Ale nebudem sa tu rozpisovať, uznávam že výnimka NEROBÍ pravidlo, len je zaujímavé že mám až také šťastie na tie "výnimky".
Citlivost FM rádia Tesla
Moderátor: Moderátoři
Ale nebudem sa tu rozpisovať, uznávam že výnimka NEROBÍ pravidlo, len je zaujímavé že mám až také šťastie na tie "výnimky".
Poslední dobou se mi zdálo, že hraje už hůře a nahradil jsem jej tunerem Sony SE370. Ale on po připojení na koax od antény nehrál vůbec. V kabelu od UPC totiž žádný FM signál není, jak jsem zjistil, a proto od zavedení kabelovky to hrálo hůře. Ten mnou zavržený a na chatu do důchodu odvezený ST100 hrál několik let jen na asi 6 cm dvojlinky mezi symetrizákem a koaxem! Má totiž 300 ohmů vstup. Takže údaji o jeho citlivosti 1,7 uV/300 ohmech bych docela věřil.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Gadzo_z_Presova píše:![]()
Asi máme oba štěstí na extrémy, akorát že na opačné
Já opravdu vycházím ze svojich zkušeností, netvrdím, že všechno stálo za to ho.no. Je ale fakt, že rádia s laděním varikapy opravdu moc nehrály.
Ty korekce a koncák v Moderatu náhodou nejsou tak špatné, jen kdyby to tak nešumělo...
Ono je vůbec zajímavé si najít nějakou recenzi tesláckého výrobku, vyšlou v AR. Tam to kolikrát taky nepřechválili
- kewin
- Kontaktovat uživatele:
A po doladení MF "na šume" dokázali predčiť svojich nedoladených kolegov. Cez to všetko sa mi toho času dostali na opravu do ruky 2 ks autorádií - odkúpené prototypy s ešte novšou generáciou týchto VKV dielov - mali nenormálne parametre. Boli to stereoautorádiá postavené na báze 2110B. Pri debate s obch.nám. som sa dozvedel, že z dôvodov vtedajšej obch. politiky sme si to žiaľ nemohli dovoliť vyrábať (dohody RVHP a pod).. Až neskôr nastúpili do predaja, ale už úplne iné stereá.
Laď.potenciometre žiaľ spôsobovali útrapy na mnohých výrobkoch. Počnúc napr. 2107B - odpraskávanie nožičiek od odpor. vrstvy, pokračujúc novšími typmi v nasledujúcich modeloch. A taktiež už spomínané blokovacie TK a veľké TC.. Ale to považujem skôr za závady súčiastok, než výrobkov. Tie tušim z BA neboli
Domino bolo asi bodkou za rádiami (FM). Potom už to bolo naozaj poslabšie. O ladení varicapmi a o AM ani nehovorím..
forbidden píše:mtajovsky píše:V kabelu od UPC totiž žádný FM signál není, jak jsem zjistil, a proto od zavedení kabelovky to hrálo hůře.
To je nejaky divny, nejspis je to podle mista, ale v Brne je tam stanic spousty a urcite to nechytam jen na kousek vedeni, protoze ty frekvence jsou tam jiny nez ve vzduchu.
Původní STA, kde je i VKV, UPC oddělilo a jde samostatným kabelem. Nabídky UPC jsou každá dalším samostatným kabelem přímo k účastníkovi. Takže účastník může nechat zavést buď některou z 5 nabídek UPC nebo původní STA. Sloučený signál z STA a UPC k dispozici nemáme. Dělá UPC vůbec tohle?
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Každá stoupačka má jednu skříň se dvěma odbočovači. Někdo má zásuvku napojenou na rozbočovač STA, někdo na rozbočovač UPC přímo (plná nabídka) někdo přes dolní propust s různým mezním kmitočtem (podle rozsahu nabídky). Nabídka mini končí kanálem R12 (cca 230MHz).
Ale pásmo FM tam je, i když jsou jednotlivé stanice přeložené na jiné kmitočty.
Ale z STA je příjem lepší, protože z kabelovky jsou sice úrovně signálu dostatečné a navzájem vyrovnané, ale za cenu toho, že některé stanice jsou zašuměné už na zásuvce.
Konverze FM rádií na jiné kmitočty je docela humorná věc, protože 80% promo hlášek všech stanic je právě založeno na pořvávání "...sátdevět jedna Ef Em!"
Platí vůbec ještě příslušná vyhláška o povinnosti správce domu s STA umožnit(ponechat) příjem veřejnoprávních stanic v STA?
Lukas-Peca píše:To, že máš doma zrovna jeden povedený kus, nic nemění na tom, že rádia z Bratislavy jsou snad bez výjimky hrozné bláto. Konstrukční chyby, vady v montáži, nekvalitní součástková základna, zastaralé, tisíckrát obměňované zapojení, hrozný design - prostě to stojí úplně za ho.no.
Možná záleželo na tom, jak se osazenstvo montážní linky den předtím vyspalo, je fakt že hlavně autorádia někdy uvnitř vypadala jako když je montovali za uragánu.
Na druhou stranu, před časem jsem dostal vrak Tesla Doris, zoxidovaný, po dávno vyteklých bateriích, kožené pouzdro by se dalo lámat. Vyměnil jsem jeden elyt a vyoperoval výstupní tráfko, protože od baterií byl shnilý vývod od půlky primáru takže šla jen půlka dvojčinného konce. Kůži jsem dvakrát napustil glycerínem a voskem, vyčistil jsem potenciometr hlasitosti s vypínačem, rádio nakonec hraje jak ďas. Po 47 letech od výroby!
Je tam placatá feritka asi 6x20x80mm, jediné rádio které směruje v nule osmičkové charakteristiky až úplně do nuly, zaměřuje to vysílač v minimu snad na 1°...
- Přílohy
-
doris.JPG- (64.29 KiB) Staženo 224 x