výběr čerpadla na zalévání

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
milous2

#16 Příspěvek od milous2 »

Začni tou vodou,to bude rozumný a tu colu si dej vychladit,aby ses mohl osvěžit. Možná začne dřív pršet :lol:
tomaw

#17 Příspěvek od tomaw »

Pokud si pamatuju tak se na čištění chladící soustavy v autě používala kyselina fosforečná a myslím si že je i v té CocaCole.Myslím si že v současné době je ta Cola levnější :)
Atlan

#18 Příspěvek od Atlan »

Naftu som skusal nepomohla. Odchrdzovac stoji 4E s kys fluoro... Nevhapem preco by to nemohol rozobrat nieje tam co pokazit hlavne ked to postoji v nafte, tesniace papiere stoja 3czk kus..., to stym povolenim a otocenim som skusil a nepomohlo :D
vladodyno

#19 Příspěvek od vladodyno »

Kam tam kolu coka :twisted: :D
p32

#20 Příspěvek od p32 »

Co vím o čerpadlech, tak na kolu se může vykašlat. Stejně to bude muset rozdělat a některé díly na 100% vyměnit. To už je lepší koupit něco za 1000,- Kč a má pokoj.
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Zase atlane kecáš , kolik jsi těch čerpadel SVA rozdělal ? Jestli do šrotu , tak to je jiná . Když ho rozdělá , tak téměř ze 100% se roztrhá těsnění a bez poškození nesundá oběžné-á kolo-a , protože je-jsou perfektně přirezlé-á k hřídeli a bez násilí to nejde .
p32

#22 Příspěvek od p32 »

Sám kecáš a dost hloupě. Mám na to lidi, hlavní grundfos servis za rohem a sigma servis za dvěma rohy. Ale ty asi nevíš stejně o co jde. Když to rozděláš, tak se vždycky něco posere, ale ty bys asi vše spravil nalitím koly, že ? Já bych to čerpadlo měl spravené na druhý den, ale ty bys sháněl jakýkoliv ND více jak 2 dny. Těch čerpadel na opravě jsem viděl v takovém stavu určitě víc než jsi napsal písmenek ve svém příspěvku.
Těsnění se vždycky dává nové (je jich hromada v regále) a ne vždy musíš vše rozbít, když víš jak se to dělá. Ne vše se řeší tvým kladívkem, jsou na to přípravky.
rezis

#23 Příspěvek od rezis »

Hoving a ne rovnou měnit. Na jeho použití když to nechá zalité, nebude barbar a rozchodí to jako, že to jde téměř vždy rozchodit a nic nedolámat tak nemusí nic nikde nosit ani nikomu platit. Každý nemá známého v servisu čerpadel. Zanesením do servisu umím opravit snad téměř cokoli.
SVA rozebírat jen když vyžaduje repasi.

Pro rýpaly rozchodil jsem jich asi 5ks z toho některé víckrát co byly v závlahovém systému. (přes zimu kdy vyschnou se chytnou vždy)
Internet - metla lidstva
JirkaCZ

#24 Příspěvek od JirkaCZ »

teda pánové to sem si zase nasral do bot, a musel sem to tak napsat :D

Čerpadlo mám doma... jelikož nešlo hnout ani hasákem za unašeč tak sem ho rozebral, trochu jemné síly s kladívkem a bylo to, dostal sem se až k 1. oběhovému kolu. Uvnitř to vypadalo tak že by ani 10 coca col nic nezmohlo, tak jsem vzal šroubovák a rez pěkně oškrábal z těch dvou předních částí co jsem sundal.

Nakonec se mi i povedlo rozchodit hřídelku, ta vrtulka byla uplně přilepená ke stěně... ale je tu problém vtom že ta vrtulka je tak nějak přirostlá k hřídelce a nevím jak ji sundat, poradíte nějaký způsob? Klidně destruktivní protože byla stejně na výměnu...

Jinak přesný typ čerpadla ze štítku je 32-SVA-II-LM-90.

