Hledám zapojení pro LED
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Tenhle samokmitající měnič ale svítí furt - takže nešetří baterky. Sice je asi umí vycucnout do poslední mrtě, ale udělá to rychle.vladodyno píše:http://www.instructables.com/id/Make-a-Joule-Thief/
To blikátko s LM3909 jsem zapnul před rokem na polovybitou alkalickou tužkovou baterku, a pořád ještě bliká.
- tomasjedno
Tak jsem se konečně dostal k tomu, to zapojení s 74AC14 trochu pozlobit.Andrea píše:Při 1,5V napájení? Tak jo, když to říkáš.
Výsledek?
Zapojení dle původního schématu, s modrou LED - bliká od 1,30 V, což je zjevně cca polovina prahového napětí použité LEDky.
Zapojení dle mé úpravy (3 hradla dát na konec, doprostřed jen 2): bliká od 1,30 V.
Zapojení se dvěma hradly jak v prostředku, tak na konci: bliká taky od 1,30 V (edit: předchozí údaj 1,45 V byl omyl, měl jsem to blbě zapojené)
Počátkem blikání míním práh, kdy blikání LEDky je pozorovatelné jen velmi neznatelně (kmitá to i při menším napájení). Pro požadované viditelné blikání té modré LEDky je potřeba cca 0,2 V navíc.
Takže jsme měli pravdu oba - oba stupně potřebují tu posilu cca stejně, a je šumafuk, který z nich zůstane ošizen. Edit: upřesněno dále
Doufám, že tě to potěší, i když ses nějak na dlouho odmlčela.
Edit: jak píšu výše - při zapojení 2+2 hradla jsem tam měl chybku - odpojil jsem vstup přebytečného hradla, ale ne výstup
Takže když jsem se nakonec rozkejval a píchnul to do osciloskopu, tak se ukázalo, že to chodí prakticky RTR (cca 30 mV od dorazu) i při plném svitu, tj. napájení 1,50 V. Trošku horší úbytek má prostřední stupeň v log. 0 (cca 50 mV) i poslední stupeň v log. 1 na začátku proudového pulsu LEDkou. Takže přidání třetího hradla doprostřed je to správné místo (20 mV navíc na LEDce není k zahození) jak jsi říkala Ty, ale stejně správné je i přidání toho hradla na konec, jak jsem navrhoval já