký a pro určité způsoby nanášení by vůbec nevadilo, kdyby zhoustnul. Po dost dlouhém hledání jsem začal používat jen toto, na desky, kde se bude ještě někdy pájet. Při opatrném způsobu nanášení, třeba na předehřáté desky, bez problémů impregnuji i desky osazené kondy Wima apod., občas se nějaký nápis holt rozmázne.
Pokud chceš lak, který nenapadá plasty a má dobré klimatické vlastnosti, lze použít tzv. kombinační lak. Dřív ho vyráběl Meyer GMbH, měl jsem jedno balení (20+20kg), je to dvousložka - ale nedá se do něj pájet. Zajímavé jsou taky laky na bázi akrylátu, dopované silikonem - jsou trvale pružné a drží víc pohromadě než na desce, lze naříznout a odtrhnout, samozřejmě brání pájení taky. Nebo rovnou použít silikonakrylát.
-
MirekD
Co jsi použil za akrylát ?
-
MirekD
Teď používám nějaký pájitelný lak z Elchemka, ale mám pocit, že na té pixle ani není nějaké označení, jen slovní, asi v tom smyslu: "Ochranný lak pro osazené plošné spoje". Bohužel se ředí toluenem, to je na něm přímo uvedeno, a plasty žere hodně.
Jinak pokud bys bral balení z Marmotu, měl bych zájem.
-
MirekD
-
MirekD