Jinak čerpadlo je velmi zachovalé a pěkné :) a motůrek si taky pěkně vrní, zkusím ho připojit na těch 230 z kondíkem a uvidíme jak to pošlape...
BOBOBO

#25 Příspěvek od BOBOBO »

Jo to je úplná klasika . :D Chce to 2 šroubováky na tlučení , užší , aby se vešly mezi paprsky kola . No a postupně proti sobě zatloukat . Než začneš tuto činnost , tak pěkně šmirglem vyleštíš hřídelku dále . Při všech těchto operacích máš čerpadlo pevně svisle chycené ve svěráku za spojku či přímo hřídel . Potom jsem si vyřízl z klínovice 8čky klínky a po šroubovácích nastupují klínky . Po těch 8mm jde kolo již většinou sundat . Já se snažím kola zachovat . Mám doma na vyrovnání kol velkou přírubu a tam pomocí podložení plíšků a kladiva kolo dostatečně vyrovnám . Pokud jsou kolo i litinové díly vydřené , musím ke kámošovi na soustruh a tam si vše srovnám . No a nové či repas díly smontuješ v té svislé poloze . Pozor ! nelze kombinovat repasované díly s novými ! Mají rozdílnou tloušťku . Papírová těsnění namažeš před montáží vazelinou . Já používám grafitovou . Pokud jsi no tom takto , tak se vypltí oddělat držák ložiska s hřídelí a pak lehce odstraníš starou ucpávku . I když dělám ucpávku novou a teflonovou šňůrou , tak každý segment mažu tou grafitkou . Zkraje se vejdou 4 a po záběhu ucpávky , ano to existuje! , dodám pátou . Jo a pro sebe osazuji nerezové štefty a matky pro stažení ucpácky , korunová cena a potom pohoda . :D Ať se dílo daří .
p32

#26 Příspěvek od p32 »

Jsou na to takové široké lopatky s koncovkami pro bouchání kladivem a úzké tak, aby se tam dostaly do té štěrbiny. Hřídelku čisti trpělivěji a s menším šmirglem ať ji nemusíš nakonec nahradit novou. Pro domácí opravu stačí samozřejmě ty větší šroubováky zbroušené do úzka, aby se tam vešly. Tu colu můžeš použít pak na vyčištění rozdělaného, ale vhodnější je kartáč atd.
JirkaCZ

#27 Příspěvek od JirkaCZ »

no tak situace není přiznivá, hřídelku jsem očistil smirkovým papírem a potom i drátěným kotoučem na vrtačce a zkusil sem vámi popsaný postup se šroubováky, ale to kolo se nehnulo ani o milimetr akorád se jako vyhnulo a po vytažení šroubováku se zase vrátilo.

Vzal sem malou flexu a obřezal sem ho jako máslo okolo jřídelky stím že sundám tu další část jenže ono to sundat nejde protože se nejdřív musí sundat ještě kus té mosazi co zustala na hřídeli a stím jsem nepočítal, takže zejtra zkusim sehnat nějakej větší stahovák a zkusím to stahovákem, jinak mě nenapadá už vůbec nic ale asi sem to pěkně pohnojil
milous2

#28 Příspěvek od milous2 »

Tak tomu se říká: Ahoj babi. Ale nic si z toho nedělej příště už budeš opatrnější. Narazil si na čerpadlo,které v tomto stavu by dalo starost i zkušenému opraváři.Rozchodit čerpadlo jen tak po odstávce jde,ale jak někdo již psal po "zimě". Podle pohledu na hřídel kolem ucpávky poznáš kolik toho má za sebou. Jestli je vyrezlá nebo spíš "narostlá" tak je lepší se mu vyhnout.
p32

#29 Příspěvek od p32 »

Taky to můžeš namočit do té cocacoly, v kauflandu mají zítra na ně akci ve slevě. :lol:
Dalo se prostě předpokládat, že to tak dopadne (nič špatného tím nemyslím). To, že někdo spravil 5 podobných bez problémů jen potvrzuje pravidlo. Včera jsem byl zrovna na dílně a taky jedno takové muselo být opravováno flexou. To je prostě riziko.
JirkaCZ

#30 Příspěvek od JirkaCZ »

teď se budu modlit abych to odendal tim stahovakem jinak asi uz nebude co opravovat, sakra...

Cerpadlo stalo delsi dobu nez jen jednu zimu, pak me jeste napada kdyz vsechno selze, rozriznout i to rekneme kolo ktere se neotaci a jen je vnem ten snek... ale abych to pak koupil nove.

Jinak cerpadlo se uz otaci, druha vrtulka prirezla neni, tak aspon trochu pozitiva :D
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“